1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu Dan Iliovici (partea a doua): „O persoană cu probleme de dependență mi-a spus că și-a lăsat mașina amanet și că trebuie să joace ca să și-o recupereze!”

Interviu Dan Iliovici (partea a doua): „O persoană cu probleme de dependență mi-a spus că și-a lăsat mașina amanet și că trebuie să joace ca să și-o recupereze!”

Caramavrov
Caramavrov

2017-11-18 21:47:53

image Interviu Dan Iliovici (partea a doua): „O persoană cu probleme de dependență mi-a spus că și-a lăsat mașina amanet și că trebuie să joace ca să și-o recupereze!”

Dan Iliovici (54 de ani), președintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, a vorbit în prima parte a interviului pentru Pariurix despre impozitarea la sursă, despre clauzele abuzive ale caselor de pariuri și despre comunicarea dintre pariori și Oficiu. În continuarea de azi, ne-am axat pe jocul responsabil și pe ajutorarea dependenților și pe protecția minorilor.


Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Ați spus că Oficiul se va implica mult mai puternic în zona jocului responsabil - Responsible Gambling - pentru toate categoriile de jocuri de noroc. Care sunt acțiunile pe care le-ați inițiat în acest sens?

Pe lângă înființarea fundației dedicate acestui scop, al jocului responsabil, obiectiv major la care lucrăm aproape zilnic, am avut și avem nenumărate întălniri cu operatorii, cu asociațiile reprezentate în Consiliul Consultativ, cu jucători cu probleme, practic cu fiecare ocazie am afirmat preocuparea/dedicarea Oficiului pentru o mai mare responsabilizare a operatorilor, pentru o publicitate responsabilă, pentru protecția minorilor. Vom acționa și mai intens în viitor, o direcție importantă fiind o mai clară și strictă reglementare a publicității, așa cum am menționat anterior, dar nu numai.

Concret, ce puteți face pentru protecția copiilor?

Am fost de la început și sunt preocupat de protecția jucătorilor, de protecția minorilor, a interzicerii accesului minorilor în sălile de joc și, mai mult, să nu fie expuși în ceea ce privește publicitatea.

Și cum facem să nu intre în sălile de joc?

Este sarcina organizatorilor, obligația lor să-și asigure măsuri, astfel încât minorii să nu intre.

Îi verificați cumva?

Există un plan de control, dar se merge și inopinat. Sau mergem la sesizări. Am primit sesizări din partea părinților, a vecinilor, a Poliției sau de la Protecția consumatorilor. Agenția trebuie să-i legitimeze pe cei care intră. În lege, nu se spune că trebuie legitimați toți cei care intră, dar acolo unde au dubii și cred că respectivii pariori au sub 18 ani, pot cere legitimarea acestora. Sunt situații în care operatorul afirmă că tocmai concurența i-a trimis special pe acei copii.

Ce riscă agențiile care acceptă minori în sălile de joc

Cum îi pedepsiți pe operatori dacă găsiți copii înăuntru?

Toleranța noastră este zero. Dacă se constată că sunt (au fost) minori în sală, putem merge până la suspendarea sau ridicarea autorizației pe o perioadă de o lună, două, trei, și chiar șase luni.

Ce planuri aveți pe viitor pentru combaterea dependenței?

Sperăm ca, după înființarea fundației, să avem proiecte/programe de combatere a dependenței, dar în primul rând de prevenire. Vom supraveghea foarte atent activitatea acestei fundații și ne vom implica în tot ce înseamnă ”jocul responsabil”. Vom continua să ne informăm cu privire la acțiunile și proiectele din alte state, într-un permanent schimb de experiență, de bune practici. În plus, pregătim niște ordine de președinte pentru reglementarea mai strictă a publicității. În lege, sunt niște principii generale. De exemplu, nu este bine, nu este normal, și este o recomandare a Comisiei Europene, să se folosească personalități în campanii publicitare, care să inducă ideea de succes social asociat participării la jocurile de noroc.

Deci Ilie Dumitrescu și Dănciulescu nu au voie să facă reclamă la Unibet?

N-am spus asta. Este o recomandare și vom face astfel încât operatorii să înțeleagă și să-și ajusteze campaniile publicitare și astfel încât să nu se inducă ideea că succesul acelor vedete s-ar datora participării la jocuri, să nu spună, ceea ce făceați și dumneavoastră înainte, că se poate trăi din jocuri de noroc. Induceți ideea că se pot câștiga nu știu câți bani lunar din jocurile de noroc, că se poate trăi din asta...

„Reclamele au devenit uneori agresive și insidioase”

Vă contrazic. Nu am indus niciodată această idee, ba din contră, le-am spus oamenilor să parieze cu responsabilitate, să ia pauze atunci când constată că au jucat și au pierdut prea mult, am avut și campanii în acest sens...

Operatorii să nu inducă ideea că îndemânarea jucătorului duce la creșterea șanselor de câștig, atunci când nu este cazul. Nu trebuie indusă ideea că abilitățile pot contribui la creșterea șanselor de câștig, atunci când nu este cazul. Bineînțeles că la pariuri, la jocul de poker, există și o componentă de îndemânare, de pricepere. Nu o negăm. De asemenea, să nu fie reclame în spații unde sunt mulți minori. Am văzut o reclamă uriașă într-o stație de metrou. Era toată stația tapetată cu reclame la jocuri de noroc. A fost de curând o reclamă pe o clădire mare din București. Toată clădirea era îmbrăcată într-o reclamă la jocuri de noroc. Eu le spun operatorilor peste tot unde mă întâlnesc cu ei: „Gândiți-vă că mergeți cu copiii voștri pe stradă, iar ei văd reclamele astea cât casa și vă întreabă ce e cu ele”. Trebuie să existe și din partea operatorilor un autocontrol. Pe parte de online, reclamele au devenit uneori agresive și insidioase. Și asta trebuie reglementat.

Dacă nu e-n lege, nu se respectă. Cu rugămintea, e mai greu...

Noi vom introduce, prin ordin de președinte, punerea în practică a acelor principii din lege.

Ce alte campanii de atenţionare a pariorilor ați întreprins/veți întreprinde în afară de site-ul onjn.gov.ro?

Toate informările și campaniile de atenționare sunt postate pe site-ul nostru, este principalul instrument de a comunica publicului. Apoi, este pagina de facebook, care iarăși este un instrument modern de comunicare. Încercăm, de asemenea, la toate evenimentele la care suntem prezenți, să comunicăm cât mai multe informații pentru jucători, dar, fiind o instituție a statului, avem și restricții de buget. Mai exact, nu avem bani alocați pentru nici un fel de promovare, publicitate sau astfel de acțiuni și trebuie să ne limităm la cele pe care le avem la îndemână.

Ce sfaturi i-ați da unui tânăr care a devenit dependent de jocuri de noroc?

Chiar am vorbit mai devreme cu o persoană care are problemă de dependență și i-am indicat să meargă la un cabinet specializat, să discute cu un psiholog specializat pe astfel de probleme. Există programe derulate de diverse asociații, de tip Joc responsabil. Mi-a zis că și-a lăsat mașina amanet și că trebuie s-o recupereze, că trebuie să joace ca s-o recupereze. I-am spus că singura modalitate de a-și recupera mașina este să se oprească din a juca, să se ducă să lucreze, să câștige bani și să plătească amanetul. Goana după recuperare este un prim indiciu că ești pe o pantă periculoasă. Când începi să spui că vrei să-ți recuperezi pierderile. Nu le vei recupera niciodată, te vei afunda din ce în ce mai mult, probleme cu familia... Foarte mulți sunt cei care nu recunosc că au probleme și de aceea nici nu ai cum să-i ajuți.  

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX