1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Dan Ștefănescu: “Steaua nu se va face bine atât timp cât e condusă ca o moșie”

Dan Ștefănescu: “Steaua nu se va face bine atât timp cât e condusă ca o moșie”

Caramavrov
Caramavrov

2017-05-18 11:20:00

image Dan Ștefănescu: “Steaua nu se va face bine atât timp cât e condusă ca o moșie”

Dan Ștefănescu (38 de ani) este comentator Digisport din 2009. A început la Național TV (2004-2008), apoi a continuat la gsp tv (2008-2009) și a mai colaborat cu Radio România Actualități (2002-2004) și cu Sport Klub (2006-2008). Îl puteți citi pe www.danstefanescu.ro, iar din 2016 e specialist la Pariurix.com pe Italia și Franța.

Comentezi meciuri din Franța, Italia, Spania, Belgia și România. Care dintre aceste campionate ți se pare mai corect?

Ligue 1 mi se pare cel mai corect. Sunt cele mai puține suspiciuni, raportat la numărul de meciuri. Rareori presa din Hexagon vorbește despre meciuri în care una dintre cele două echipe a jucat mai slab decât o face în mod normal. Apoi, într-un campionat în care nivelul fizic al liderului este asemănător cu al ultimei clasate, s-ar vedea imediat dacă o echipă s-ar da la o parte. Serie A are bubele ei, ieșite la suprafață, dar măcar italienii admit că au probleme. Mai destructurează rețele de aranjori, pariori din rândul jucătorilor și așa mai departe. Oricum, la italieni, lupta împotriva acestui flagel e intensă, spre deosebire de restul Europei. Iar italienii sunt de admirat că nu neagă aceste probleme, ci încearcă să scape de ele. Spania are o problemă atunci când vine vorba de ultimele etape, ca aproape peste tot. Echipele aflate sub linie au șanse mici să scape, iar asta aruncă o urmă de îndoială asupra corectitudinii cu care se desfășoară ultimele etape. În Belgia, problema e legată de apartenența dubioasă a unor cluburi la diferite fonduri de investiții sau persoane aflate în legătură cu fondurile de investiții.

România?

E greu de înțeles cum supraviețuiește acest fotbal în care nu știi azi ce vei face mâine, iar echipele se înființează sau se desființează după bunul plac al celor care au puterea, la un moment dat. Acesta este și motivul pentru care credibilitatea scade spre zero, într-un fotbal în care privatul se împletește cu publicul într-un mod nemaiîntâlnit.

Fă un top al corectitudinii!

Franța e pe primul loc, de departe, Spania și Italia, cam la același nivel, apoi Belgia și, din păcate, România e ultima în acest top al credibilității.

Despre blaturile din campionatele importante

Care a fost ultimul blat comentat din fiecare campionat de mai sus?

În campionatele externe, se văd cel mai des în ultimele etape și nu în sensul de la noi. Nu cred că mai există înțelegeri între conducători. Pur și simplu, echipele care nu au niciun obiectiv în final de sezon nu prea le încurcă pe celelalte. Așa se poate explica seria senzațională a lui Crotone, care a scos cele mai multe puncte în ultimele 7 etape, mai multe decât Juventus, Roma sau Lazio. Așa a ajuns Deportivo să se salveze acum două sezoane, cu un punct obținut pe Camp Nou, în ultima etapă, după ce a fost condusă cu 2-0. Sau așa s-a salvat Mouscron, anul acesta, câștigând ultimele două meciuri ale sezonului regulat, cu adversari care nu aveau niciun obiectiv, în vreme ce Westerloo a scos un singur punct din meciurile cu Zulte și Genk, implicate în lupta pentru play-off.

Și la noi?

Îmi aduc aminte de un meci de la Pitești, între o echipă care n-a jucat multă vreme în Liga 1 și unul dintre numele mari ale campionatului. Cei mici, impecabili în prima repriză, au dat un gol, au ratat multe alte ocazii, iar adversarii nu au ajuns la poartă. După pauză, oaspeții au întors rezultatul repede, după ce gazdele s-au întrecut în gafe. S-a terminat 3-1 pentru vizitatori, care ”și-au dorit mai mult victoria”. Era abia etapa a 19-a.

Bula care se va sparge în Spania

Unde se vorbește mai mult despre Mafia pariurilor, în România, Italia, Spania, Belgia sau Franța?

La noi și în Italia. Dar, repet, italienii fac ceva în sensul ăsta, în vreme ce la noi, au fost câteva cazuri, cel mai cunoscut fiind cel de la Buzău. Dar atât. Și e păcat, pentru că se vede cu ochiul liber că unele lucruri nu sunt cum trebuie. Dar, deocamdată, e un subiect tabu. La fel ca în Spania, care trăiește într-o bulă ce sper să se spargă curând. ”Nu vorbim, nu există” îmi pare a fi motto-ul după care se ghideează spaniolii. Și nu are legătură numai cu pariurile, ci și cu dopingul, și cu datoriile uriașe acumulate de cluburi. Dacă, într-o zi, ar vrea cineva să facă ordine, ar pica multe statui. Dar asta nu dă bine, astfel că va trebui să ne mai prefacem, o perioadă, că totul e perfect.

De ce ții cont când analizezi pentu Pariurix un meci din Italia? Dar unul din Franța? Dar unul din România, Spania, Belgia?

În Italia și Franța, contează foarte mult tradiția. Și îți dau câteva exemple. Torino n-a mai câștigat pe terenul lui Juventus din 1995, Chievo n-a bătut-o pe Milan niciodată pe San Siro. Sau OM n-a mai câștigat de 40 de ani la Bordeaux. Sunt lucruri care contează mai mult ca forma de moment sau componența lotului, la momentul respectiv. Sigur că există și excepții, dar tradiția e cea care primează. În Spania și Belgia e importantă, așa mi se pare, doar forma echipelor. E suficient să fi văzut ultimele două-trei meciuri, pentru a putea găsi un pariu relativ simplu. În Liga 1, e cel mai greu. Sunt foarte multe surprize și trebuie ținut cont de absolut orice detaliu. Cine cu cine se înrudește, cine pe terenul cui a jucat la un moment dat și ar putea avea o datorie de plătit. Cine pe cine a jignit, așa cum s-a întâmplat cu Steaua și Craiova. Mi se pare că tot ce se întâmplă pe teren e mai puțin important decât ce se petrece în afara lui.

În România avem un fotbal bolnav!”

Cum ți s-a părut finalul de campionat în România?

Au planat multe dubii asupra unui număr prea mare de meciuri. Sigur că, uneori, totul pare putred. Așa cum se vorbea de meciurile Stelei cu Viitorul. Oricine câștiga, era blat. Era blat până și la remiză. Altfel, putea fi mai interesant decât a fost. Dacă CSU Craiova nu-și dădea jucătorii afară înainte de play-off sau dacă trimitea titularii în teren la meciul cu Viitorul. Dacă Dinamo avea o conducere care să mizeze mai mult pe eficiența managerială decât pe mobilizarea pe care o reușește Contra. Dacă la Steaua mai decidea și altcineva în afara finanțatorului. Măcar în ceea ce privește echipa și schimbările, nu doar antrenamentele. Dacă Astra mai avea resurse, după ce și-a îndeplinit obiectivul de a prinde play-off-ul. Dacă CFR ieșea din insolvență. Asta este una dintre marile probleme ale fotbalului nostru. O idee pe care au acceptat-o fără rezerve cei care conduc fotbalul. Prezența echipelor în insolvență, în Liga 1. O anomalie mai mare, nici că se putea. Adu-ți aminte de ASA, de anul trecut. S-ar fi desființat cu un an mai devreme, dacă nu prindea play-off-ul. A încurcat competiția, timp de 10 etape. Intrarea în insolvență a reprezentat o portiță pe care au speculat-o imediat conducătorii cluburilor. Insolvența înseamnă un prost management, în cazul fotbalului nostru. Incapacitatea de a ține pe linia de plutire un club care primește din drepturile tv mai mulți bani decât poate obține singur înseamnă un fotbal bolnav. Iar noi nu ne mai facem bine. Altfel, a dat bine finalul ăsta cu trei echipe având șanse la titlu.

De ce a pierdut FCSB titlul?

E ca în cazul cursei cu iepurele și țestoasa. Toată lumea știe că iepurele e mai rapid. Dar nu prea câștigă, pentru că se oprește pe parcurs, în vreme ce țestoasa își vede de ritmul ei. Așa și cu Steaua. Ei au fost atât de siguri și de titlu, încât acesta e deznodământul firesc. Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Atâta vreme cât regulile le va face doar finanțatorul, creditorul, patronul sau cum vrei să-i spui, Steaua nu se va face bine. Va continua să pompeze bani în celelalte echipe, pe transferuri păguboase, dar va câștiga rar. Pentră că e inadmisibil ca un club precum Steaua să fie condus ca o moșie. Nu există niciun club serios care să meargă așa cum merge Steaua.

Nu cred că FCSB are vreo șansă la TAS”

Îi vezi câștigând  la TAS?

Demersul de la TAS, dacă se va ajunge acolo, pentru că nu sunt sigur că se va întâmpla asta, nu reprezintă decât un alt motiv pentru ca toți ceilalți să-i urască pe roș-albaștri. Actuala conducere a reușit performanța de a transforma cea mai iubită echipă din fotbalul românesc, în cea mai urâtă. Ei se mint că Steaua aduce publicul la stadion, dar uită că înainte, lumea venea să vadă Steaua, s-o aclame, acum vine s-o injure. Nu cred că au vreo șansă la TAS, din vreme ce și anul trecut s-a judecat după aceeași regulă.

Care e cea mai mare surpriză în Italia?

Ultima surpriză adevărată a fost când a luat Verona titlul. Acum 32 de ani. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic notabil. Anul acesta, aș putea cataloga Atalanta drept surpriză. Pentru că s-a întors în Europa după aproape 30 de ani și pentru că a jucat un fotbal extraordinar, cu fotbaliști tineri. Și având pe bancă un antrenor care a plecat pe ușa din dos de la singurul club mare pe care-l are în CV, Inter. Gasperini a făcut minuni, dar aceste minuni nu țin. Și avem exemplele din anii precedent. Torino și Sassuolo au ajuns în Europa, dar au clacat imediat în Serie A, pentru că nu au forță să ducă un astfel de sezon. Așa cred că se va întâmpla și cu Atalanta.

Când nu va mai câștiga Juventus campionatul în Italia?

Echipa lui Allegri va câștiga titlul până în momentul în care Milan și Inter vor reuși să se scuture de mediocritatea ultimelor sezoane. Cu tot respectul pentru Roma, Napoli sau Lazio, nu au anvergura necesară pentru a se lupta cu Juventus.

Te așteptai ca PSG să piardă titlul anul acesta?

Era destul de greu de anticipat treaba asta. Nu pot să spun că mă așteptam să piardă titlul. Mă așteptam să aibă mai multe probleme ca anul trecut, după despărțirile de Zlatan și Blanc. Ceea ce s-a și întâmplat. Dar nu cred că se aștepta nimeni ca Monaco și Nice să aibă un astfel de parcurs. PSG nu a obținut decât două puncte în cele 4 meciuri cu Monaco și Nice, și, până la urmă, aici s-a făcut diferența. Nice a fost iepurele perfect pentru Monaco.

Juventus va câștiga Liga Campionilor!”

Ce pariezi la finala Ligii Campionilor?

Că o câștigă Juventus. O merită și cred că e mult mai organizată decât Real Madrid. Cumva, nu știu exact cum, poate grație ADN-ului, Real Madrid a supraviețuit în niște meciuri pe care n-ar fi trebuit să le câștige. Au fost atâtea momente, de-a lungul sezonului, în care Realul a jucat meschin și a câștigat, încât mă aștept ca tocmai la finala Ligii să se termine norocul. Real Madrid are mai multă calitate decât Juventus, care e, însă, mai echipă. Și Allegri e mai antrenor decât Zidane.

Sunt voci care spun că se pariază tare în fotbalul românesc, jucători, antrenori, conducători de club, oficiali ai FRF. Crezi că e adevărat? Dacă ar paria doar pe alte campionate, ar fi ok?

Se pariază, fără îndoială. E noul sport national. Oriunde întorci capul, dai de un bilet la pariuri. Cu oricine vorbești, auzi aceleași lucruri. ”Ce o fi fost acolo? Ce cotă avea 1 pauză 2 final?” Toată lumea pariază. Jucători, antrenori, conducători, impresari. Nu mi se pare în regulă, atât timp cât regulamentul interzice asta. Nu scrie acolo că ai voie să pariezi pe alte campionate, pe câini sau pe snooker. Scrie că nu ai voie să pariezi. Și gata! Așa plângea Șumudică după ce a fost suspendat, atenție, nu imediat, ci după un timp, încât ai fi crezut că l-a obligat cineva să joace. ”Nu am pariat pe echipa mea, am făcut-o pe alte campioanate, nici măcar nu am câștigat”. De parcă mai contează. Nu ai voie, nu pariezi!  

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+99.44
Câștigate
45
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX