Dependența de jocuri - pe ”radarul” Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății este în stare de alertă. OMS intenționează să includă dependența de jocurile virtuale pe lista afecțiunilor psihice valabilă începând din acest an. În noua versiune a acestei liste întocmită de OMS (”îmbunătățită” pentru a 11-a oară), dependența de jocuri a fost inclusă în categoria ”tulburărilor mintale, comportamentale și de neurodezvoltare”. Această nouă ierarhizare face parte din noua clasificare a Bolilor și Problemelor de Sănătate (ICD-11). 

Au fost explicate și efectele care se produc asupra persoanelor și în urma cărora poate fi pus acest diagnostic. Astfel, persoana trebuie să manifeste o ”tulburare de control asupra jocului” și să acorde ”o prioritate ridicată jocului până la nivelul în care acesta să prevaleze asupra altor interese și activități zilnice”. Totodată, persoana diagnosticată cu aceasta tulburare continuă să se joace ''în ciuda apariției consecințelor negative'', se specifică în proiectul OMS. 

Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativă a vieții personale, familiale, sociale, educaționale, ocupaționale sau a oricăror aspecte de funcționare, conform ICD-11. Acesta constituie un sistem utilizat de medicii din întreaga lume si este considerat ca fiind un standard în stabilirea problemelor de sănatate și a afecțiunilor specifice.

Pentru această nouă acțiune, OMS s-a bazat pe statisticile realizate în ultimii ani și care au consemnat o creștere semnificativă a numarului de cazuri de morți subite și de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator. Acum patru ani, o chinezoaică de 27 de ani a murit după ce s-a jucat timp de zece ore neîntrerupte pe calculator. De vină sunt ”pragurile” de trecut din respectivele jocuri, care îi face pe oameni să uite pur și simplu de ei și să petreacă ore în șir pe net jucându-se. 

Ultimul caz de acest gen s-a petrecut în Rusia în urmă cu trei ani. Un puști de 17 ani a fost adus în stare gravă la spital după ce a intrat în comă în timp ce se juca! Potrivit presei, el ar fi prestat pe net la jocurile video timp de 22 de zile, timp în care a lăsat mouse-ul doar pentru a dormi sau pentru a se hrăni.

De această ”boală” sunt vizați și amatorii de eSports. Confrom ultimelor rapoarte, aceștia tind să petreacă ore în șir în fața calculatoarelor în încercarea de a-și dovedi supremația în fața adversarilor. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!