Dependența de jocurile video - inclusă oficial de OMS pe lista bolilor mintale!

După luni bune în care jocurile video au fost ”disecate” în cele mai mici aspecte, Organizația Mondială a Sănătății a luat decizia ca dependenţa de aceste jocuri să fie inclusă pe lista afecţiunilor mintale. Măsura a fost anunțată oficial ieri, când OMS a stabilit ca dependența de jocurile video să facă parte din aceeași categorie ca și dependența de cocaină.

În urma cercetărilor experților OMS, dependența de jocuri video (foto: thenextweb.com) a fost inclusă în cea de-a 11-a ediție actualizată a Clasificării Internaţionale a Bolilor şi Problemelor de Sănătate (ICD-11). Ierarhizarea reprezintă prima actualizare globală a acestei nomenclaturi de la începutul anilor 1990 şi până în prezent.

"După ce am consultat experţi din lumea întreagă şi am examinat literatura de specialitate într-o manieră exhaustivă, am decis că această tulburare ar trebui să fie adaugată pe această listă”, a declarat Shekhar Saxena (foto: unmultimedia.org), directorul departamentului de Sănătate mintală şi de luptă contra toxicomaniei din cadrul OMS.

Conform deciziei OMS, "gaming disorder" este o afecţiune care se definește printr-un "comportament asociat jocurilor video pe internet sau offline, ce se caracterizează printr-o pierdere a controlului asupra jocului, o prioritate ridicată acordată jocului în raport cu alte activităţi, până la punctul în care acesta prevalează în faţa altor centre de interes şi activităţi cotidiene, şi prin continuarea şi creşterea activităţii jocului, în ciuda apariţiei consecinţelor negative".

Presa internațională a scris (și scrie) despre numeroase cazuri de jucători compulsivi care devin incapabili să se desprindă de computere, smartphone-uri sau console de jocuri video. S-a ajuns până acolo încât respectivii jucători erau pe punctul de a renunţa la orice formă de viaţă socială pentru dependența lor (foto: inquisitr.com), riscând să-și pericliteze sănătatea mintală şi fizică.

OMS spune, de asemenea, că pentru stabilirea diagnosticului comportamentul extrem trebuie să aibă consecinţe asupra "activităţilor personale, familiale, sociale, educative, profesionale şi, în principiu, să se manifeste cu claritate într-o perioadă de cel puţin 12 luni". "Persoana diagnosticată cu gaming disorder se joacă atât de mult, încât alte centre de interes şi activităţi sunt neglijate, inclusiv somnul şi odihna", a mai declarat oficialul OMS, Shekhar Saxena.

Experții au estimat că în întreaga lume sunt aproximativ 2,5 miliarde de oameni care obişnuiesc să se distreze apelând la jocurile video. Totuși, dependența afectează "o mică minoritate", așa cum au subliniat cei de la OMS, care a reamintit și faptul că "experţii instituţiei nu spun că orice obişnuinţă de a te juca cu ajutorul jocurilor video este o patologie". 

Pariați responsabil! Nu investiți mai mult de 10% din venitul lunar în jocurile de noroc! Nu uitați că nu se poate trăi din această activitate! În cazul în care aveți probleme, nu ezitați să apelați la jocresponsabil.ro!

Te-ar mai putea interesa: 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!