1. Home »
  2. Interviuri »
  3. CSM București, în pericol: Vâlcea vrea din nou titlul! Florentin Pera, antrenorul campioanei en-titre: „Nu cedăm! Luptăm până la ultima picătură de energie!”

CSM București, în pericol: Vâlcea vrea din nou titlul! Florentin Pera, antrenorul campioanei en-titre: „Nu cedăm! Luptăm până la ultima picătură de energie!”

Caramavrov
Caramavrov

2019-08-20 18:17:25

image CSM București, în pericol: Vâlcea vrea din nou titlul! Florentin Pera, antrenorul campioanei en-titre: „Nu cedăm! Luptăm până la ultima picătură de energie!”

CSM București nu mai ține la respect Liga 1 în handbalul jucat de fete, după ce Vâlcea i-a smuls surprinzător titlul în campionatul trecut. Prefațăm noul sezon cu Florentin Pera, antrenorul cu care SCM Rm. Vâlcea a reușit să dea marea lovitură ediția trecută, deși nimeni nu-i dădea vreo șansă la început.

Sezonul Ligilor Naționale de handbal din România va debuta peste câteva zile, competițiile fiind așteptate să înceapă și de foarte mulți pariori. Duminică, la Brașov, se vor desfășura meciurile din Supercupa României, Dinamo – Poli Timișoara (masculin, ora 14:30) și SCM Rm. Vâlcea – CSM București (feminin). Această ultimă confruntare reprezintă și capul de afiș al handbalului din România pentru noul sezon. Bătălia se va da pe patru fronturi și se anunță extrem de incintantă după tot ce s-a întâmplat în sezonul trecut.

Care ar fi concluziile după această perioadă de pregătire, în care ați jucat inclusiv cu echipe de top, precum Buducnost, Brest Bretagne, FTC Rail Cargo?


Consider că a fost o perioadă foarte reușită, datorită faptului că am putut beneficia de adversari de Liga Campionilor, ceea ce ne-a ajutat să ne edificăm în privința nivelului de la care pornim. Mai avem foarte mult de lucrat, în mod special în faza de apărare, acolo unde am pierdut niște jucătoare importante. Nu am avut la dispoziție două jucătoare din apărare în zona centrală, Samara da Silva Vieira și Savu, ambele accidentate. De asemenea, Alicia Fernandez, una dintre cele mai constante jucătoare ale noastre din sezonul trecut, a lipsit în această perioadă, tot din cauza unei accidentări. În ciuda faptului că nu am fost la întregul potențial, tocmai din cauza acestor absențe, am crescut în joc și meciul de referință al acestei perioade a fost cu FTC Rail Cargo (n.r. - câștigat cu 33-32).

Ați jucat la rezultat acest meci?

L-am tratat la rezultat, Ferencvaros a fost și ultimul cel mai puternic adversar înaintea jocului cu CSM București din Supercupa României. Acest meci cu reprezentanta Ungariei ne-a arătat că avem potențial, a fost o victorie foarte importantă pentru moralul și încrederea echipei. Însă, desigur, într-un meci oficial lucrurile vor sta cu totul altfel, trebuie să fim pregătiți. Noi și anul trecut am pus foarte mult accent pe forța grupului, pe unitate, pe dorința de a afirmare și am arătat că suntem capabili de rezultate peste așteptări. Sper să reușim să confirmăm în acest sezon tot ce am realizat. Spre deosebire de sezonul trecut, am plecat la drum cu anumite minusuri din punct de vedere al lotului. Nu am avut posibilitatea să facem toate pregătirea cu întreaga echipă. Mai mult decât atât, au plecat nu mai puțin de șapte jucătoare, au venit alte opt. În aceste condiții, este nevoie de timp pentru a omogeniza echipa la nivelul dorit. Bineînțeles că ne dorim să ajungem din nou la cel mai bun nivel, dar trebuie să fim și realiști că o echipă cu opt jucătoare noi nu se poate forma în câteva săptămâni. Și în acele săptămâni să nu le ai pe toate la dispoziție. Eu am încredere în această echipă că se va lupta din nou pentru performanțe mari. În momentul când vom avea la dispoziție tot lotul, cu singuranță că vom fi mult mai puternici.

"Vom fi o forță și anul acesta!"

Aș vrea să vorbim puțin despre situația, despre statutul dumneavoastră. Mai exact, cum resimțiți trecerea aceasta de la antrenor care ani la rând ați construit echipe la antrenor care acum se bate la titlu?

Pe mine, obiectivele mari și presiunea mă motivează foarte mult. Am acumulat foarte multă experiență, atât la națională, cât și la echipele pe care le-am antrenat în cupele europene. Desigur, acum așteptările sunt și mai mari, dar cred că, după tot ce am reușit anul trecut, să dăm toate calculele peste cap și să devenim campionii României, să câștigăm Supercupa României, vom fi o forță în continuare și nu voi accepta niciodată să mă lupt mai jos de podium. Asta îmi doresc, obiectivul este locurile 1-3, însă cu siguranță voi imprima jucătoarelor mentalitatea de a câștiga fiecare meci în parte și de a obține maximum din ce se poate și în acest an competițional.

Fără doar și poate, capul de afiș al sezonului este bătălia echipei SCM Rm. Vâlcea cu CSM București, care se va da acum pe patru fronturi, având în vedere că veți juca împreună și în Liga Campionilor. Cum vedeți această confruntare?


Eu îmi doresc ca echipa să crească până la startul meciurilor din Liga Campionilor. Cred că în acest moment nu suntem la nivelul nostru maxim. Însă am arătat în foarte multe meciuri din această vară cu adversari puternici că suntem o echipă care nu cedează, care luptă până la ultima picătură de energie, iar acest lucru ne va ajuta să creștem și să ajungem la un nivel bun în Liga Campionilor, să punem probleme unor echipe cu mai mare experiență, bineînțeles, să avem un parcurs cât mai lung la nivelul așteptărilor propriilor suporteri. 

Sunt specialiști care spun că pe plan intern va fi o bătălie la vârf doar între Vâlcea și CSM București, dar și alții care susțin că cele două echipe vor pierde mai multe puncte pe parcurs la „indirecte”. Cum vedeți lupta internă?

Eu văd un campionat foarte echilibrat, cu multe echipe care emit pretenții la un loc de cupă europeană. Față de sezonul trecut, s-au înscris și alte echipe în lupta pentru partea de sus și pe bună dreptate, datorită investițiilor și transferurilor realizate. În ceea ce privește Vâlcea și CSM București, cred că ține mult și de forma pe care o arătăm noi și nu știu dacă neapărat valoarea adversarilor poate să determine un dezechilibru în campionat. În acest moment, nici noi, nici CSM nu suntem la un nivel foarte sus. Dar în viitor, când va avea tot lotul la dispoziție, CSM București va fi o echipă de Final Four-ul Ligii Campionilor. Vâlcea sigur că nu este ca și buget, experiență internațională, valoare individuală la nivelul echipei CSM București, dar se va bate cu această echipă la fel ca și în sezonul trecut. Desigur, sunt 7-8 echipe care ne vor crea probleme, care vor avea un cuvânt de spus în noul sezon, iar acest lucru este benefic și pentru Liga Campionilor. Discutam cu Dragan Adzic (n.r. - antrenorul echipei Buducnost) la Podgorica și chiar se plângea de acest lucru, că în campionatul lor nu are posibilitatea să aibă meciuri în care să se pregătească pentru Liga Campionilor, în ciuda faptului că are o echipă foarte bună. Trebuie să caute în permanență adversari pentru a se pregăti. Acest lucru ne va ajuta, atât pe noi, cât și celelalte echipe care sunt angrenate în cupele europene, să crească, să progreseze.

Vor rezista jucătoarele pe mai multe fronturi?

Este foarte importantă și starea de sănătate a jucătoarelor, aici va fi o problemă pentru formațiile angrenate în cupele europene. Va fi un program infernal și pentru noi, și pentru CSM București, și pentru alte echipe. Vor fi meciuri din 3 în 3 zile, toate tari atât în Liga Campionilor, cât și în Liga Națională. Noi avem o grupă foarte grea, cu Buducnost, Brest și Bietigheim. Dacă este să luăm în calcul etapa a 5-a și a 6-a, jucăm cu CSM București, apoi la Craiova, cu Bietigheim, apoi mergem la Brest și la Buducnost. Vom avea un program infernal și este important să avem jucătoarele apte, sănătoase, pentru a face față.

Cea mai mare surpriză

Cum se vede fenomenul pariuri sportive din perspectiva dumneavoastră, ca antrenor?


Sunt multe discuții în ceea ce privește aceste pronosticuri, însă de multe ori pe mine mă motivează. Cel puțin, știu că anul trecut, după meciul câștigat de noi cu CSM București în Supercupa României, tot ei au fost clari favoriți în meciul de campionat. Pe mine m-a motivat acest lucru, am încercat să mobilizez echipa și să demonstrez că putem să realizăm surpriza, chiar dacă la cotele de pariuri CSM București era mare favorită. De cele mai multe ori, aceste pronosticuri își ating scopul, însă atunci când noi nu plecăm cu prima șansă, trebuie să facem tot posibilul să le dăm peste cap. Faptul că noi am ieșit campioana României, a reprezentat cea mai mare surpriză.

Cred că a fost, de fapt, cea mai mare surpriză din Europa la feminin faptul că ați reușit să depășiți CSM București la finalul sezonului tercut...

În discuțiile avute cu oficialii de la Brest, de la Buducnost, toți ne-au felicitat. Ne-au spus că au rămas extrem de surprinși de faptul că CSM București a pierdut titlul, la bugetul și lotul pe care le-au avut la dispoziție. Până la urmă, o câștigătoare a Ligii Campionilor a reușit să piardă campionatul în fața unei echipe, SCM Rm. Vâlcea, care în ultimii 6 ani nu a reușit să fie nici pe aproape de titlu.

Au apărut deja cotele și pentru meciul Vâlcea – CSM din Supercupa României. Și acum sunteți cotați cu șansa a doua. Ce concluzie trageți?

Eu sunt conștient că CSM București pornește cu prima șansă, datorită experienței la nivel internațional, a bugetului, care este de vreo trei ori mai mare decât al nostru. Au jucătoare care sezonul trecut au câștigat Liga Campionilor, au fost jucătoare importante la Gyor, mă refer la Mork și Crina Pintea. Au făcut transferuri extrem de bune, au apărare foarte bună în acest moment, au un cuplu de apărători, Crina Pintea – Gabriela Perianu, care joacă împreună de vreo 7 ani la echipa națională, este extrem de sudat. Nu mai vorbesc despre Torstenson, care a câștigat Liga Campionilor, în zonă centrală, iar Carmen Martin este una dintre primele extreme ale Europei. Dedu vine după o jumătate de an în care a fost într-o formă extraordinară la Siofok, câștigătoare a Cupei EHF. Au făcut transferuri importante, la nivelul de primele patru echipe din Europa, însă Vâlcea, chiar dacă nu are așa nume sonore, este formația care va lupta până la ultima picătură de energie pentru a arăta că și o echipă mai mică poate să obțină performanțe mari. 

Fotografii: sportpictures.eu

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+30.8
Câștigate
9
Pierdute
2
2
Dan Ștefanescu
+7.76
Câștigate
6
Pierdute
4
3
Marius Huțu
+6.85
Câștigate
8
Pierdute
5

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX