Droguri, tentative de sinucidere și meciuri aranjate: istoria ”neagră” a lui Juve

Scandalul meciurilor trucate care a zguduit lumea fotbalului în 2006, celebrul Calciopoli, a implicat lumea bună a fotbalului italian: Juventus, câștigătoarea campionatului în 2005, precum și AC Milan, Fiorentina, Lazio sau Reggina. Afacerea a fost ”mirosită” de către poliția italiană care a intrat în posesia mai multor convorbiri telefonice între antrenori, oficiali și arbitri. Toate aceste echipe au fost acuzate de trucarea meciurilor prin alegerea unor arbitrii favorabili, iar pedepsele au fost fără precedent în fotbalul mondial.

Juventus a fost retrogradată în Serie B, a primit o depunctare de 9 puncte, iar titlurile din 2005 și 2006 i-au fost retrase. Fiorentina a fost depunctată cu 15 puncte, Reginna cu 11 puncte, AC Milan cu 8 și Lazio cu 3. În plus, oamenii importanți din condicerea cluburilor au plătit amenzi uriașe și au fost condamnați la închisoare. Cel mai celebru nume implicat în afecere a fost cel al lui Luciano Moggi - fostul director general al lui Juve a fost interzis pe viață din fotbal și din Federația Italiană de Fotbal. 

Scăpat de închisoare după un proces care a durat 9 ani, Moggi s-a întors în fotbal acum. În vârstă de 80 de ani, acesta va fi pentru următorii trei ani directorul general al clubului albanez Partizani Tirana. (foto: partizani.al)

Fostul director general al lui Juve a intenționat la un moment dat să investească și în fotbalul românesc. A urmărit din tribune, în 2014, meciul dintre Dinamo - și Săgeata Năvodari, iar după meci a declarat că a venit în România să urmărească mai mulți jucători. Lazăr, Matei și Rotariu au fost lăudați atunci de Moggi, care a fost foarte aproape să încheie un parteneriat cu gruparea din ”Ștefan cel Mare”. 

Ultimii 20 de ani ai lui Juve pot fi rupți în două, scandalul Calciopoli făcând diferența între o perioadă de glorie și una rușinoasă. În 2006, cu Fabio Capello pe bancă, Juventus a câștigat al doilea Scudetto consecutiv, dar ambele titluri i-au fost retrase după dezvăluirile poliției despre activitatea subterană a lui Luciano Moggi și a ”locotenentului” acestuia - Antonio Giraudo (foto: today.it), cel desemnat să-i ”cumpere” pe arbitri pentru ca rezultatele meciurilor să iasă așa cum trebuie. 

Pessotto a vrut să se sinucidă!

În plin campionat al sezonului 2005-2006, Gianluca Pessotto (de patru ori campion cu Juve în Serie A și câștigător al Champions League în 1996) a driblat moartea ca prin minune. Pessotto (devenit mai târziu director sportiv la Juve) s-a dus la ultimul etaj al sediului echipei, a strâns în mână câteva mătănii, și s-a aruncat în gol. A suferit multiple fracturi și o hemoragie internă, dar a supraviețuit. Mașinile parcate în fața clădirii i-au salvat viața.. 

Mai târziu, după ce și-a revenit, el a declarat că a cedat psihic în urma presiunii enorme iscată de scandalul Calciopoli."M-am simțit ca și când aș fi primit o lovitură în cap, fără să știu de unde a venit!”, a declarat Pessotto pentru La Stampa. Fostul fundaș (acum în vârstă de 47 de ani) s-a recuperat complet, așa cum a făcut și Juve. Revenită pe prima scenă a fotbalului italian, echipa a început să-și impună din nou punctul de vedere cu ajutorul unor jucători transferați pe bani mulți - Gianluigi Buffon, David Trezeguet și Alessandro Del Piero.

Scandalul de dopaj din anii '90

Juve a revenit în Champions League până în 2008, dar nu a reușit să mai câștige niciun titlu. Pe ultimul l-a cucerit în ”era” Luciano Moggi - în 1996, cu Marcelo Lippi pe bancă. Italienii au bătut-o atunci în finală pe Ajax cu golul lui Fabrizio Ravenelli.  

A urmat o nouă perioadă urâtă în istoria clubului, după ce Zdenek Zeman (foto: wikipedia.org) - antrenorul Romei de atunci, a acuzat staff-ul medical al lui Juve că droghează jucătorii! Ulterior, acuzațiile s-au dovedit a fi adevărate -  o investigație a poliției a scos la iveală faptul că medicul clubului, Riccardo Agricola, obișnuia astfel de ”tratamente”. Acuzat oficial, acesta a fost achitat până la urmă.

Cu toate acestea povestea urâtă a rămas, iar în 2013 olandezii au realizat un documentar despre unul dintre medicii (Giuseppe d'Onofrio) care a depus mărturie împotriva lui Agricola în fața judecătorului. Documentele confiscate de la club au scos în evidență faptul că jucătorii lui Juve au fost dopați de doctorul Riccardo Agricola (foto: gazzetta.it) cu EPO (eritropoietină) pe finalul sezonului 1995-1996 - italienii au câștigat atunci Liga Campionilor și Supercupa Europei. 

Potrivit lui Dylan Fahy (care a scris mai multe cărți despre fotbal), italienii se feresc să vorbească cu adevărat despre ce s-a întâmplat în istoria recentă a lui Juve. ”E vorba de întâmplări de acum peste un deceniu. Totuși, oamenii continuă să facă referire, chiar dacă mai departe, la Calciopoli ori de câte ori Juventus obține o decizie mai dubioasă din partea unui arbitru. Dar dincolo de acest lucru, povestea acestei echipe este una dintre cele mai strălucitoare și mai frumoase din istoria fotbalului italian, mai presus decâr orice alt club”, a spus Fahy . 

Marotta, un adevărat ”Messia” 

Actualul manager general al lui Juventus este unul dintre cei mai iubiți oameni de către fanii echipei. Sosit la echipă în 2010, Marotta a reușit să aducă în vitrina clubului nu mai puțin de 12 trofee: 6 titluri în Serie A, 3 Cupe ale Italiei și tot atâtea Supercupe. Îna celași timp, a reușit să aducă la echipe nume mari din fotbal precum - Pogba, Vidal, Pirlo, Barzagli, sau Dani Alves.

Moratta (foto: juvefc.com) a avut și partea lui de eșecuri până să-l aducă pe bancă pe Antonio Conte - socotit unul dintre cei mai buni antrenori din istoria fotbalului italian. Tot actualul manager general al lui Juve l-a convins să semneze cu echipa și pe Max Allegri, considerat cel mai bun tactician al momentului. 

"A fost o lungă călătorie pentru ca echipa să ajungă aici. Tind să cred că a fost adevărat și ceea ce s-a scris depre consumul de droguri din anii 90 și că Moggi a fost capul răutăților în relația cu arbitrii. Există, fără îndoială, o umbră asupra realizărilor din trecut ale echipei, dar lumea trebuie să vadă ceea ce a reușit echipa cu Antonio Conte și Allegri. Trecutul e trecut, nu poate fi schimbat. Dar nimeni nu poate știrbi din strălucirea ultimilor ani în care Juve a demonstrat că este o mare echipă. Iar eu cred că Juventus este una dintre cele mai mari echipe din toate timpurile”,  încheiat Dylan Fahy, omul care a dedicat pagini întregi ”fenomenului Juve”. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi