1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Cine câștigă Mondialul de handbal din Japonia? Predicțiile marelui portar al României, Luminița Huțupan-Dinu. „Fetele trebuie să «moară» 60 de minute pe teren. Nu s-au dus în excursie!”

Cine câștigă Mondialul de handbal din Japonia? Predicțiile marelui portar al României, Luminița Huțupan-Dinu. „Fetele trebuie să «moară» 60 de minute pe teren. Nu s-au dus în excursie!”

Caramavrov
Caramavrov

2019-11-26 11:22:35

image Cine câștigă Mondialul de handbal din Japonia? Predicțiile marelui portar al României, Luminița Huțupan-Dinu. „Fetele trebuie să «moară» 60 de minute pe teren. Nu s-au dus în excursie!”

Campionatul Mondial de Handbal Feminin ține capul de afiș în sportul românesc în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie, iar evenimentul va fi tratat pe larg prin predicții sportive și pe Pariurix.com. Pentru a intra în febra turneului final, am stat de vorbă cu Luminița Huțupan-Dinu, desemnată „portarul secolului” de IHF într-o anchetă în urmă cu câțiva ani. Fostul mare goalkeeper al României, care a apărat poarta naționalei la medalia de argint de la Campionatul Mondial din Rusia 2005 (desemnată cel mai bun portar al turneului final), a vorbit despre favorite, dar și despre situația primei reprezentative, lovită de un scandal de dopaj.

Luminița Huțupan e triplă câștigătoare de Liga Campionilor (de două ori cu Krim Ljubljana și o dată cu Kometal Skopje), plus încă două finale jucate! Acum este profesoară de sport la Liceul Energetic din Râmnicu Vâlcea și antrenează o grupă de fete (juniori 4).

România va evolua în Grupa C, la această ediție de CM, alături de Ungaria, Muntenegru, Spania, Senegal și Kazakhstan. Meciul de debut va fi sâmbătă, 30 noiembrie, cu Spania.

Cine este favorită să câștige, dar și cine ar putea fi revelația Campionatului Mondial, aflați în interviul pe care Luminița Huțupan-Dinu l-a acordat pentru PariuriX.

Cum vezi Campionatul Mondial din Japonia prin prisma României?

Aproape toate echipele sunt în schimbare de generații. Pentru România, totul depinde de cum antrenorul (n.r. - Tomas Ryde) gestionează situația de pe bancă și de cum se impune liderul de echipă (n.r. - Cristina Neagu). Multe jucătoare sunt tinere, dar o au pe Cristina Neagu lângă ele și au ce învăța de la ea. Echipa trebuie să moară 60 de minute pe teren. Nu s-au dus în excursie. Meciurile vor fi destul de grele, fiecare se duce acolo pentru a câștiga. Dacă lupți până în ultima secundă, este imposibil să nu-ți vină și rezultatul. Fetele să țină minte un singur lucru, clasarea este foarte importantă pentru Tokyo 2020. Iar în momentele-cheie trebuie să fie cineva care să le atenționeze și să le îndrume de pe margine.

Contează mult acest ajutor, de pe margine, presupun..

Foarte mult! Și în teren, dar și pe bancă trebuie să fie o echipă. Fetele sunt dornice de afirmare, pentru că au viitorul în față. În plus, sunt jucătoare care au în spate și multe turnee finale, mă gândesc la Neagu, Udriștioiu, Perianu, Dedu, Dumanska, iar asta contează.

”Înainte de jocuri, fetele vor uita și ce au mâncat”

Acest caz de dopaj, cu care România s-a confruntat înaintea Campionatului Mondial (cazul Corona Brațov), întărește sau afectează o echipă?

Eu cred că fetele au maturitatea necesară să treacă peste un asemenea moment. După cum spuneam, multe au deja experiența turneelor finale în picioare. Știu ce înseamnă un astfel de control antidoping, dar cred că la ora jocului vor uita tot ce s-a întâmplat, vor uita chiar și ce au mâncat înainte de meci și se vor focusa pe ce au de făcut. Nu cred că vreo fată care intră pe teren se va gândi la ce s-a întâmplat la Brașov. Eu cât am jucat, mă debarasam și de problemele familiale pe care le aveam acasă, crede-mă! 60 de minute eram concentrată doar asupra jocului, asupra adversarului. Cred că și ele vor face același lucru, pentru că, dacă stau și se gândesc, s-au dus degeaba.

Cum se trăia pe vremea voastră un meci România – Ungaria? Era mai special decât altele?

Da, tot timpul! Nu știu de ce, dar orgolii au fost mereu. Parcă era o finală de Champions League când jucam cu Ungaria. Așa ar trebui și fetele de acum, să lase emoțiile deoparte și să trateze ca pe o finală fiecare meci, de la primul, cel cu Spania.

”Ungaria vine tare din spate”

Dacă ar fi să pariezi pe o câștigătoare la acest Campionat Mondial, pe cine ai merge?

Asta mă întrebam și eu cu soțul, cine ajunge între primele trei, iar tu mă întrebi de câștigătoare (n.r. - râde). Este foarte greu de spus, pentru că văd un turneu final destul de echilibrat!

Hai să vorbim atunci de primele trei...

S-au schimbat jucătoare, s-au schimbat antrenori, toată lumea vrea să ajungă la Jocurile Olimpice. De obicei, Norvegia, Franța sunt acolo, dar până nu le vedem un meci, două... Rusia este și ea aici, dar la rândul ei este cu un alt antrenor. Până nu le văd, nu pot să dau un pronostic. Eu nu știu ce face propria mea țară, iar tu mă întrebi de cine câștigă...

Având totuși în vedere faptul că suntem cu aproape jumătate de an înainte de Jocurile Olimpice, mai vezi posibilă o mare surpriză?

Eu cred că tot Rusia, Norvegia, Danemarca, Franța rămân adevăratele forțe în handbalul feminin.

Dar vezi o națională ceva mai mică, gen România, Ungaria, Suedia, Coreea de Sud să ajungă în finală?

Ungaria vine tare din spate, gândește-te ce școală de handbal au în ultima vreme. Noi nu avem așa ceva. Au ieșit campioane la toate categoriile posibile în sectorul juvenil. Au câștigat la toate vârstele. Și atunci, despre ce vorbim? Este și Ungaria o forță.

Un portar devine MARE după 26-27 de ani

Există în momentul de față în România sau în străinătate un portar care îți place în mod deosebit?

Ce portar să-mi mai placă? La ora actuală nu am mai văzut un portar de talie mare, eu mă exclud, cum au fost Leganger, Lunde, Rantala, Valerie Nicolas. Acum cine vine din urmă? Ascultă-mă, ajung la vorba Cristinei Vărzaru: „Huțule, să dea Dumnezeu să trăim o sută de ani, dintr-o sută de portari nu știu dacă se mai naște unul ca tine”. Fac o glumă, dar așa mi-a spus ea. Să dea Dumnezeu să iasă zece, să mă și depășească în performanță.

Cum ți se par portarii României, Denisa Dedu și Yulia Dumanska?

Sunt doi portari valoroși, de viitor. Dar au mult mai mult de muncit, pentru că un portar atinge maturitatea după 26-27 de ani. Atunci devine ”MARE”. Așa, putem vorbi și despre Ciucă (n.r. - al treilea portar din echipă, în vârstă de 19 ani), îmi place de ea, dar dacă nu are mai multe minute jucate... Este un portar tânăr, de mare viitor. Dar un portar devine de mare valoare și va câștiga și premii individuale după 25-26 de ani, asta este părerea mea. Gândește-te că eu am devenit după 29 de ani. Până la 27, jucam în curtea școlii, mă chinuiam la Fibrex Săvinești să evităm retrogradarea. Până atunci, te menții și crești.

În concluzie, pe cine pariem la Campionatul Mondial?

Eu m-aș baza pe Rusia. Și pe Franța. Pot să pun două? Din ce știu eu că au acum la dispoziție, Franța și Rusia sunt primele două favorite. Depinde cum va fi și norocul fiecăruia, ce zi vor prinde, cum se simte fiecare.

Înaintea unui turneu final, „febra” îi cuprinde pe pariori, de asta insistăm să identificăm naționalele cu cele mai bune șanse de câștig.

Acum, depinde cum va fi și norocul pariorului. Așa este și în cazul fetelor.

Interviu realizat de Marius Huțu

Fotografii: sportpictures.eu

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+98.8
Câștigate
31
Pierdute
11
2
Curry
+58.72
Câștigate
11
Pierdute
4
3
Baicu Marius
+42.55
Câștigate
5
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX