Deputații moldoveni digeră greu jocurile de noroc. Ultima decizie

Industria jocurilor de noroc din Republica Moldova nu se poate compara nici pe departe cu ceea ce se întâmplă la noi. Ca să nu dăm alte exemple...Dar chiar și așa, politicienii moldoveni nu scapă din vedere acest aspect. Astfel, Parlamentul de la Chișinău a votat un proiect de lege privind modificarea și completarea unor reglementări ce vizează desfășurarea jocurilor de noroc. (captură foto: canal3.md)

Propunerea face referire în special la interzicerea participării la jocurile de noroc ”cu risc social” a persoanelor care nu au împlinit vârsta de 21 de ani. În cazul jocurilor de noroc cu ”risc social scăzut”, restricţiile vizează minorii sub 18 ani. Au fost dezbateri aprinse, iar liberal-democrata Maria Ciobanu s-a opus vehement proiectului de lege care, spune ea, este doar în interesul clanurilor mafiote şi nu a cetăţenilor”.  Ca urmare, deputaţii liberal-democrați au părăsit sala de şedinţe.  

Şi liberalii au părăsit sala, dar înainte de aceasta au menţionat că nu vor susţine proiectul de lege pentru că nu încurajează oamenii să câştige bani prin muncă, ci prin jocurile de noroc. Apoi au părăsit sala socialiştii (nn - s-au retras în timpul procesului de vot) şi comuniştii, dar au rămas totuși suficienți deputați pentru întrunirea cvorumului. Iar proiectul a fost votat cu majoritate de voturi.

E știută adversitatea politicienilor din Republica Moldova vizavi de jocurile de noroc. Acum ceva timp, liderul Partidului Liberal - Mihai Ghimpu (foto: jurnal.md) a atras atenția în cadrul unei ședințe a Parlamentului Republicii Moldova că nu se poate vorbi de jocurile de noroc ca despre un business.

”Despre ce business vorbim aici, stimaţi colegi?...Ăsta nu e business, e un viciu. Jocurile de noroc sunt un viciu, ca șiu alcoolul! Trebuie să punem punct acestei activităţi care îi sărăcește şi mai mult pe cetăţenii noştri. Se duc să joace nu acei care au bani mulţi, ci se duc acei care cred că vor câştiga ca să trăiască mai bine..Și, când colo, e invers.. Ca la moldoveni: săracii se duc, proştii fură milioane şi miliarde!”, a tunat Ghimpu.

Anul trecut, la sfârșitul lunii octombrie, autoritățile de la Chișinău au decis închiderea tuturor cazinourilor din țară (captură foto: canal3.md). Poliţiştii au sigilat aproape 160 de localuri din cele 327 existente. Licenţele de activitate le-au fost suspendate, pentru că au fost eliberate sau prelungite cu grave abateri de la litera legii. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost de 15 milioane de lei moldovenești. 

Patronii celor mai multe localuri de jocuri de noroc nu s-au conformat deciziei de suspendare a activităţii şi a fost nevoie de intervenţia mascaților. Potrivit Asociaţiei Patronatelor Business-ului distractiv, moldovenii cheltuiesc anual 350 de milioane de lei la jocurile de noroc şi casele de pariuri. În acel scandal au fost implicați şi responsabili de la Camera de Licenţiere.

Cinci funcţionari, inclusiv directorul adjunct al Camerei de Licenţiere - Eduard Hadei (foto: basarabia.md), au fost reţinuţi. Ministerul Economiei a suspendat conducerea instituției şi, în același timp, a sistat eliberarea licențelor pentru jocurile de noroc. Anterior, Serviciul de Informaţii şi Securitate Națională a atenţionat că jocurile de noroc pot fi un instrument internaţional eficient de spălare a banilor.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi