1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Cum sunt depistate blaturile pentru pariuri. Scandalurile meciurilor trucate au scăzut interesul pentru Serie A!

Cum sunt depistate blaturile pentru pariuri. Scandalurile meciurilor trucate au scăzut interesul pentru Serie A!

Caramavrov
Caramavrov

2018-01-19 15:20:00

image Cum sunt depistate blaturile pentru pariuri. Scandalurile meciurilor trucate au scăzut interesul pentru Serie A!

Genius Sports este una dintre cele mai importante agenții din domeniul tehnologiilor de date sportive care oferă servicii de integritate, colaborând cu Baseball Major League (MLB), turneul de golf PGA și Premier League. Într-un interviu acordat pentru sportspromedia.com, Ben Paterson, directorul operațiunilor de integritate al agenției, a vorbit despre felul în care sunt monitorizate meciurile pentru depistarea blaturilor. 

Din perspectiva integrității, care este cea mai mare lacună a pieței sportului?

Tehnologia de monitorizare a pariurilor, care se află în centrul serviciilor de integritate pentru sport. Această tehnologie depinde de trei lucruri: modele matematice, date oficiale sportive și date globale de pariuri. Există doar una sau două companii care pot oferi un astfel de serviciu datorită complexității tehnologiei și a adâncimii datelor solicitate. Am reușit să dezvoltăm serviciile noastre de integritate în primul rând datorită nivelului datelor de pariuri la care avem acces prin intermediul zonei de pariuri reglementate a afacerii noastre. Când am combinat datele oficiale oferite de partenerul sportiv, am reușit să dezvoltăm algoritmi de proprietate care ne permit să vedem cum ar trebui să arate cotele în toate piețele majore de pre-meci și în joc. Această tehnologie a crescut și s-a dezvoltat de-a lungul timpului și se bazează acum pe protejarea integrității unor dintre cele mai mari organizații din sportul mondial.

De ce trebuie ca organizațiile sportive să ia în serios problemele de integritate? Care sunt pericolele dacă nu fac acest lucru?

Amenințările legate de corupție și corupția legată de pariuri nu au fost niciodată mai mari. Creșterea globală a pariurilor sportive și îmbunătățirea constantă a tehnologiei fac posibilă plasarea unui pariu de oriunde, în orice moment, pe orice. Prin faptul că nu este proactiv, sportul se poate confrunta cu consecințe grave asupra durabilității comerciale, a dreptului la autocontrol și a nivelului de implicare a fanilor. Din perspectivă comercială, am văzut mai multe organizații de profil, printre care IPL, Asociația Africii de Sud și Australian Open, pierzând sume mari din cauza scandalurilor provocate de trucarea meciurilor. Dacă te uiți și la Serie A, întorcându-te înapoi cu cinci sau zece ani, a fost la egalitate cu Premier League și La Liga, dar acum a căzut în spatele celor mai mari ligi din Europa. Fără îndoială, scandalurile legate de blaturi au contribuit la acest regres. Fanii trebuie să creadă în ceea ce vizionează sau altfel nu vor plăti bani pentru a cumpăra tricouri, nu vor cumpăra pachete TV și nu vor cumpăra bilete pentru a merge la meci.

"Toate sporturile sunt în pericol!"

Există în prezent un element de naivitate sau chiar o lipsă de conștientizare și de educație cu privire la amenințările pe care trucarea meciurilor și corupția legată de pariuri o reprezintă pentru integritatea sportului?

Cu siguranță există. În ultimii ani, sporturile cu popularitate medie și mare au conștientizat că este nevoie să acționeze. Cu toate acestea, întotdeauna este loc de mai mult. Toate sporturile sunt în pericol. Dacă te uiți la UEFA, care guvernează primele două ligi de fotbal din fiecare țară din Europa, a avut unele scandaluri majore și a luat o serie de măsuri importante pentru a-și proteja competițiile. În cazul recent al lui Skënderbeu, UEFA a dat o interdicție de un an în ceea ce privește participarea în cupele europene. Această decizie a fost rezultatul a peste 50 de rapoarte detaliate de pariere privind meciurile suspecte de la Skënderbeu, care au avut loc în ultimii șapte sau opt ani. Acum, această echipă se reîntoarce în Europa. Trebuie luate măsuri suplimentare și cred că există un drum lung până când toate sporturile vor lua de fapt măsurile complete de care au nevoie.

Cum adaptați produsele astfel încât să se potrivească nevoilor fiecărei ligi sau federații partenere?

Avem diferite niveluri de abordare când vine vorba de monitorizarea pariurilor. Avem un produs premium, prin care monitorizăm toate diferitele piețe de pariuri și piețele instrumentelor derivate, investigăm toate modificările semnificative ale cotelor și oferim rapoarte detaliate pe orice piață care a înregistrat pariuri semnificative, chiar dacă noi credem că este ușor de explicat prin factori sportivi clari. Acest serviciu este utilizat în mod obișnuit de partenerii noștri cu cel mai înalt profil, acordul nostru cel mai recent fiind extinderea parteneriatului nostru Football DataCo împreună cu Perform Group. În ceea ce privește adaptarea produselor, gama de servicii merge dincolo de monitorizarea pariurilor. Avem o suită de produse pentru integritate, care include și educația. La acest capitol, vedem cu adevărat creșterea imensă. Cu PGA Tour, de exemplu, am creat un tutorial de e-learning, care este lansat tuturor profesioniștilor de top din lume. Aceștia au fost obligați să completeze tutorialul înainte de a-și primi cardul pentru sezonul 2018. Acest modul va ajuta la educarea rețelei globale a turului cu privire la abordările grupărilor criminale și consecințele asociate corupției legate de pariuri.

Cum se stabilesc meciurile suspecte

Ce rol joacă tehnologia în protejarea împotriva trucării meciurilor?

Tehnologia de monitorizare a pariurilor pur și simplu trebuie să se afle în centrul oricărei strategii eficiente de integritate și cred că avem cel mai bun sistem de monitorizare acolo. Avem date de pariuri de la casele de pariuri din întreaga lume, care ne-au permis să creăm modele matematice de ultimă oră în jurul unei game întregi de piețe de pariuri diferite. Putem să construim valori din acest punct de vedere. Atunci când cotele se schimbă de la un nivel la altul sau când casele de pariuri își închid piețele devreme, sistemul nostru generează în mod automat o alertă pentru echipa noastră de analiști care investighează. Tehnologia este vitală, dar este importantă combinarea acesteia cu expertiza corespunzătoare. În Londra, avem o echipă de opt oameni care lucrează la integritate, iar în Tallinn, Estonia, avem încă o jumătate de duzină de oameni care lucrează exclusiv pentru a proteja sportul împotriva corupției legate de meciuri și de pariuri. Tehnologia indică anomalii și schimbări semnificative ale cotelor, apoi intervine echipa noastră de experți pentru a determina ce este potențial suspect și ce nu este, prin analiza a sute de factori sportivi, inclusiv vremea, meciurile, știrile echipei și motivațiile echipelor sau persoanelor implicate. Numai atunci când am epuizat toate motivele de atenuare posibile ne gândim la posibilitatea ca un eveniment să fie manipulat potențial.

Credeți că există un apetit pentru un cod de conduită universal?

Ori de câte ori mă gândesc la codurile de conduită, mă gândesc întotdeauna la regulile pe care trebuie să le respecte sportivii. La nivel profesional, aceste coduri de conduită sunt general valabile: jucătorilor nu li se permite să plaseze pariuri și au datoria de a raporta abordările de la anumiți oameni care vor să aranjeze meciuri. 
Sunt necesare reglementări mai stricte pentru a iniția progrese pe termen lung. Dacă faceți un pas mai departe, în Asia și pe alte piețe de pariuri nereglementate, unele dintre cele mai mari case de pariuri din lume funcționează fără nici un fel de responsabilitate, pentru a raporta activ activități suspecte pe care le văd. Natura acestei părți a pieței înseamnă că oamenii pot paria anonim, pot paria la cele mai înalte limite de pariere din lume, pot paria la cele mai competitive șanse și - dacă doriți - sunt o furtună perfectă pentru un aranjor care vrea să parieze.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+122.4
Câștigate
60
Pierdute
31
2
Baicu Marius
+109.46
Câștigate
4
Pierdute
2
3
Curry
+95.24
Câștigate
13
Pierdute
12

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX