Din ciclul ”minunile lumii”: pokerul, foarte aproape să devină sport olimpic!

Sunt multe păreri în lume conform cărora pokerul nu este gambling. Indienii au ajuns cu o plângere până la Guvern, pentru ca autoritățile să decidă prin lege dacă pokerul este joc de noroc, îndemânare sau un sport. Cert e că mulți dintre jucători au avut probleme atunci când și-au părăsit jobul sau au abandonat studiile pentru a se apuca de poker la nivel profesionist. Dar satisfacțiile nu au întârziat să apară.
  
O știre recentă ar putea da peste cap orice comentariu referitor la poker. Asociația Globală a Federațiilor Internaționale de Sport (GAISF) a anunțat că un anumit format de poker numit "match poker" (foto: linkedin.com) și-a câștigat recunoașterea ca sport. Mai mult, aceste este eligibil să devină în curând disciplină olimpică oficială! 

Alături de match poker, alte șase discipline au fost admise în cursa pentru câștigarea statutului de sport olimpic. Iar acestea sunt: pole-dancing, dodgeball, foosball (fotbal de masă), arm wrestling (skandenberg), foot golf și kettlebell lifting (exerciții cu greutăți).  Cele șapte sporturi, printre care și pokerul, au primit momentan statut de "observator". Este însă un mare pas înainte pe calea recunoașterii ca discipline olimpice. 

Ce presupune ”Match Poker” 

Noul format elimină în totalitate norocul din jocul de poker. Competiția se desfășoară la patru mese electronice, în format pot-limit preflop și no-limit postflop. La toate mesele se primesc aceleași cărți în aceleași poziții. Mai mult, board-urile sunt identice.

Singura diferență fiind că o echipă de patru jucători va trebui să se descurce cât mai bine jucând toate cele patru mâini primite de cei patru coechipieri la fiecare masă separat. După fiecare mână jucată, stackurile revin la mărimea inițială, iar fisele câștigate în mâna precedentă sunt calculate pentru fiecare echipă în parte. 

Avantajele aduse de recunoașterea ca sport olimpic

În primul rând, pokerul olimpic ar putea populariza jocul în rândul oamenilor la un nivel fără precedent. Un sport olimpic are din start un avans masiv față de restul disciplinelor. Motivul nu este doar audiența, ci și încrederea pe care o acordă mulți sceptici șefilor CIO.

Cele două aspecte pe care jucătorii de poker au datoria, practic, să le elimine se referă la concepțiile potrivit cărora acest joc a fost inventat de aventurieri care se plictiseau și că pokerul este joc de noroc. Iar admiterea pokerului ca sport olimpic le va da peste nas multora.

Procedura de acordare a titulaturii de ”sport olimpic”

Adăugarea sau eliminarea unor sporturi din lista olimpică se poate întâmpla oricând. Astfel, golful și rugby-ul au fost admise la Olimpiada de la Rio de anul trecut. Iar în 2020, la Tokyo, își vor face intrarea în arenă ca sporturi olimpice practicanții de baseball, softball, karate, skateboarding, rock climbing și surfing.

Decizia de aordare a statului de sport olimpic este anunțată de o comisie special creată în cadrul Comitetului Olimpic Internațional (CIO). Aceasta va decide pe baza unor criteri stricte care din disciplinele supuse dezbaterii poate primi statutul de sport olimpic. Printre criterii se numără: istoria și tradiția, universalitatea, popularitatea, imaginea, sănătatea atleților, reprezentarea și forța federației naționale în lume. Nu în ultimul rând, vor fi luate în calcul costurile pentru desfășurarea acestor întreceri. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!