1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Cum poți să câștigi la pariuri pe sporturi americane. Sfaturi de la specialistul în domeniu

Cum poți să câștigi la pariuri pe sporturi americane. Sfaturi de la specialistul în domeniu

Caramavrov
Caramavrov

2019-11-20 21:25:51

image Cum poți să câștigi la pariuri pe sporturi americane. Sfaturi de la specialistul în domeniu

Gabriel Stan (32 de ani), specialistul PariuriX pe NFL, NBA și NHL, ne-a vorbit despre particularitățile sporturilor americane. Competițiile în care se plătesc salarii colosale sunt interesante și pentru pariorii români, care pot face profit ținând cont tocmai de aceste particularități. Gabi are câteva sugestii inspirate de peste Ocean și pentru creșterea popularității baschetului și hocheiului în țara noastră.

Cum ai ajuns să-ți placă sporturile de peste Ocean? Mulți români nici nu le înțeleg.

Să știi că sunt oameni și în România care practică sporturile tradiționale ale americanilor. De exemplu, există și un campionat de fotbal american, cu echipe din Timișoara, Cluj și București. La mine, pasiunea a venit de când eram mic și urmăream aceste sporturi pe Sport 1 - parcă așa se numea canalul de televiziune. Am căutat și am citit regulamentele de o mie de pagini... am și făcut baschet. Îmi plăcea să umblu îmbrăcat în tricouri ale echipelor de baschet, cum ar fi cele ale lui Boston Celtics. Hochei nu urmăream, dar acest sport mă interesa prin prisma profesiei de jurnalist. Oricum, hocheiul jucat la noi în țară este cu câteva viteze mai lent decât cel din NHL, așa cum fotbalul din Liga I se joacă la o cu totul altă viteză față de cel din campionatele puternice, adică mult mai încet.

Care sport este cel mai popular în America?

E greu de spus, dar cred că fotbalul american, pentru că este și cel mai vechi. Apoi baschetul. Cele două sunt interesante și pentru un public mai larg. Hai să-ți spun o chestie pe care am observat-o: în fotbal și în baschet sunt foarte mulți jucători de culoare. La hochei, foarte puțini.

În ce sport se învârt cei mai mulți bani?

În fotbalul american, apoi în baschet. Sunt vedetele care au salarii colosale. De exemplu, în NBA, LeBron James se apropie de 40 de milioane de dolari pe an, dar la acest venit se adaugă altele foarte mari, din endorsements (n.r. - din contractele publicitare). Mai sunt și alți baschetbaliști care câștigă mai mult decât LeBron, cum ar fi Stephen Curry sau Chris Paul. În NFL, Russel Wilson câștigă 70 de milioane de dolari pe an din salariu plus bonusuri. În NHL, Auston Matthews are salariul în jur de 15 milioane de dolari.

Trebuie să știi foarte bine regulamentul competiției

Dacă un parior român ar dori să o ia de la zero, ce pași ar trebui să facă pentru a deveni un bun cunoscător?

În primul rând, ar trebui să parcurgă regulamentul fiecărui sport în parte, pentru a învăța tehnica jocului. Apoi, trebuie să urmărească multe meciuri, să vadă concret desfășurarea jocurilor și să cunoască foarte bine echipele și jucătorii. Fiecare sport are particularitățile lui. De exemplu, la hochei sunt foarte multe surprize, mai ales când favoritele joacă în deplasare.

Unde pot fi urmărite la noi sporturile americane?

Sunt case de pariuri sportive online care transmit meciuri. Telekomsport transmite NBA... Oricum, oricine își poate face abonament pe Internet direct de pe site-ul competiției, pe platforma de live streaming, fie pentru a urmări meciurile unei anumite echipe, fie pentru toate echipele. Un abonament la NBA costă aproximativ 200 de lei pe lună, iar unul la NFL este 300-400 de lei pe lună. Problema e că mai toate evenimentele se dispută la ore inacesibile românului care se duce dimineața la serviciu. Meciurile importante, din prime time de la ei, sunt spre ora 4:00 ora României.

Ce reguli din aceste sporturi par ciudate pentru europeni?

Poate aceea prin care cronometrul este oprit la fotbal american imediat ce se comite o infracțiune. Astfel, meciul poate dura chiar și cinci ore, chiar dacă timpul efectiv de joc este de două ore. Ba chiar se dă timpul înapoi, dacă se constată pe video că o fază a fost judecată greșit de arbitri. Această măsură e foarte importantă, pentru că în 3 secunde se poate decide chiar victoria într-un sport dinamic.

Dacă nu e bătaie pe gheață, nu e spectacol!

Se fac blaturi în NBA, NFL sau NHL?

Sincer, nu am auzit de așa ceva. Evident, sunt surprize, dar nu sunt programate. Există situații în care o echipă este deja calificată în play-off și poate rula jucătorii tineri, dar în general echipele doresc să aibă cât mai multe victorii. În fotbalul american contează să termini sezonul regulat pe primul loc, ca să joci apoi majoritatea meciurilor pe teren propriu. De exemplu, Miami a avut peste 50.000 de spectatori la fiecare joc de acasă, iar atmosfera făcută de public contează, un public care în America apreciază mai mult meciurile strânse decât un joc în care favoriții săi se impun lejer. Americanilor le place tensiunea, competitivitatea. În NHL s-a „inventat” bătaia pe gheață. Dacă nu e măcar o bătaie la fiecare meci, nu e spectacol.

Ce opțiuni de pariere recomanzi?

Dacă vor să câștige, să nu se axeze pe cote mici, de 1.20 - 1.30. Așa cum am spus, ca parior trebuie să vezi cât mai multe meciuri și să cunoști echipele, să știi cât de multe puncte înscrie fiecare. În felul acesta, vei „simți” ce se poate întâmpla într-un meci. Pariurile pe număr de puncte/goluri sunt în general mai profitabile decât cele pe rezultat. Sunt competiții foarte alerte. În NHL se înscriu mai multe goluri decât în campionatele de hochei europene. De asemenea, în NBA echipele înscriu mai multe puncte decât cele din Euroligă, de exemplu. E vorba de calitatea jucătorilor. Pe de altă parte, există sportivi determinanți, cum sunt pasatorii. Ei nu sunt lăsați pe bancă niciodată. Când lipsesc, forța echipei scade considerabil. De aceea, pariorii trebuie să analizeze atent și statisticile, care sunt relevante.

Dacă ai fi conducător de club, ce strategie de marketing ai importa pentru a aduce lumea la sala de baschet sau în arena de hochei?

Eu aș aduce în primul rând jucători cunoscuți din NBA sau NHL, chiar dacă au 35-40 de ani. O astfel de strategie au asiaticii. Apoi, trebuie lucrat foarte mult la merchandising, pentru că suntem la pământ din acest punct de vedere. Dacă vrei să cumperi tricouri ale echipelor noastre, nu ai de unde. Apoi, echipele ar trebui să facă turnee de promovare în toată țara, pentru că, cel puțin la baschet, avem și noi echipe destul de cunoscute, la care evoluează sportivi americani, sârbi ș.a. Chiar și în hochei au început să vină jucători canadieni. O altă idee ar fi să se pună mai mult accent pe promovarea meciurilor televizate. Dacă nu ești fan înfocat al unei echipe, nici nu știi că acel sport este transmis la televizor.

Interviu realizat de Victor Partan

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Baicu Marius
+109.46
Câștigate
4
Pierdute
2
2
Tudor Cosma
+106.4
Câștigate
60
Pierdute
33
3
Curry
+95.24
Câștigate
13
Pierdute
12

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX