DNA şi DIICOT a adus în România un expert care să-i ajute să elimine blaturile din fotbal. Vezi cât costă un meci aranjat!

Blaturile la pariuri, un fenomen care a luat amploare din plin în ultima vreme. Vedem tot mai multe persoane care atunci când nu le iese un pronostic aşa cum îşi doresc se duc direct cu gândul la blaturi. Sau mai vedem meciuri "100% fixed" vândute pe Facebook pentru câţiva zeci de euro. Citind acest articol vă veţi convinge în primul rând că un blat n-are cum să fie vândut la astfel de sume şi în al doilea rând vă puteţi da seama, ce-i care n-aţi conştientizat deja, că nu toate rezultatele nefireşti sunt blaturi.

download-1.jpg

Pentru a încerca să stopeze blaturile din fotbalul românesc DNA şi DIICOT a apelat la Karl Dhont, un membru în Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA şi un expert în problematica meciurilor trucate pentru obţinerea de profituri ilegale din acest tip de jocuri de noroc.

Acesta spune că majoritatea celor care se află în spatele meciurilor aranjate sunt implicaţi şi în alte activităţi ilicite, iar aranjarea meciurilor este doar o modalitate de a spăla bani.

Dhont se află în România împreună cu Andreas Holzer, cel care deţine şefia Biroului de Crimă Organizată din Austria, o ţară unde meciurile aranjate pentru pariuri erau la ordinea zilei până când s-au acordat peste 35 de ani de închisoare pentru zece persoane implicate în astfel de lucruri necurate.

Cei doi au venit în România pentru a ajuta FRF-ul, poliţia, C.O.R, M.T.S.-ul etc cum să combată această lume a pariurilor în care se mizează patru miliarde de euro pe finala Ligii Campionilor, un miliard de euro se mizează pe un meci tare din fazele eliminatorii ale Ligii Campinilor, 500 de milioane de euro pe un meci din grupele UCL, 300 de milioane de euro pe un derby din prima ligă belgiană şi circa 60 de milioane de euro pe un meci din Liga 1 mioritică. Da, aţi citit bine, 60 de milioane de euro se joacă pe un meci de la noi.

Andreas Holzer a declarat pentru Ştirile ProTV.ro că este sigur că în aproape toate ţările există meciuri aranjate. FRF îi dă oarecum dreptate anunţând că au fost 20 de rapoarte asupra unor meciuri care au planat suspiciuni numai în ultimele 30 de luni.

Acesta mai spune că are informaţii şi că sunt cluburi în Europa care merg din prima ligă în a doua pentru bani. Aşa se pot explica unele retrogradări ciudate din anumite campionate, luând drumul ligii secunde echipe instabile financiar dar care ca şi lot erau peste alte formaţii din eşalonul respectiv.

Mai aflăm şi că un un simplu fotbalist, într-un meci de campionat poate primi chiar şi 80.000 de euro pentru un blat. Încă mai credeţi că se vând blaturi pe Facebook pentru 100 de lei? Holzer spune că aceste meciuri aranjate apar şi pentru că unii jucători nu sunt plătiţi prea bine, astfel că pentru un meci trucat poate lua o sumă care începe de la minim 5.000 d eeuro. Pe un meci din Austria, de exemplu, s-au mizat 300.000 de euro şi s-a câştigat un milion. Astfel "mafia pariurilor" a făcut un profit de 700.000 de euro din care şi-a permis să plătească 5-6.000 unui jucător care ia net pe lună jumătate din această sumă. El a mai zis că aceste sume variază în funcţie de liga din care face parte meciul, suma pariată şi banii investiţi de cei care vor să aranjeze un joc.

Ca să aranjezi un meci, mai spune austriacul, ai nevoie de portar, un fundaş şi un mijlocaş, iar în general sunt necesari între 3 şi 5 fotbalişti. În 2009 - 2012 a avut loc un meci care era aranjat pentru 140.000 de euro, dar n-a ieşit cum trebuia şi jucătorii au fost obligaţi să plătească 100.000 de euro.

Interesant este faptul că în Austria există o adresă de mail specială pentru turnători, iar Ministerul de Interne au primit în ultimii doi ani şi jumătate peste 250 de mailuri, dintre care doar 10, 15 au conţinut informaţii utile.

FRF a lansat recent o platformă anticorupţie, acolo unde orice jucător, arbitru sau antrenor pot anunţa, sub protecţia anonimatului, dacă au fost victimele unei tentative de fraudă.

Acum avem o întrebare, pentru cei care primesc un pont "100% fixed" pentru "200 de like-uri, 50 de share-uri şi 30 de comment-uri cu king" sau pentru 50-100 RON şi acesta iese, credeţi că acel pont a fost aflat din mafia pariurilor? Mai că v-am garanta că nu este aşa din simplul motiv că o persoană care plăteşte zeci de mii de euro să facă un blat şi mai pariază alte sute de mii de euro sau un fotbalist care primeşte câteva zeci de mii de euro pentru a participa la un blat nu va împrâştia aranjamentul. Motivul este evident: riscă închisoarea. Da, puteţi primi un pont corect de la o astfel de pagină de meciuri aranjate, dar acela este pur şi simplu intuiţie sau dacă voi aţi primit la meciul respectiv scor corect 2:1, altul a primit 1:1, altul 0:1 etc şi cu siguranţă există măcar o persoană fericită.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi