Descoperire revoluționară a cercetătorilor finlandezi: spray-ul nazal anti-dependență!

Oamenii de știință din Finlanda se află pe punctul de a descoperi un tratament revoluționar pentru dependența de jocuri de noroc - pulverizările nazale cu Naloxone. Pe scurt, două-trei pufuri în nas din acest medicament ar reprezenta antidotul pentru dependență spun oamenii de știință finlandezi, care studiază efectele spray-ului nazal în cele mai mici detalii. Institutul Național pentru Sănătate și Asistență Socială (THL) va superviza acest program dedicat jucătorilor care se confruntă cu asemenea probleme. 

Sprayul conţine naloxon (foto: calvinayre.com), un medicament împotriva supradozei de opiacee care acţionează asupra producerii dopaminei - un neurotransmiţător legat de plăcere şi care are un rol central asupra dependenţei. Când se administrează intravenos, naloxona funcționează în decurs de două minute, iar când este injectat intramuscular primele efecte se resimt în cinci minute. Efectele naloxonei durează între o jumătate de oră și o oră. Naloxona a atras atenția în ultimii ani,în primul rând datorită rolului său în revigorarea și salvarea dependenților de heroină sau a diverselor analgezice. 

Cercetătorii finlandezi au efectuat anterior un studiu privind tratamentul cu pilule de Naloxonă, care a arătat faptul că această substanță îi poate vindeca și pe dependenții de jocurile de noroc. Pastilele și-au făcut efectul într-o oră, dar specialiștii merg mai degrabă pe administrarea de ”pufuri” pentru un efect imediat. 

Cercetătorul Hannu Alho (foto: epl.delfi.ee) a declarat ca THL intenționează să convingă un număr de 130 de jucători cu problema pentru a participa la acest studiu timp de trei luni. Ei speră să înceapă cercetările până la sfârșitul acestei luni.

Sondajele au arătat că aproximativ 1,5% din populația Finlandei se confruntă cu probleme legate de jocurile de noroc. Compania de stat care deține monopolul pe piața finlandeză - Veikkaus a confirmat recent planurile cercetătorilor, care necesită adoptarea unor mecanisme pentru ca activitatea acestora să poată fi monitorizată. 

Eforturi asemănătoare s-au făcut în Australia și Marea Britanie pentru reducerea dependenței în rândul jucătorilor cu probleme. Cei care au acceptat să participe la cercetare au fost tratați cu Naltrexone - un medicament asemănător metadonei, folosit în mod tradițional pentru dependenții de heroină. 

Studii recente au sugerat că stimularea creierului, prin intermediul așa-numitelor dispozitive de neurostimulare receptive, ar putea să se dovedească benefică și în combaterea impulsurilor în timp real în ceea ce privește activitatea de jocuri de noroc. ”Spray-ul se duce la creier în câteva minute, așa că este foarte util pentru un parior. Jocurile de noroc aduc în general un comportament foarte impulsiv - nevoia de a paria începe imediat. Din acest motiv căutăm un medicament cu efect rapid care să combată aceste impulsuri. Iar spray-ul nazal acționează în doar câteva minute", a declarat Hannu Alho, profesor de medicină la Institutul Național de Sănătate și Asistență din Helsinki, citat de The Guardian.

Pariați responsabil! Nu investiți mai mult de 10% din venitul lunar în jocurile de noroc! Nu uitați că nu se poate trăi din această activitate! În cazul în care aveți probleme, nu ezitați să apelați la jocresponsabil.ro! 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi