Închidem poarta în fața Ungariei?
2024-12-08 12:58:14
Naționala feminină de handbal își continuă parcursul la Campionatul European de Handbal Feminin cu o partidă contra Ungariei (duminică, ora 19:00). Este un joc care a căpătat o miză uriașă după ce tricolorele au învins Suedia în meciul precedent și s-au amestecat în calculele primelor locuri. Și fără a mai ține cont și de rivalitatea istorică dintre cele două selecționate, care contează, de asemenea. Gazdele fac pasul în semifinale dacă nu pierd. Tricolorele se pot gândi și ele la Viena (acolo unde se vor juca primele șase locuri) dacă răstoarnă pronosticurile.
Prima reprezentativă s-a transformat într-o stare de spirit la Debrecen. Dar nu totul se reduce la atitudine, determinare, unitate a grupului, aspecte care ridică potențialul unei echipe cu procente bune. Este vorba și despre joc. România are varietate în atac, mai multe jucătoare care se evidențiază, la 9 metri, pe pivot, chiar și în extreme, în special în partea dreaptă. Dar a crescut ca joc și în apărare. Succesul contra Suediei a fost posibil și datorită porții. De fapt, în acest joc prima reprezentativă a arătat ca o echipă completă, altfel probabil că acest rezultat, să învingi un adversar care a ocupat locul 4 la ultimele două competiții majore, nu ar fi fost posibil.
Doi dintre cei trei portari ai României la Euro 2024 sunt debutanți
În ultimii ani, poarta României a fost apărată la competițiile majore, în principal, de Denisa Șandru (ex-Dedu), Yuliya Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu. Toate sunt încă în activitate și chiar mai au ani buni de apărat. Din diferite motive, doar ultima a fost convocată pentru acest turneu final. Așadar, naționala a venit la Debrecen cu doi din cei trei portari debutanți într-o competiție majoră: Bianca Curmenț și Raluca Kelemen.
Prima și-a câștigat locul în echipă în calificările pentru Euro 2024, la meciul din Croația, unde a fost decisivă pe final, dar și după evoluțiile din turul Ligii Naționale la Corona Brașov. Raluca Kelemen a prins ultimul tren: Diana Ciucă și Yuliya Dumanska s-au accidentat înaintea turneului final, astfel că a fost adusă ca a treia variantă. Ea a arătat foarte bine în antrenamente la Debrecen, a prins foaia de joc la partida cu Suedia și a făcut senzație pe finalul acestei întâlniri. Per-total, România a avut un procentaj de 34% la poartă în disputa cu reprezentativa scandinavă, cel mai ridicat în cele cinci meciuri pe care le-a susținut până acum.
Ce s-a schimbat în ultimele zile pentru România? „Nu s-a schimbat absolut nimic pentru noi, ne bucurăm de aceste momente și vrem să mergem și mai departe. Prin muncă, prin dăruire, prin unitatea grupului ne dorim să obținem și alte rezultate notabile”, ne-a declarat Bianca Curmenț.
Procentaje în urcare la poartă
De-a lungul timpului, nicio echipă nu a avut rezultate deosebite în competițiile majore, dacă nu a avut în primul rând poartă. Din fericire, procentajele pe acest post sunt în urcare în dreptul României. „Ne bucurăm că putem să ajutăm echipa. Un lucru determinat în evoluțiile noastre este, normal, apărarea. Sperăm ca de la meci la meci să ne mișcăm din ce în ce mai bine atât în atac, dar și în apărare și în poartă, iar lucrurile să evolueze la superlativ. Cred că toată aici lumea se descoperă și vrea să arate ce este mai bun, să aibă cea mai bună evoluție, cea mai bună prezență”, a mai spus Bianca Curmenț.
Poarta va fi un element cheie și pentru jocul cu Ungaria. Pe lângă forma sportivă extraordinară pe care gazdele o traversează, vor avea în spate și un public fierbinte. „Probabil că meciul cu Ungaria e cel mai greu de până acum, jucăm în fața gazdelor. Adversara este neînvinsă, dar asta nu înseamnă că o să ne dăm la o parte. Va fi foarte dificil, dar nu imposibil”, a concluzionat Bianca Curmenț.
Photo Credit: Dejan Obretkovic / Federația Română de Handbal
Ponturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii