Dan Iliovici, președinte ONJN: Impozitarea la sursă e benefică pentru toată lumea, însă doar Ministerul Finanțelor și ANAF-ul pot lua o hotărâre

2017-11-17 12:24:49 4,3k 1

Dan Iliovici (54 de ani) este președintele ONJN din luna martie a acestui an. Principalele sale obiective au fost îmbunătățirea comunicării și debirocratizarea Oficiului, are proiecte privind  jocul responsabil și protecția copiilor în zona jocurilor de noroc și susține declarativ impozitarea la sursă a retragerilor din online.


Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Ce părere aveți despre faptul că au fost vândute străinilor două dintre cele mai importante site-uri cu licență de afiliere?

Oficiul nu poate interveni în deciziile de business ale celor care dețin o afacere. Faptul că site-urile unor afiliați au devenit atractive pentru companii străine, cred că este un lucru bun, care denotă  profesionalismul și inventivitatea românilor...

Sunt alți operatori care au depus cereri să intre pe piață?

Da, sigur. E un proces dinamic. Unii se opresc, alții vin. Acum avem 19 operatori licențiați pe online. România are o reglementare stabilă, clară, echitabilă în domeniul jocurilor de noroc, ceea ce oferă  un cadru predictibil pentru industria de gambling. Deci nu vedem niciun impediment ca și alți operatori de jocuri de noroc să solicite acordarea unei licențe și autorizații de exploatare a jocurilor de noroc în țara noastră.

Aveți ceva sfaturi pentru cei care intră pe această piață?

Să respecte legea, să fie corecți, deschiși și să asigure protecția jucătorilor, protecția minorilor. Eu le-am adresat o rugăminte. Cheltuiesc sume mari pe publicitate, măcar o fracție din ce fac pe promovare să meargă pe partea de protecție a jucătorilor, de educare cu privire la riscuri.

Puteți să-i obligați?

Nu. Noi vom face asta prin măsuri normative, prin înfințarea unei fundații pentru Responsible Gambling, bani vor exista. Nu poți să le spui operatorilor printr-o lege să fie inventivi.

De ce se întârzie reţinerea la sursă a impozitului pentru jocuri de noroc?

Această reglementare ține de competența MFP - ANAF.

Dumneavoastră ați spus că ar fi benefică pentru toată lumea. De ce nu se face? Ați mai discutat?

Prin programul de guvernare este stabilit ca taxele sa fie platite de contribuabili...

Păi la offline se plătește la fața locului, nu la ANAF...

Deci, totul este în sarcina ANAF-ului. Dacă ei ne cer o opinie, noi le putem da una, cum că ar fi benefic pentru toată lumea, și pentru jucător, și pentru Stat, și pentru operatori, dar este atribuția ANAF-ului și a Ministerului Finanțelor.

Ce credeți că ar trebui făcut în mediul online pentru a crește încrederea în platforme? Un număr foarte mare de români sunt reticenți când trebuie să dea un CNP, o copie după CI sau să depună cu cardul...

Chiar dacă li se pare o măsură exagerată de verificare a identității, jucătorii trebuie să furnizeze aceste date personale. În primul rând, vrem să împiedicăm accesul minorilor la jocurile de noroc, ori pe platformele online e mai ușor „să te ascunzi”. În al doilea rând, am avut destul de multe cazuri de „furt de identitate”, când oameni care nu au jucat niciodată, nici online, nici în landbased, au reclamat că au fost informați de ANAF că au obținut venituri din jocuri de noroc și trebuie să  depună acea declaratie pentru impozitarea acestor venituri. Nu în ultimul rând, se impune în mediul online un control mai strict, pentru a preîntâmpina și combate alte genuri de infracțiuni care se pot comite „cu ajutorul” unor conturi de joc - spălare de bani, evaziune fiscală.

Intrarea pe site-uri neautorizate, risc de fraudă și de amenzi considerabile

Ce riscă un parior care accesează site-uri neautorizate?

Este foarte important ca jucătorii să acceseze doar site-urile autorizate de către ONJN, lucru care poate fi foarte ușor verificat pe pagina oficială a Oficiului, www.onjn.gov.ro/approved.  Nu numai că participarea la jocuri de noroc pe site-uri neautorizate este pedepsită, conform legii, inclusiv jucătorii fiind pasibili de amenzi considerabile, dar toți cei care intră pe asemenea site-uri se supun riscului major de a fi fraudați, iar în cazul unui litigiu cu un operator nelicențiat în Romania, șansele de a i se face dreptate sunt practic nule.


Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Unde se pot informa pariorii despre tot ce se întâmplă pe piață?

Pe site-ul nostru, pe pagina noastră de facebook, răspundem întrebărilor oricui ni le adresează, răspundem la petiții, pe mail.

Ce se întâmplă cu amenzile achitate de pariori în cazul în care bet365 câştigă definitiv procesul?

Ați precizat bine ”definitiv”... Încă nu am ajuns în acel stadiu, dar putem afirma clar că, în momentul în care vom avea o decizie definitivă, o vom aplica, oricare ar fi ea.

Despre clauzele abuzive ale caselor de pariuri

Veți revizui regulamentele caselor de pariuri care conţin clauze abuzive şi care practic nu dau niciun drept pariorilor?

Una dintre principalele noastre preocupări este protecția jucătorilor, corecta și cât mai completa lor informare. Astfel, în cadrul procesului de autorizare, fiecare regulament de joc este analizat și aprobat de Oficiu. Sunt, într-adevăr, situații în care anumite clauze din regulamentele de joc nu sunt foarte clare și pot duce, în cazul unor litigii, la interpretări defavorabile jucătorilor. Suntem și vom fi mai atenți ca astfel de situații să fie cât mai rare. Pe de altă parte, atenționăm de fiecare dată jucătorii să citească regulamentele ÎNAINTE de a participa la joc și, în cazul în care consideră că există anumite prevederi abuzive (sau chiar neclare), în primul rând să nu înceapă jocul și apoi să ne semnaleze situația respectivă, cel mai simplu pe email – la adresa [email protected].

La ce să ne așteptăm în 2018? Aveți în plan ceva schimbări majore?

Au trecut mai puțin de trei ani de la ultima modificare legislativă și este nevoie de o perioadă de stabilitate, după fiecare astfel de schimbare majoră a cadrului legal. Deci nu preconizăm schimbări majore în anul ce vine, dar, într-adevăr, avem în plan emiterea unor ordine care să vină cu o punere în practică, cu prevederi foarte clare, a unor principii generale enunțate în lege. Și mă refer aici în primul rând la reglementarea domeniului publicității, al protecției minorilor. Toate acestea vor fi însă discutate în prealabil cu operatorii, cu cei direct implicați în industrie. Tot în strânsă legătură cu protecția jucătorilor este și obiectivul înființării fundației și fondului pentru un joc responsabil social. Sperăm ca anul 2018 să fie și anul demarării primelor proiecte ale acestei fundații.

Cum puteți comunica rapid cu ONJN

Ați spus în interviul anterior că unul din principalele dumneavoastră obiective la ONJN este îmbunătățirea comunicării. Ce ați făcut în acest sens de la instalare până acum?

Ne-am propus să fim o instituție cu ”porțile larg deschise”... Astfel, răspundem în cel mai scurt timp posibil tuturor petițiilor, solicitărilor de informații din partea publicului larg, a jucătorilor, dar și a operatorilor sau ale celor care doresc să înceapă o afacere în domeniul jocurilor de noroc. Suntem în curs de refacere a site-ului nostru, pe care sperăm să-l lansăm în scurt timp, participăm la toate evenimentele, conferințele, seminariile dedicate gamblingului, atât în țară, cât și peste hotare, avem o pagină de Facebook prin intermendiul căreia comunicăm foarte rapid și eficient cu toată lumea... Avem programate săptămânal audiențe și stăm de vorbă față în față cu toți cei care ne solicită în acest sens. Și nu ne oprim aici, vom mai pregăti și alte acțiuni pentru o comunicare cât mai bună cu toți cei implicați în domeniul gambingului.

Debirocratizare, un alt obiectiv al dumneavoastră. Ce ați făcut, concret, pentru debirocratizare?

Aici lucrurile merg într-un ritm mai lent față de ce îmi doresc și față de ce mi-am propus. Există constrângeri bugetare, cerințe legislative privind circulația documentelor, opozabilitatea lor. Lucrăm însă zi de zi la această ”debirocratizare”, în special prin informatizare. Sper ca începutul anului 2018 să vină cu câteva surprize plăcute pentru operatori și în această direcție.

Despre profilul pariorului român

Putem afla de la ONJN care este profilul pariorului român, de unde vine, din ce clase sociale, din ce zone ale țării?

Nu s-a realizat niciun studiu de acest gen. Trebuie făcut un studiu de piață de către o firmă autorizată în acest sens. Ca să-l facem, trebuie să-l prindem în buget. Ne-am propus să facem acest lucru. Plus că vom vorbi despre aceasta și cu fundația pentru joc responsabil și, când pornești în astfel de proiecte, de protecție a jucătorilor, a minorilor, de combaterea dependenței, trebuie să vezi cum stai. Cam câți jucători avem, pe categorii de vârstă, pe zone. Și, în momentul în care fundația va purcede la drum, bani vor exista, vom comanda un studiu, vom realiza o imagine a stării actuale a pieței, iar apoi punem în aplicare proiectele de combatere a dependenței, de informare a jucătorilor, de protecție a minorilor. Și, după trei ani, vedem ce am realizat. Repet, acest studiu poate fi făcut prin această fundație.

MÂINE, PUTEȚI CITI PE PARIURIX PARTEA A DOUA A INTERVIULUI CU DAN ILIOVICI, ÎN CARE PREȘEDINTELE ONJN VORBEȘTE DESPRE DEPENDENȚĂ ȘI MĂSURILE PENTRU COMBATEREA ACESTEIA

 

Autor

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații... citeste mai mult

Discutii

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX