Dependența de jocurile de noroc online creează anxietate și te îmbolnăvesc de inimă

Utilizatorii frecvenți de internet devin dependenți și primesc de cele mai multe ori aceeași etichetă cu a celor care au făcut o adevărată religie din jocurile de noroc. Un studiu efectuat de oamenii de știință a testat ritmul cardiac și tensiunea arterială a unui număr de 144 oameni care au acceptat să fie monitorizați înainte, dar și după o sesiune scurtă de jocuri online. De asemenea, s-au avut în vedere și anumiți parametri care au scos la iveală probleme de anxietate.

S-a observat, astfel, că oamenii care intră frecvent pe internet dezvoltă aceleași efecte psihologice ca ale celor care sunt dependenți de cumpărături sau jocuri de noroc. Imediat după încheierea sesiunii de ”navigare”, cifrele au arătat o creștere incredibilă a excitației nervoase a celor care au declarat că folosesc frecvent internetul. Totodată ritmul cardiac și tensiunea arterială au crescut semnificativ, ceea ce îi predispune pe oameni, pe lângă anxietate, și la dezvoltarea unor disfuncționalități la nivelul inimii. Și care, în timp, ar putea agrava starea de sănătate a organismului. 

În comparație, la cei care au spus că folosesc internetul ocazional nu s-au depistat valori ridicate și nici pericolul de stres. Studiul, realizat la Universitățile din Swansea și Milano, este prima demonstrație experimentală, controlată, în ceea ce privește schimbările fiziologice la care sunt supuși oamenii atunci când fac din statul pe net o necesitate. 

"Am descoperit de ceva timp că persoanele care depind prea mult de internet raportează sentimente de anxietate atunci când se opresc să mai facă asta. Dar acum vedem că aceste efecte psihologice sunt însoțite de schimbări fiziologice reale și masive, ceea ce reprezintă o situație îngrijorătoare”, a declarat coordonatorul proiectului, Profesorul Phil Reed de la Universitatea din Swansea. 

În urma acestui studiu, s-a observat o creștere medie a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale de 3 până la 4% și, în unele cazuri, dublarea sau chiar triplarea acestei cifre, imediat după oprirea navigării pe internet. Această creștere nu pune în pericol viața, dar astfel de schimbări pot fi asociate cu modificări ale sistemului hormonal care pot reduce, în timp, răspunsurile organismului la diferiți stimuli și pot crea și alte probleme. 

Îngrijorător este faptul că aceste schimbări fiziologice și creșterea anxietății îi determină pe oameni să se refugieze în ”brațele” sedativelor, alcoolului sau drogurilor. Totul, pentru a reduce aceste sentimente neplăcute legate de absența internetului. Iar cel mai des cad în aceste capcane dependenții de jocuri de noroc online. 

"Există oameni care utilizează internetul în alte moduri, cum ar fi cei care preferă jocurile de noroc, probabil pentru a genera excitare. Efectele opririi utilizării internetului asupra organismului lor ar putea fi total diferite, dar rămâne de văzut în ce proporții și mai ales asupra căror funcții ale corpului uman se acționează”, mai spune profesorul Reed.  

Co-autor la acest studiu, Profesorului Roberto Truzoli, de la Universitatea din Milano, a adăugat: "Problema utilizării internetului se dovedește a fi o dependență - implicând efecte psihologice importante. Dar aceste rezultate arată faptul că, pentru unii oameni, jocurile de noroc online devin o boală periculoasă". 

În urma acestui experiment, s-a constatat că participanții petrec în medie cinci ore pe zi pe internet. 20% dintre cei 144 de oameni supuși testului au dezvăluit însă că stau pe internet și peste 6 ore zilnic. În plus, peste 40% dintre aceștia au declarat că lipsa internetului reprezintă o mare problemă. Cu toții au recunoscut că petrec ore în șir pe net - cei mai mulți dintre aceștia pentru a citi ziarele, pentru a face cumpărături online dar și pentru jocurile de noroc. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi