Devenit jucător de poker, Kafelnikov șochează: ”Poate am fost implicat în pariuri, poate nu...”

Un ultim raport cu privire la corupția din tenis a fost prezentat pe 25 aprilie la Londra. Autorul acestuia, Adam Lewis a vorbit despre unul dintre cele mai interesante cazuri de aranjamente la pariuri și care l-a implicat pe Yevgeny Kafelnikov. Ancheta întreprinsă de șefii tenisului în 2003 s-a finalizat cu retragerea fostului număr 1 mondial, dar și a altor 78 de jucători.

Intervievat de jurnaliștii englezi, Kafelnikov a șocat cu răspunsul său: "Poate că am fost implicat, poate că nu am fost...Trebuie să-i întrebați pe cei care au fost responsabili de acea anchetă. Nu-mi amintesc prea multe lucruri”, a spus Kafelnikov (foto: tennisworldusa.org).

Autorul raportului spune că fostul tenisman rus a fost de acord să se retragă din tenis, pentru ca ancheta să nu înainteze. Un jucător foarte mare era implicat într-un dosar de corupere. Iar ancheta nu a mers până într-acolo încât să se constate că a fost vorba de o încălcare a regulilor. Fost șef al Departamentului anti-corupției din ATP, Richard Ings a declarat că el nu a ajuns la concluzia că a existat o ilegalitate în ceea ce-l privește pe Kafelnikov. 

Numai că cineva din interior s-a ”spart” și a dezvăluit că Federația Internațională de Tenis a decis să ”îngroape” ancheta, decât să-i facă rău jucătorului rus (foto: tennisworldusa.org) - un nume pe atunci în circuitul profesionist. Pe de altă parte, finalizarea anchetei ar fi fost o mare pată ”neagră” asupra activității forului internațional. 

Foarte puțini dintre cei 78 de jucători care s-au retras în 2003 au intrat în detalii. Iar printre ei s-a aflat și fostul jucător rus. El s-a ”pensionat” la vârsta de doar 29 de ani după ce câștigase la Roland Garros (1996), Australian Open (1999) și devenise campion olimpic în 2000, la Sydney.

Kafelnikov este unul dintre cei doar zece sportivi ai lumii care se pot lăuda că l-au bătut pe ”ceasul” Roger Federer la Wimbledon. Întrebat cine ar putea fi jucătorul în cauză implicat în scandalul meciurilor trucate din 2003, rusul a spus că nu are nicio ideee și că retragerea sa din circuitul profesionist nu a avut nimic de-a face cu ancheta de corupție demarată de autorități.

Ultimul raport susține că ITF ar trebui să-și îmbunătățească colaborarea cu Sportradar, compania de date sportive ce permite efectuarea de pariuri live pe diferite turnee. Totodată, s-a pus în discuție faptul că Unitatea de Integritate din Tenis (TIU) ar trebui să-și mărească personalul responsabil cu supervizarea cotelor suspecte la pariuri. Iar investigatorul șef Nigel Willerton a fost de acord ca în loc de șase oameni, să beneficieze de 12 pentru această activitate. 

Autoritatea responsabilă a venit și cu propunerea ca jucătorii care se confruntă cu alerte de pariuri suspecte pe meciurile lor ar trebui suspendați provizoriu până la luarea unei decizii finale. Aceste măsuri îi vizează, de asemenea, și pe jucătorii care nu dau totul în turneele la care participă - chiar și atunci când e vorba de motive personale care au dus la retragerea din competiție.

Un alt aspect avut în vedere este ”școlirea” tinerilor jucători pentru a-i face pe aceștia să conștientizeze faptul că ar putea deveni ”pradă” pentru mafia pariurilor. Se are în vedere, totodată, crearea unui nou consiliu pentru supravegherea activității TIU și s-a solicitat interzicerea sponsorizărilor venite de la casele de pariuri. 

După retragerea din tenis, Yevgeny Kafelnikov a devenit jucător profesionist de poker. Când a fost întrebat dacă a fost cercetat de TIU în 2003, el a spus că nu-și amintește nimic. ”Nu știu nimic despre acest raport. În plus, nu mai am nimic de spus”, a spus fostul lider mondial din tenis. 

Kafelnikov (foto: wikipedia.org), care mai are în palmares patru titluri de dublu în turneele de Grand Slam, a fost suspectat de aranjarea meciului la pariuri cu spaniolul Fernando Vicente. Atunci, pariurile pe confruntarea de la Lyon au fost suspendate cu șase ore înainte de începerea meciului. Potrivit celor de la Racing Post, sume imense au fost plasate pe victoria lui Vicente - care a câștigat în final în două seturi, cu scorul de 6-2, 6-3. 

Niciunul dintre cei doi jucători nu au fost chemați la raport, iar șefii ATP au declarat că sunt mulțumiți de faptul că ei au dat tot ce-au putut în acel meci. Ulterior, Kafelnikov a dezvăluit că toată lumea se uita ciudat la el. "Când am intrat în vestiar, toți ceilalți jucătorii s-au uitat la mine ca și când aș fi fost cel mai mare dușman al lor din toate timpurile. Iar știrile despre mine apărute cu litere mari în ziare mi-au pricinuit mari neplăceri. Am fost privit cu ochi răi peste tot în țara mea, eram perceput ca un om de nimic”, a dezvăluit Kafelnilkov într-un interviu recent. 

Lucruri mai puțin știute despre el 

Pe tot parcursul carierei sale, Kafelnikov a jucat exclusiv cu rachete ale celebrei companii austriece ”Fischer”. În prezent el este comentator la o televiziune din Rusia, pe evenimentele de tenis. 

El a fost unul dintre cei 10 jucători din lume care au reușit să-l bată pe Roger Federer la Wimbledon. Ceilalți 9 au fost: Jiri Novak (1999), Tim Henman (2001), Mario Ancic (2002), Rafael Nadal (2008), Tomas Berdych (2010), Jo-Wilfried Tsonga (2011), Sergiy Strakhovsky (2014/15) și Milos Raonic (2016).

Kafelnikov (foto: zimbio.com) este singurul jucător de tenis din era modernă care a câștigat două sau mai multe titluri de Grand Slam, fără a se impune în turnee de Masters - în ciuda faptului că a ajuns în cinci finale.

Fostul tenisman rus deține cel mai bun procentaj în confruntările cu Roger Federer, de-a lungul celor șase întâlniri directe. Kafelnikov are 4-2 la general în fața elvețianului și a intrat în galeria selectă a jucătorilor care au bifat anumite recorduri în fața lui Federer, în mai mult de patru meciuri jucate contra lui. Alex Corretja, Rafael Nadal și Novak Djokovic sunt singurii care au mai făcut asta până acum. 

Fostul lider mondial din tenis este tatăl unei fete. În vârstă de 19 ani, Lesa Ayesa Kafelnikov (foto: mirror.co.uka făcut abstracție de tenisul jucat în familie și a îmbrățișat cariera de model. Ea urmează acum cursurile celebrei academii ”Elite Model Management” din Paris. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi