E oficial: Reghecampf și Miriuță, în cel mai mare dosar cu blatiști din Germania

Laurențiu Reghecampf și Vasile Miriuță, în prezent antrenori, sunt menționați într-un dosar de 15.000 de file finalizat în anul 2011 de procurorii din Bochum cu condamnarea la închisoare a șase persoane. Până acum, erau doar informații pe surse, comentate pe larg la vremea lor. 

Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au intrat în aceste zile în posesia unei copii a dosarului și au redeschis subiectul. Elementul de noutate: se confirmă că Reghecampf și Miriuță au fost printre fotbaliștii bănuiți de legături cu mafia pariurilor. 

Povestea îi are ca personaje principale pe croații Ante Sapina și Marijo Cvrtak, aflați în prim-planul unui grup format din peste 100 de persoane, cele mai multe domiciliate în Germania, investigat pentru fraudă electronică, pariuri ilegale, cămătărie și extorcare de bani.

Șase dintre membrii grupului, printre care cei doi, au fost condamnați pentru trucarea a cel puțin 20 de meciuri în Europa: partide din preliminariile Campionatului Mondial, meciuri din play-offul de calificare în Champions League și alte jocuri de campionat din Germania, Elveția, Belgia, Turcia, Slovenia, Ungaria, Croația sau Canada.

Pe când erau fotbaliști la Energie Cottbus, Reghecampf și Miriuță frecventau barul Cafe King din Berlin, deținut de Ante Sapina și frații săi. Potrivit procurorilor nemți, acolo se puneau la cale blaturi pentru câștiguri de milioane de euro la pariuri. Un jurnalist german a scris că Reghecampf avea o „colaborare” cu Sapina și că a fost surprins aruncând hârtii în toaletă de polițiștii care veniseră să îi percheziționeze camera de hotel. De altfel, fostul antrenor al Stelei a fost reținut pentru câteva ore, dar eliberat pentru că unul dintre acuzați a spus despre el că ar fi jucat și pentru Chemitz, ceea ce nu s-a întâmplat.

Gsp reamintește că „procurorul” Cornel Dinu nu s-a sfiit să afirme că Reghecampf a făcut parte dintr-un grup de jucători blatiști, alături de Miriuță, Vilmos Sebok, Tomislav Piplica și Bruno Akrapovici. Coincidență sau nu, toți aceștia erau fani ai cafelei de la Cafe King. 

Caracatița mafiei pariurilor ajunsese până la cele mai importante cluburi din Bundesliga. În timpul procesului, Cvrtak a susținut că Philipp Lahm, campion mondial cu Germania în 2014, era prieten cu un croat stabilit în Munchen, Robin Boksic, împreună cu care stabilea anumite rezultate ale lui Bayern Munchen.

Rețeaua plasa pariuri pe piața asiatică, prin intermediul brokerilor. Unul dintre oamenii de legătură din Asia a fost Paul Rooij, condamnat și el la închisoare în dosar. Acesta a avut „bunăvoința” de a da și câteva ponturi în timpul procesului: 

“Privește activitatea ca pe o bursă. În fiecare secundă, suma plătită pentru fiecare euro pariat se schimbă”

“Nu privi niciodată meciurile la televizor. Mă uit la statistici pe calculator în timp real, la cine atacă și cine are posesia. La TV, este o întârziere de 8 secunde”

“Nu folosi casele de pariuri europene. În țări precum China și Filipine, nu se pun întrebări incomode. Pariez de obicei la casele SBO și IBC, cele mai mari din lume. Fiecare dintre ele are o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât Coca Cola. În două minute de la câștigarea pariului, banii sunt în cont”

“Păcălește sistemul de detectare a fraudei folosit de federații. Dacă vreau să pariez 50.000 de euro pe un eveniment, apăs pe un buton și un program îmi sparge pariul în 50 de conturi diferite. Fiecare client fictiv pariază 1.000 de euro. Am sute, poate mii de conturi”

Din spatele gratiilor, Rooij a trimis un mesaj misterios: „Șefii mari din fotbal nu vor o anchetă serioasă asupra trucării meciurilor. Știu și de ce...”.

Legăturile dintre această structură mafiotă și fotbalul românesc nu se limitează la numele menționate mai sus. Un al treilea om ca importanță din rețea, după Ante Sapina și Marijo Cvrtak, era un cetățean sloven, Dragan Mihelic. Aceasta aranja meciuri cu ajutorul fotbaliștilor de origini ex-iugoslave răspândiți în Europa

„În portiera Mercedesului lui Mihalic, procurorii au găsit un bilet de avion Ljubljana - București și retur, cu plecare vineri, 3 aprilie 2009, și întoarcere duminică, 5 aprilie 2009.

În sâmbăta în care Mihelic a vizitat scurt România, în Liga 1 s-au jucat mai multe meciuri, în București și în orașele din apropiere, în care au fost implicați jucători ex-iugoslavi:

Unirea Urziceni - CS Otopeni 1-0 (Ersin Mehmedovic - Predrag Lazic)

FC Argeș - Pandurii 2-1 (Novak Martinovic, Milanko Raskovic)

Dinamo - Rapid 3-0 (Vladimir Bozovici, Radomir Djalovici)”, a scris Gsp.ro.

 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!