Dispută peste Ocean: droguri vs pariuri sportive în NFL

NFL este una dintre cele mai urmărite competiții din lume. O adevărată ”religie” la americani alături de baseball, întrecerea coloșilor de peste Ocean a făcut să curgă multă cerneală în ziarele din America. Au fost uitate însă, cel puțin în ultima vreme, problemele legate de droguri și jocurile de noroc - ”boli” tot mai răspândite printre vedetele din NFL. (foto: sportsinsights.com)

Problemele au fost readuse în centrul atenției la sfârșitul lunii trecute de către ziarsitul sportiv Tadd Haislop, cel care a lansat un sondaj pe contul său de twitter la care au răspuns peste 1000 de oameni. ”Ce pericol din NFL credeți că va fi legalizat primul?...”, a fost întrebarea adresată fanilor de către Haislop. Iar marijuana a ieșit pe locul doi, la mică distanță de pariurile sportive. 

Ideea sondajului i-a venit lui Haislop în urma unei deciziei a Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite de a audia un caz care implică o lege privind jocurile de noroc din New Jersey. Jocurile de noroc sportive sunt, în general, ilegale în temeiul unei legi numite PASPA. Aceasta a fost aprobată în unele state, inclusiv în Nevada, dar în majoritatea celorlalte aspectul ilegal al acestora a fost păstrat. Instanța va decide acum dacă PASPA încalcă sau nu amendamentul care protejează drepturile de stat.

Curtea va audia cazul fie în această toamnă, fie la începutul primăverii viitoare. Cele patru sporturi majore de peste Ocean și NCAA (Liga Universitară Nord Americană) fac presiuni pentru ca judecătorii Curții Supreme să respecte legea. Iar faptul că aceasta a luat în considerare audieri vizavi de această problemă reprezintă un mare pas înainte. 

Și David Fucillo, autorul articolului, e de părere că pariurile sportive vor fi legalizate înaintea marijuanei, având în vedere mediul politic actual. Opt state din America au legalizat marijuana într-o formă de ”recreere”, iar alte 21 au legalizat marijuana medicală. Sub președintele Obama, respectivele state au renunțat la ideea cu marijuana, clasificându-l ca drog de nivelul 1. pe de altă parte, susținătorii legalizării pariurilor sportive doresc acest lucru în primul rând ”pentru a scoate din întuneric această piață”. Marea majoritate a pariurilor pe sport se întâmplă pe piața neagră, iar legalizarea acestora ar putea aduce o mulțime de bani la bugetul de stat de pe urma impozitării. 

Acum doi ani, Jed York (proprietarul echipei San Francisco 49ers) a oferit câteva comentarii pe ambele subiecte, unele din care a reieșit faptul că nu e deranjat de cele două aspecte. De asemenea, mai mulți antrenori tineri din au fost de acord cu legalizarea marijuanei ca medicament - așa le-ar fi mult mai de ajutor sportivilor în tratarea unor dureri, decât medicamentele uzuale.  

Fost jucător la Jacksonville Jaguars și Baltimore Ravens, Eugene Monroe (foto: wikipedia.org) a susținut și el acest lucru de mai mutl timp, dar șefii din NFL nu au arătat prea mult interes vizavi de această propunere. Dar chiar dacă ar ajuta sănătatea jucătorilor, e de așteptat ca proprietarii echipelor din NFL să nu renunțe la anumite concesii financiare.

”Proprietarii echipelor vorbesc din ce în ce mai mult despre sănătatea jucătorilor, dar nu fac nimic concret în acest sens. Oricum, NFL este o industrie unde se învârt o mulțime de bani, mulți dintre ei venind de pe urma sponsorizări echipelor de către cazinouri sau case de pariuri sportive”, încheie David Fucillo. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!