1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Cătălin Cursaru, gol de CNN cu Dinamo și două „boabe” la debut împotriva Stelei: „România se poate califica la Euro”. „Didi Prodan, cel mai tare fundaș”

Cătălin Cursaru, gol de CNN cu Dinamo și două „boabe” la debut împotriva Stelei: „România se poate califica la Euro”. „Didi Prodan, cel mai tare fundaș”

Caramavrov
Caramavrov

2019-01-28 11:45:32

image Cătălin Cursaru, gol de CNN cu Dinamo și două „boabe” la debut împotriva Stelei: „România se poate califica la Euro”. „Didi Prodan, cel mai tare fundaș”

Cătălin Cursaru (40 de ani), actualmente observator LPF, a avut o apariție spectaculoasă în fotbalul românesc, din toate punctele de vedere. Prestațiile sale au fost constant bune, printre altele devenind golgeter al campionatului României. Toate acestea i-ar fi dat dreptul la o dezvoltare pe măsură a carierei, însă interese meschine din jurul său l-au blocat. Mai multe ne spune chiar el în interviul de față.

În afară de fotbal, ai făcut și alte sporturi de performanță?
Nu. Prin școală mai cochetam cu sporturile de echipă, dar nu am făcut de performanță.

Ce sporturi îți mai plac?
Cele de echipă în general, dar și tenisul, tenisul de masă.

Cum ai ajuns să faci fotbalul de performanță? Unde l-ai început și la ce vârstă?
Eram la Palatul Copiilor din Ploiești, la dansuri populare. Chiar fusesem plecat prin Italia cu grupul, pe vremea lui Ceaușescu. Iar un coleg de școală mi-a zis într-o zi că ar fi o idee bună să vin la fotbal. El se ducea de ceva timp. Și de-acolo a pornit totul. Imediat, m-am dus la grupele de copii de la Petrolul și am fost legitimat. Aveam 11 ani.

Ești rudă cu fostul important arbitru ploieștean Nicolae Cursaru?
Da. E unchiul lui tata.

Așa. Și ai continuat la Petrolul?
Nu, pentru că au fost mutate niște grupe de copii spre Astra, dintr-una făcând și eu parte. Nu mai știu în ce context, dacă a fost o colaborare și le-a cedat Petrolul sau nu. Cert e că și Astra începuse să-și arate veleitățile. Așa că, ajungând în ligile superioare, conform regulamentului, avea nevoie de echipe de juniori. Și atunci s-a produs acea mutare. Nu-mi mai amintesc nici ce vârstă aveam când s-au întâmplat toate acestea. Parcă la 14-15 ani.

În copilărie, visa să ajungă portar!

Ai fost dintotdeauna atacant?
Da, chiar dacă atunci când eram copil visam să ajung portar...

Cum de nu te-au remarcat cei de la Petrolul? Ai fost suporter „petrolist”?
Ca mai toți ploieștenii, am fost și eu „petrolist”. De ce nu m-au remarcat cei de-acolo, chiar nu știu. Probabil pentru că aparțineam Astrei, cu care nu aveau cele mai amicale relații.

Și scurtul episod Chimia Brazi?
Am cerut eu să fiu împrumutat, deoarece mi s-a părut că nu aveam loc la Astra. Chimia era în Divizia C, dar a fost și aceea o experiență.

La FCM Bacău cine te-a adus?
Gheorghe Chivorchian.

E adevărată povestea aceea că, până să te legitimeze, făceai antrenamentele incognito, ca să nu se știe că ești acolo, pentru a nu se băga vreo altă echipă pe fir?
Da, așa a fost. Erau interesate mai multe formații, chiar și Dinamo. Am stat atunci vreo șase luni în Bacău, de la începutul anului 2000, fără să joc însă oficial. Doar mă antrenam, fără să se știe că mă aflam acolo. Eu aparțineam de Astra, care încă nu se înțelesese cu cei de la FCM Bacău pentru a mă ceda. Abia în vară a venit acordul și, în sezonul următor, am putut debuta în Divizia A, cum se numea pe-atunci.

Golurile cu Steaua la debut și golul din „foarfecă” ajuns pe CNN!

Și ce debut spectaculos! Două goluri cu Steaua în deplasare, iar în acel sezon aveai să te situezi pe locul secund în clasamentul golgeterilor. Ai dat și acel gol formidabil, din „foarfecă”, cu Dinamo, care a ajuns la CNN.
Era și tinerețea, și foamea de fotbal, după acea jumătate de an fără meci oficial, m-am și simțit bine la FCM Bacău, unde am fost primit cu multă căldură. Încă din perioada acelor antrenamente îndelungate am dat satisfacție și simțeam că pot.

Care crezi că era punctul tău forte?
În primul rând simțul porții. Cred că și viteza.

Ce sistem de joc te avantaja mai mult?
Pe-atunci, mai toată lumea folosea 1-4-4-2. Și noi, la FCM Bacău, tot așa jucam, mai încercam și 1-4-5-1 sau 1-4-4-1-1, eu fiind cel mai avansat, vârf de careu.

Golgeterul României

Anul următor ai ieșit golgeter. Erai pe un drum ascendent. Ce s-a întâmplat de nu s-a materializat toată această ascensiune printr-un contract mai bun?
Da. Au fost oferte, din care două palpabile, cu banii jos cum se spune, de la echipe bune, precum Bastia și Hertha. Nu s-au materializat pentru că Bacăul m-a luat în coproprietate cu Astra și, în cazul unui transfer, ar fi beneficiat și echipa ploieșteană de un anumit procent. De aceea s-a vrut o sumă mai mare pe mine. M-au asigurat atunci că îmi vor da drumul anul următor, și tot așa. Au mai fost și alte oferte, de la Brann Bergen din Norvegia, de la Metalurg Donețk din Ucraina. Cu cea din urmă chiar semnasem contractul dimineața, veniseră fotoreporterii să-mi facă poze, iar seara a picat. De fiecare dată s-au cerut pe mine prea mulți bani. Probabil că, dacă prindeam vremurile actuale, aș fi putut pleca mai ușor.

Până la urmă ai ajuns la Vaslui...
Da, după ce am terminat contractul cu FCM Bacău.

Ai avut probleme de sănătate?
Doar cu spatele, o hernie de disc, dar în cele din urmă s-a rezolvat. Cu picioarele n-am avut nimic.

Regretatul Didi Prodan, cel mai tare fundaș

Ce adversar direct ți-a pus cele mai multe probleme?
Majoritatea celor care jucau la echipele de prim-plan, și nu doar. Căci atunci erau fundași de valoare. M-aș opri totuși asupra regretatului „Didi” Prodan, pe care l-am simțit ceva mai... tare, pe când juca la FC Național, spre finalul lui de carieră.

De ce ai încheiat cariera așa de tânăr, la nici 32 de ani?
Se acutizaseră durerile de spate de care am pomenit, dar nici nu am mai avut motivație.

De ce nu te-ai îndreptat spre antrenorat, așa cum a făcut majoritatea fotbaliștilor după retragere?
Îmi trecuse prin gând, dar până la urmă mi-am zis să stau liniștit. Am la Ploiești o afacere pe care a început-o mama. Nu este ceva mega, ci cât să putem trăi eu și familia mea. Și îmi ia ceva timp, mai ales că acum doi ani mama a decedat și am rămas să mă ocup singur.

Cum ți-a venit ideea de a deveni observator LPF?



Nașul meu de cununie, fostul atacant Cristian Ciocoiu, a fost cel care m-a sfătuit în acest sens, anunțându-mă că urmează să se dea examene. Am intrat pe fir, am învățat și am reușit. Am început în 2014/15, deci sunt la al 5-lea sezon.

Cum ți se pare această îndelednicire?
E ceva interesant. Câteodată îmi vine să intru și eu în iarbă, să mai simt în direct miza unui meci, ca odinioară. E o chestie foarte bună, sunt în fenomen, aproape de lumea fotbalului, unde întotdeauna m-am simțit foarte bine.

Apropo de Ciocoiu, băcăuan sadea, care ți-a ajuns naș de cununie. Pe lângă prestațiile tale bune de la FCM și aclamațiile publicului de-acolo la adresa ta, din toate acestea reiese că te-ai simțit bine la FCM Bacău, în Moldova, tu „regățean” de Prahova.
Păi și soția mea este băcăuancă. Da, așa e, m-am simțit foarte bine acolo. Oamenii au fost foarte primitori, încă de când am ajuns. La început, când n-am avut unde să locuiesc până să rezolv cu legitimarea, m-au primit la ei în casă. De aceea mi-a rămas la suflet Bacăul.

Dar acum ai revenit în orașul natal, unde ai adus-o și pe băcăuancă.
Da, am venit și cu ea, și cu cei doi copii în Ploiești.

Ai jucat vreodată la pariuri sportive?
Nu. Când eram mic, mai trăgeam câteun loz în plic...

Ce părere ai de șansele României pentru Euro 2020?
Ca tot românul, sunt și eu optimist. Este o grupă foarte grea, dar nu se știe niciodată. Așa cum putem pierde meciurile importante, le și putem câștiga. Am 70% speranțe că ne calificăm.

CV

Cătălin Marcel CURSARU

Născut: 29.03.1978 (Ploiești,PH)

Post: atacant

Debut în Divizia A: 07.08.2000, Steaua - FCM Bacău 4-3 (2 goluri)

Debut în Cupă: 06.09.2000, FC’97 Sfântu Gheorghe – FCM Bacău 0-1

Sezon Echipă camp. cupă

1999-00 Chimia Brazi (Div.C)

2000-01 FCM Bacău 26/15 2/1

2001-02 FCM Bacău 29/17 2/2

2002-03 FCM Bacău 25/6 4/0

2003-04 FCM Bacău 27/7 1/0

2004-05 FCM Bacău 23/4 2/0

2005-06 SC Vaslui 11/0 1/0

2006-07 FC Național București 26/2 1/1

2007-08 Progresul București (L2) 14/3 1/0

2008-09 Aerostar Bacău (L3) 8/2 0/0

2009-10 Tricolorul Breaza (Div.B) 7/0 0/0

Total în Liga I: 167 jocuri, 51 goluri

Total în Liga 2: 21 jocuri, 3 goluri

Total Cupa României: 14 jocuri, 4 goluri

În 2001/02 a fost golgeterul primului eșalon, după ce cu un sezon în urmă ocupase poziția secundă în ierarhia respectivă.

În naționala B a României

Debut: 22.01.2002, România B – Grecia B 1-2 (1 gol)

Total: 2 jocuri, 1 gol

Interviu realizat de Răzvan Toma

Credit foto: sportpictures.eu

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+99.44
Câștigate
45
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX