După 20 de ani pe teren, Marica a spus stop joc! "Voi m-aţi ridicat, când n-am putut eu s-o fac singur!"

Fostul atacant al naţionalei României, Ciprian Marica a spus stop joc. Ajuns la 31 de ani, Marica a anunţat că se retrage definitiv din fotbal. 20 de ani a petrecut atacantul pe gazon, timp în care a jucat pentru 7 echipe. Steaua a fost ultimul său club din carieră. Marica a făcut anunţul oficial pe contul său de socializare. 

Dragi prieteni. Dragii mei prieteni!


Aș vrea să va împărtășesc trăirile mele, așa că mă adresez vouă cu "dragii mei români" ! Încep cu începutul. M-am apucat de fotbal fascinat de nopțile petrecute în stradă la succesele Generației de Aur. M-am apucat de fotbal convins că pot să scot și eu alți copii în stradă cu același vis: să joci cu tricolorul pe piept! Am fost Hagi, am fost Lupescu, am fost Popescu, am fost Răducioiu, am fost Dorinel, am fost Ilie, am fost Petrescu, Lăcătuș, Sabău, Stelea, Prunea, Mihali, Prodan. Am fost suporter și fotbalist.
Am fost pe buzele voastre la goluri, am fost în nervii voștri când nu mi-a ieșit ! V-am văzut fericiți pe garduri, v-am simțit durerea înfrângerilor noastre și mi-am dorit să va ridic cât mi-a stat mie în putere. De fiecare data când v-am văzut lacrimile din ochi am uitat de lacrimile mele. M-ați ridicat voi, când n-am putut eu s-o fac singur.
Prieteni, am trăit cel mai mare vis al copilăriei, cea mai mare onoare alături de voi: să îmi pot reprezenta țara. Fotbalul m-a învățat tot ceea ce sunt acum, m-a învățat să muncesc, să trăiesc bucuriile, m-a învățat să iubesc, să respect aproapele și adversarul. M-a învățat să trăiesc frumos. Și, mai ales, să mă mândresc. Cu băieții mei, cu voi, cu România! Cu noi! Cu noi toți, echipa națională !
Am tot explicat, naționala suntem toți, nu doar 11 oameni din teren. Cred că asta e cea mai mare realizare a carierei, de fapt. Fotbalul mi-a arătat cum să funcționez în echipă, să împart totul cu cei de lângă mine, să mă bucur la victorii, să mă ridic la înfrângeri, să îmi iubesc munca. Munca? E atât de rece spus!..Pentru că, atunci când pe piept scrie ROMÂNIA, nu mai e muncă, e mândrie și datorie. E luptă și e vis. E intonarea imnului național, e bucuria golului, adrenalina victoriilor, emoția din ochii voștri.
Nu am cuvinte, nu îmi ajung pentru câte emoții am. Mulțumesc pentru că pot să te iubesc, România! Mulțumesc fotbalului pentru tot ce mi-a dat! Vă mulțumesc vouă pentru tot ce mi-ați transmis, pentru aprecierile și încurajările voastre. Chiar și când m-ați certat, ați dat sens carierei mele de sportiv! De reprezent al României ! Am fost mereu deschis față de voi, dar nu mi-e ușor să anunț asta: starea mea fizică nu îmi mai permite să fac lucrurile la același nivel așa cum meritați voi. Așa că pun punct aici carierei mele de fotbalist.
Voi rămâne cel mai mare fan al României, al echipelor la care am jucat, voi fi mereu unul dintre voi. Vreau să le mulțumesc pentru tot antrenorilor, coechipierilor, managerilor care au contribuit la formarea mea că sportiv. Le mulțumesc mult și celor din mass-media, jurnaliștilor care au dat amploare reușitelor mele și ale căror critici m-au ajutat, deși au durut. Le mulțumesc tuturor adversarior din teren. Au făcut să mă doară înfrângerile, dar mi-au arătat dimensiunea victoriei ! Dar, înainte de toate, va mulțumesc VOUĂ!
În viitorul apropiat, mi-am propus să mă dedic mai mult familiei și Fundației Ciprian Marica. Am fost prea mult timp departe de cei dragi. Am de recuperat. Ai mei m-au așteptat cuminți și răbdători să mă întorc acasă. Până aici, voi m-ați ajutat să înving singurătatea, înstrăinarea!Ați fost cea de-a două mea casă, a două mea familie. Și ai mei au înțeles asta !
Va mulțumesc tuturor, și fiecăruia în parte. Va aștept pe stadion, ne vedem în tribune, pe stradă, în fața televizorului, ne vedem oriunde ne cheamă fotbalul pe care-l iubim!

Ne vedem "acasă"! Abia aștept!

---a postat Marica pe Facebook

Născut la 2 octombrie 1985, Marica şi-a început cariera la Dinamo pe când avbea doar 11 ani. A fost promovat în echipa mare în 2001, pentru ca mai apoi să se transfere la Şahtior Doneţk, pentru care a jucat între 2004 şi 2007. A urmat perioada petrecută în Bundesliga, la VfB Stuttgart, unde a jucat până în 2011, după care s-a transferat la Schalke 04. Getafe (2013-2014), Konyaspor (2014-2015) şi Steaua Bucureşti (2016) au fost ultimele trei echipe din cariera lui Ciprian Marica.

Atacantul român a marcat 68 de goluri în 323 de partide şi a câştigat de-a lungul carierei două titluri cu Dinamo (2001-2002, 2003-2004), trei campionate cu Şahtior (2005, 2006, 2008), două Cupe ale României (2002, 2003), o Cupă a Ucrainei (2004), o Supercupă a Ucrainei (2006) şi o Cupă a Ligii României (2016). 71 de meciuri şi 25 de goluri are Ciprian Marica la naţionala României, pentru care a debutat în 2003. Ultima dată a îmbrăcat tricoul echipei naţionale în prima etapă a preliminariilor Campionatului European din 2016, când a fost căpitan şi a marcat golul victoriei, 1-0 cu Grecia.

Fostul coleg al lui Marica de la Dinamo, Ianis Zicu a postat şi el pe contul de Facebook un mesaj emoţionant.

 

Anii trec…amintirile rămân (o poză cu noi doi din anul 2003)…..Te cunosc de aproape 17 ani. Eram amândoi la început de drum în viaţă. Am crescut împreună la juniorii clubului Dinamo, am ajuns la tineret, am fost colegi la echipa de seniori, am fost colegi și la echipa naţională…. Din păcate ai hotărât să spui stop unei cariere fotbalistice impresionante. Îmi imaginez ce fel de trăiri te încearcă astazi. Ştiu cât suflet ai pus în fiecare antrenament și meci. Ştiu cât erai de supărat când nu îți ieșea totul așa cum îți doreai. Ştiu câte clipe frumoase ai oferit prin golurile tale românilor. Ştiu prin câte operații ai trecut. Ştiu că ai ales echipele de club doar cu un singur scop: să evoluezi profesional.
Niciodată nu ai ales un club doar din punct de vedere financiar. Ştiu că ai ajutat foarte mulți români fără să apari la televizor cu faptele bune pe care le-ai facut. Ştiu cât îți iubești familia. Ştiu cum te-au educat ai tăi. Ştiu cât de bucuroși erau părinții tăi la fiecare reuşită. Ştiu că meriți să fii apreciat de români pentru toate momentele bune pe care le-ai oferit „ECHIPEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI”. Ştiu cât ai iubit și iubești acest sport. Ştiu că niciodată nu o să încetezi să fii primul „suporter” al României. La fel cum știu CĂ TOATĂ VIAȚĂ O SĂ RĂMÂI PRIETENUL MEU ȘI O SĂ TE SUSȚIN NECONDIȚIONAT! Felicitari pentru întreaga carieră! Să fii sănătos și fericit,

---a scris şi Zicu pe contul său de socializare

Ciprian Marica a anunţat că de acum înainte se va ocupa de fundaţia care îi poartă numele, dar Adi Mutu a dezvăluit că fostul său coleg de la naţională vrea să candideze şi la şefia FRF în 2018.

Ar fi interesant să fie şi el în organigrama clubului Dinamo, dar am văzut că se duce mai mult la meciurile Stelei. El probabil are alte lucruri în cap, am înţeles că vrea să candideze la FRF. În plus, mai are şi o fundaţie. Îi doresc baftă în cursa pentru şefia FRF, îl votez, îl susţin,

---a anunţat Mutu într-o conferinţă de presă

Foto: Sportpictures.eu

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi