Inegalabila Katrine Lunde
2024-12-16 15:46:40
Katrine Lunde continuă să doboare record după record în handbalul mondial. La 44 de ani, norvegianca a devenit prima jucătoare din istoria sportului care a cucerit șapte titluri la Campionatul European, după succesul de aseară împotriva Danemarcei (31-23).
Thorir Hergeirsson a convocat-o pe Katrine Lunde pentru a-și securiza poarta. Silje Solberg a fost alegerea numărul 1 pe post la Euro 2024, dar legendara sportivă a avut la rândul ei un rol important în drumul spre victorie al Norvegiei. A fost pe foaia de joc în șase meciuri, a stat în teren mai bine de 2 ore și jumătate în total și a terminat cu o eficiență de peste 35%.
Prin acest nou succes, nordica a ajuns la 20 de medalii în competițiile majore la nivel de echipe naționale (dintre care 12 titluri). De asemenea, are 20 de titluri pe plan internațional (echipă națională și cupe europene):
Performanțele majore ale portarului Katrine Lunde
3 titluri olimpice (2008, 2012, 2024)
2 titluri mondiale (2011, 2021)
7 titluri europene (2004, 2006, 2008, 2010, 2020, 2022, 2024)
7 titluri în Liga Campionilor (2009, 2010, 2013, 2014, 2021, 2022, 2023)
1 titlu în Cupa EHF (2017)
Katrine mai are puțin până la 400 de selecții!
Katrine a debutat în naționala Norvegiei în 2002 și se apropie de 400 de selecții (371 în prezent). Selecționerul Thorir Hergeirsson a anunțat că pune capăt unui mandat de 15 ani. Colega ei de cameră, Camilla Herrem, a confirmat la rândul ei că a venit timpul să pună stop. Ca o scurtă paranteză, extrema stângă a devenit a doua handbalistă din istorie cu șase titluri europene. „Am știut puțin despre asta. Este greu de exprimat în cuvinte ce înseamnă această retragere a Camillei. Am încercat să ne bucurăm împreună pentru ultima dată”, a declarat Lunde după finala de aseară cu Danemarca. Ea nu a dat însă vreun semn că intenționează să se retragă.
Dar care este secretul acestei logevități pe care o afișează Katrine Lunde? „Am o pasiune pură pentru acest sport și îmi place să mă antrenez, să urmăresc toate detaliile. Simt energia pozitivă când vin la antrenament cu toate aceste fete uimitoare cu care am jucat. Cel mai important lucru este să te bucuri de ceea ce faci și să nu te uiți la imaginea de ansamblu. Fă pași mici. Așa mi-am găsit și eu pasiunea. Când începeam un joc, o competiție nu spuneam: 'Vreau să câștig asta și asta'. Am vrut doar să mă distrez pe teren și să mă bucur de fiecare zi. Procesul către obiectivele mari ar trebui să fie o bucurie.”, spunea sportiva în 2022 pentru EHF, când se îndrepta spre medalia de aur la Euro.
A fost colegă cu Narcisa Lecușanu și Cristina Vărzaru
Lunde este născută și crescută în Kristiansand, unde activează și în prezent. A început handbalul la clubul ei local, Vag Vipers, devenit între timp Vipers Kristiansand. De-a lungul carierei a avut colege și fete din naționala României, precum Narcisa Lecușanu la Aalborg și Cristina Vărzaru la Viborg, alături de care a și câștigat Liga Campionilor. În această competiție europeană, Katrine a intrat în posesia trofeului cu trei cluburi diferite, Viborg, Gyor și Vipers.
Cât timp o vom mai vedea însă pe Lunde pe teren? „Desigur, încep să îmbătrânesc, dar corpul meu încă funcționează foarte bine, așa că sunt fericită. Încă nu mă văd să mă opresc cu handbalul. Nici nu pot spune că voi dori să continui nu știu câți ani. Deci, vom vedea. Nu se știe niciodată”, a răspuns Lunde, care și-a câștigat un loc aparte în istoria handbalului. Iar recordurile ei aproape că vor fi imposibil de doborât în următorul deceniu, ca să nu spunem decenii.
În loc de concluzii...
Nu încheiem seria de articole dedicate Campionatului European de Handbal Feminin 2024, cele mai multe scrise din mijlocul evenimentelor de la Debrecen, fără să spunem că România a ocupat locul 11, care i-a adus astfel și un adversar facil în drumul spre Campionatul Mondial din 2025 (Italia), dar și fără a prezenta echipa ideală a turneului final:
All-Star team - Euro 2024
Portar: Anna Kristensen (Danemarca)
Extremă dreapta: Viktória Gyori-Lukács (Ungaria)
Inter dreapta: Katrin Klujber (Ungaria)
Centru: Henny Reistad (Norvegia)
Inter stânga: Tjaša Stanko (Slovenia)
Extremă stânga: Emma Friis (Danemarca)
Pivot: Tatjana Brnovic (Muntenegru)
Apărătoare: Pauletta Foppa (Franța)
Cea mai tânără jucătoare: Petra Simon (Ungaria)
MVP: Anna Kristensen (Danemarca)
Golgheter: Katrin Klujber (Ungaria) – 60 goluri
Sursa foto: EHF EURO
Ponturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii