1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Dragoș Vălean, doctorul-socios: "U e un simbol care hrănește suflete. Avem cei mai frumoși suporteri din lume!"

Dragoș Vălean, doctorul-socios: "U e un simbol care hrănește suflete. Avem cei mai frumoși suporteri din lume!"

Caramavrov
Caramavrov

2017-07-04 11:10:00

image Dragoș Vălean, doctorul-socios: "U e un simbol care hrănește suflete. Avem cei mai frumoși suporteri din lume!"

Dragoș-Iuliu Vălean (46 de ani) este medic primar chirurg, manager la DV Interclinic din Cluj și medicul echipei de fotbal „U” Cluj de nouă ani. Pasiunea pentru fotbal și dragostea imensă pentru „U” l-au determinat să lucreze gratis pentru această echipă și atunci când era în Liga 1, și anul trecut, în Liga a IV-a! Dar nu asta e important, ci ceea ce simte pentru fotbal și în special pentru „U”.

Zi-ne ultimele noutăți despre „U”!

Băieții sunt in vacanță. Cu toate că am defilat în liga a IV-a, nu a fost un sezon ușor! Muncă multă, terenuri grele, adversari încercând să ne încurce cu mijloacele care le stau la dispoziție. Așteptăm cu nerăbdare provocările din liga a III-a, se lucrează acum la conturarea unui lot și mai competitiv, în fine, planul este pe termen mai lung...

Ce înseamnă „U” pentru tine?

Am să încerc să nu folosesc cuvinte mari, deși aici chiar merită. Sunt setat genetic să fiu U-ist, alături de fratele meu suntem a treia generatie de U-iști în familie. Universitatea Cluj este un simbol, pentru mine înseamnă în primul rând o imensă mândrie că aparțin unui grup ce împărtășește idei ca fidelitate, onoare, respect sau tradiție. Avem cei mai frumoși suporteri din lume, doar venind între ei vă puteți convinge că e adevărat ceea ce spun. De-o vreme, am obsesia steagurilor tricolore ce sunt fluturate cu mândrie în galeria noastră. Mă fascinează. O fotografie cu peluza Șepcile roșii dominată de tricolor spune mai mult decât o mie de cuvinte. Asta e IDEEA.


Credit foto: Dan Bodea

Ai fost medicul echipei și în Liga 1, și în Liga a patra. Spune-ne câteva diferențe între cele două experiențe.

În Liga a patra, m-am simțit mai aproape de fotbalul senin, naiv, sentimental. O experiență foarte plăcută, inedită, cumva amuzantă. Oricum, locul Universității nu era acolo, însă mie mi-a plăcut. Liga I e despre business, drepturi TV, impresari, interese. E altceva, normal. Nu sunt mare fan al fotbalului-afacere.

Știu că ai lucrat fără salariu și în Liga 1. De ce?

Să spunem că nu mai erau bani la club. Nu e cazul să detaliem. Când punem accent pe partea financiară, ne îndepărtăm de bucurie. U Cluj a fost întotdeauna hrana pentru suflete.

Are legitimația de socios numărul 4!

Ești și socios? Plătești o taxă pentru echipă?

Evident, am legitimația cu nr. 4, când s-a lansat proiectul de susținere a clubului! Am considerat că am o oarecare responsabilitate, prin gestul meu am vrut să motivez suporterii latenți să vină alături de noi.



Când reveniți în Liga 1?

Desigur, cu toții ne dorim să avem un parcurs fără cusur și să promovăm în 2019, avem centenarul înființării clubului atunci. Însă ăsta n-ar trebui să fie scopul primordial. Avem nevoie de o dezvoltare sănătoasă, bază de pregătire, centru de copii și juniori, problemele astea trebuie să preocupe conducerea clubului, dar și întregul oraș. U este unul dintre simbolurile orașului, mă amuză când aud voci care contestă asta.

Ce vă mână în luptă cu acest nou proiect la U Cluj? Nu există riscul să reveniți în Liga 1 și apoi iarăși să nu fie bani în oraș pentru susținerea financiară a echipei?

Pentru mine a fost un sentiment plăcut să o luăm de la zero, au renăscut speranțele. Cred cu convingere că nu avem ce căuta în Liga I stând la mila Primăriei. Este nevoie de un investitor. Și mai cred că va veni o firmă puternică dacă arătăm seriozitate în tot ceea ce întreprindem. Aici conducerea clubului are o responsabilitate uriașă. Practic, nu au voie nici un pas greșit!

De ce a falimentat U Cluj acum doi ani?

Când patronul echipei are probleme foarte serioase cu justiția, e firesc să te îndrepți spre faliment.

Ce speri ca suporter al acestei echipe?

Un stadion plin, cântând la unison „U Cluj e echipa ce te face să visezi” și niște băieți în tricouri alb-negre dovedind caracter pe teren. Meci de meci.

Ajungem la Mondiale doar dacă mărește FIFA numărul de echipe la 64!

Ce părere ai despre nivelul fotbalului de la noi? Ne mai revenim? Când vezi naționala la un Campionat Mondial?

Dacă prin a ne reveni înțelegi să ajungem la un penalty distanță de o semifinală de Campionat Mondial, atunci nu, nu ne vom reveni prea curând, poate niciodată. O generație de anvergura celei din anii 90 nu are cum să mai apară, în condițiile actuale. Cred că vom ajunge curând la Mondiale dacă mărește FIFA numărul de echipe participante la 64, să zicem. Port și acum sentimentul umilinței după eșecul cu Albania de la Europene. Am ajuns foarte jos. Polonia face instrucție cu noi și nu e nici măcar o echipă de prim rang.

Ca suporter al naționalei, cum apreciezi prestația lui Christoph Daum de până acum?

Un selecționer interesant, cred că e o alegere bună. Venind din afară, e mai puțin influențabil de interese partizane. Și mi se pare încăpățînat, ceea ce nu e un lucru rău.

„Atât timp cât va exista corupție în societate, fotbalul nu va fi curat”

„U” a promovat în Liga a treia, considerată o competiție în care se fac multe blaturi pentru pariuri. Crezi că fenomenul e real? Și dacă da, cum poate fi eradicat?

Da. Cred că fenomenul e real, am citit și eu de multe ori despre tot felul de meciuri trucate prin ligile inferioare. Când joci fotbal ca să-ți câștigi existența, pot apărea astfel de anomalii. Până la urmă, fotbalul urmează fidel societatea. Atât timp cât va exista corupție în societate, fotbalul nu are cum să rămână curat. Și nu știu cum ar putea să fie eradicat fenomenul ăsta.

Se mai fac blaturi în Liga 1?

Eu cred cu convingere că nu sunt foarte multe jocuri de culise, e prea multă televiziune și emisiuni de sport care stau cu ochii pe fenomen. Cam greu să faci aranjamente. Însă e doar o părere, nu bag mâna în foc.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX