Din secretele unui parior profestionst: se poate trăi decent din pariuri

2017-12-08 20:05:28

Adrian Movileanu este un parior profesionist român care trăiește de mulți ani în Canada. A fost de acord să ne acorde un interviu, în care a vorbit despre felul în care trebuie analizat un meci, despre managementul banilor, despre responsabilitatea de a da ponturi și multe altele. Din proprie experiență, Adrian spune că se poate trăi decent din pariuri dacă respecți regulile și aloci spre 60 de ore pe săptămână acestei activități. Citiți acest interviu și veți afla lucruri foarte interesante.
Știu că ai o colaborare cu o firmă de betting. Ce ne poți spune despre această firmă?
Este o companie din țările scandinave, care a fost creată de un grup de pariori cu experiență și se focusează pe modele matematice. Colaborările cu alte grupuri ajută la reducerea costurilor pentru informații, colectarea de date, schimburi de ponturi, faciliteaza accesul la brokers pe piața asiatică ș.a.m.d.
Ce anume faci în cadrul colaborării?
Fiecare contribuie cu ce are mai bun. Eu am studiat matematica la Universitate și am lucrat ca database manager, asa ca am contribuit în aceste domenii, plus informații în ligile pe care m-am specializat.
Cum te-ai apucat de pariuri?
Am început de mic în România la Pronosport, cred ca eram prin clasa a 4-a sau a 5-a. În clasa a 7-a, am prins 12 din 13 la o etapă de cupe europene și am crezut că am dat lovitura. Știa toată școala, seara când am iețit de la ore ne-au atacat țiganii ca să ne fure biletul. Până la urmă, am luat 35 de lei. În Canada, am început la ProLine prin 1992 și online la Intertops în 1997. De atunci, am jucat la peste 80 de case de pariuri, preferatele me sunt Pinnacle, SBO, Mollybet, bet365 și 5Dimes.
Cum a fost primul sezon de parior profesionist?
Cred că a fost o tranziție de câțiva ani, de la hobby la afacere, pentru că am schimbat și profilul de serviciu, am lucrat în industrie și am învăâat foarte multe de la colegi, de la oddsmakers și de la pariori. Nu cred că a fost un moment zero, mai mult un proces gradual. Pentru hockey, au venit la mine mai mulți apropriați și îmi cereau ponturi, așa ca am decis să creăm un fond comun și să îl utilizăm ca un mutual fund. De 7 ani lucrăm așa, în care am avut un an pe minus și restul pe plus.
Cum trăiai meciurile?
La inceput, era absolut necesar să mă uit la meci dacă pariam ceva. M-am prins repede ca așa ceva te termină mental, faci un ulcer etc. Dacă pariezi cu o strategie bună și un money management solid, un singur pariu nu trebuie să te afecteze deloc, pentru că este unul din foarte multe. Cel mai ciudat este când te întreabă un prieten ce ai jucat și joacă la fel, atunci te simți responsabil, mult mai mult decat pentru pariul tău.
Care a fost cea mai mare miză pierdută? Dar cel mai mare profit pe un meci?
La un singur meci am pierdut 6.500 de lire la Cupa Ligii în Anglia, am jucat Chelsea -0.75 cu o echipa din ligile inferioare și s-a terminat 1-1.
De câștigat, am câștigat 30,000 de dolari când Los Angeles Kings a luat Stanley Cup in 2014, dar așa, pe un singur meci, cel mai profitabil a fost Argentina - Nigeria, în 2010, la CM din Africa de Sud.
Te-ai gândit vreodata sa renunți la pariuri?
Când ai o serie de rezultate negative, te gândești și la asta, dar, daca ai un avantaj, trebuie sa continui să îl exploatezi. Trebuie să fii realist cu tine însuți. Dacă nu merge ceva și nu știi de ce nu merge, înseamnă că piața este mai bună decât tine și trebuie să te lași, să te focusezi pe nișele care merg.
Pe câte ligi poate juca un parior în deplină cunoștință de cauză?
Depinde foarte mult de cât timp ai la dispoziție, de situația de familie, de ce stil ai. Dacă ai sisteme automate, poți juca pe foarte multe ligi, dar, dacă vrei să știi tot ce se întamplă, mai mult de 6 ligi cred ca e imposibil. Ideea este să găsești ligi care nu se suprapun, să ai timp să urmărești. De exemplu, la un moment dat, eu urmăream Franța 1 și 2, Japonia, MLS și România. În Franța 2, se jucau majoritatea meciurilor vineri, seara urma Japonia, iar sâmbata aveam România și Franta dimineața (n.r. - după fusul orar al Canadei) și seara - MLS. Dacă vrei să joci EPL și Championship, se joacă 80% din meciuri în acelasi timp, e mai greu. De când programul este dictat de teleleviziuni, meciurile sunt împrăștiate toată săptămâna și e mai greu sî ai un program structurat. Când îți faci programul, e important să ai și pauze, vacanțe vara, un weekend de relaxare/deconectare din când în când, pentru că altfel te saturezi și devii robot, pierzi puterea și eficiența de decizie.
Tu pe ce ligi joci acum?
Urmăresc cât pot și, dacă văd ceva interesant, nu mă limitez, dar focusul este pe 3 ligi: NHL hockey, France 1 și MLS. În Franta, am un avantaj, pentru că diferența de fus orar îmi permite să am toate informațiile necesare înainte de "primă oră" în Franța, în ziua meciului, când cotele și limitele sunt puse pentru ziua meciului. În MLS, am foarte multe contacte în fiecare oraș din ligă, așa că este foarte ușor să fiu la curent. Twitter este o sursă foarte bună de informații, mai ales chestii de ultimul minut.
Ești specialist pe NHL. Care sunt „secretele” hocheiului?
În hochei este foarte multă variație, așa că trebuie să crezi în ideile tale și să nu fii afectat de rezultate pe termen scurt. Un singur exemplu explică tot. Anul trecut, în decembrie, din 22 de decizii în overtime, am câștigat doar două. Dacă nu esti cu capul pe umeri, pur și simplu înnebunești, trebuie să crezi în ce faci și să știi că ai un avantaj. În hochei, trebuie să urmărești tot timpul ce se întamplă, accidentări, suspendări, promovări de la rezerve, dar asta este relativ ușor, dacă îți faci o listă bună de twitter, toate informațiile sunt la îndemână. Trebuie să știi situația, echipele care joacă 3 meciuri în 4 zile, când intră portarul de rezervă, cât de afectate sunt echipele fizic, pentru că se joaca în 4 zone de timp diferite. De asemenea, există 4-5 perioade distincte în sezon când trebuie să ajustezi așteptările, la începutul sezonului, la American Thanksgiving, în jurul Crăciunului, la winter break și la Trade Deadline, când sunt fluctuații mari în performață, unele echipe se luptă pentru play-offs, altele abandonează sezonul și speră la o selecție cât mai sus la NHL junior draft.
Cum analizezi un meci?
Mi-am creat un sistem pentru power ranking pe care îl ajustez după fiecare meci, când bag datele (parțial automat pentru statistici, parțial opinie personală). Eu fac o cotă pentru fiecare meci pentru cine câștigă, over/under pentru meci și over/under pentru fiecare echipă pentru meciul respectiv, plus prima repriză. Când apar cotele la casele de pariuri, dacă prețul e favorabil, joc imediat, dacă nu, nu, cam 30 de ore înainte de începutul meciului. În dimineața jocului, verific cotele pentru piețele secundare și din nou înainte de începutul meciului. Pentru NHL, piața live betting nu este atât de dezvoltată ca la fotbal, mă limitez la pariuri pre-meci în proporție de 90%.
Ce sfaturi ai pentru un money management corect?
Nu risca banii pe care nu îți permiți să-i pierzi. Fondul de pariuri trebuie să fie independent de cheltuielile de zi cu zi, de banii de vacanță, de chirie, etc. Dacă fondurile de pariuri, prin absurd, dispar peste noapte, nu trebuie să-ți afecteze viața de zi cu zi. Disciplina este baza. Daca joci 1-2% pe fiecare meci, teoretic nu ramâi niciodata fără fonduri. Trebuie să ai un log cu toate pariurile jucate, ca să le poți analiza în offseason, să vezi ce a mers și ce nu, de acolo trebuie să întelegi de ce nu a mers ceva și să faci ajustări. Și pentru începători, și pentru experți, e bine să lași combinatiile deoparte. E greu sa câștigi două din trei pariuri, iar când trebuie să câștigi 6 din 6 e și greu, și stresant.
Te poți îmbogați din pariuri sau măcar poți trăi decent?
Da și nu. Pentru un începător, ideea de a combina câteva meciuri ca să dea lovitura este acaparantă, dar nu prea realistică. Din surse, mai puțin de 2% din pariori sunt în câștig lifetime, deci se poate, dar este foarte dificil. Dacă tratezi pariatul ca pe o profesie, muncești din greu (50-60 de ore pe săptămână), poți trăi decent din pariuri și e posibil să te îmbogățesti, dar sunt mult mai multe profesii din care te poți îmbogăți decât din pariuri. Știu un parior care a jucat tot sezonul cu $5000 în bitcoins, nu a câștigat și nu a pierdut nimic tot anul, dar din inflația valorii la Bitcoin a scos $80,000 la sfârșitul sezonului. Prost să fii, noroc să ai!
Ce părere ai despre pariurile pe ligile din România?
Este foarte greu să creezi continuitate de la un sezon la altul, pentru că sunt foarte multe schimbări de efectiv la fiecare echipă. Nu te poți baza pe statisticile istorice, așa că trebuie să fii foarte atent și să faci ajustări continuu. Schimbările de antrenori sunt o problemă, pentru că e greu pentru o echipă să își modifice stilul de joc de trei ori pe sezon. Jucătorii cei mai buni sunt vânduți repede, este foarte dificil să căștigi consistent pe meciurile din România.
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai mult



Ponturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii