1. Home »
  2. Tutoriale & Strategii Poker »
  3. De ce şi când să dai raise pre-flop în poker! Ghidul complet

De ce şi când să dai raise pre-flop în poker! Ghidul complet

Cristian Mihala
Cristian Mihala

2023-01-23 11:13:00

image  De ce şi când să dai raise pre-flop în poker! Ghidul complet

Fii slelectiv cu mâinile pe care decizi să le joci, apoi fii agresiv când eşti de părere că merită să intri într-un pot. Acesta este, in doar câteva cuvinte, secretul jocului pre-flop în limit hold'em. În cele ce urmează vom dezbate pe larg care ar fi paşi de urmat înainte de apariţia cărţilor comune în pokerul de tip limit hold'em.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

1. Calitatea de bază în poker: răbdarea

Jocul dinainte de flop reprezintă prima ocazie de a pune în mod voluntar fise în pot. Mulţi cad în capcana de a investi prea des în primul bet, pentru a fi parte din acțiune. A lua decizii bune încă de aici, dinainte de flop, e cheia pentru a deveni un jucător de succes în limit hold'em, mai ales dacă nu ai multă experienţă, iar jocul post-flop îţi poate crea unele probleme.  Urmând sfaturile date în acest articol, privind jocul pre-flop, cu siguranţă că vei putea să creşti în valoare dacă te afli la început. Nu există nicio rușine în a folda foarte des și a aștepta pentru o mână mai bună pentru a juca. Dimpotrivă, este de preferat o astfel de abordare decât să cazi pradă zicalei "e vorba de limit poker, oricare două sunt bune".

Înainte de a începe să discutăm la obiect, trebuie să facem o precizare clară. Principala calitate în limit hold'em e reprezentată de abilitatea de a fi răbdător și selectiv cu privire la mâinile pe care alegi să le joci. Răbdarea este un element critic pentru orice tip de poker, însă acest skill (poate paradoxal pentru mulţi) este mai necesar în tipul limit. Jucătorii buni sunt înarmaţi cu multă putere de aşteptare a mâinilor care le oferă avantaje importante. Pe scurt, strategia e simplă: selectivitatea şi agresivitatea trebuie să meargă mână în mână.

 

2. Tight e corect în poker online la pre-flop

Abordarea tight-agresivă este văzută de cei mai mulţi specialişti drept coloana vertebrală a strategiei unui jucător de limit hold'em. Motivul pentru această abordare este foarte simplu: cei mai mulţi consideră că, având aparent puţin de pierdut (beturile au limite fixate), pot să se implice în foarte multe mâini fără a risca prea mult. În realitate, ei au doar de pierdut cu o asemenea tactică, lipsa de disciplină şi de cunoștințele transformându-i pe majoritatea în perdanţi pe termen lung.

Pentru a fi pe plus e de multe ori suficient (cel puţin până la un anumit nivel) să îi laşi pe adversarii tăi să facă greșeala de a juca prea multe mâini, în timp ce tu eşti extrem de selectiv cu cărţile de start. Dacă joci doar mâini care pleacă favorite matematic contra adversarilor care au un range mult prea larg, este de la sine înţeles că vei câștiga bani, vei fi mereu pe plus. Această abilitate a ta de a selecta foarte riguros totul de la început este fundația pe care trebuie să fie adăugate alte skill-uri care să te transforme dintr-un jucător bun într-unul de mare valoare.

Cea mai frecventă greșeală făcută de jucătorii de limit hold'em este că se implică în prea multe mâini. Explicaţia e simplă: nimeni nu intră într-un cazinou sau pe net, într-o cameră de poker online, cu intenția de a folda mână după mână. Dar, când te uiți la întregul univers de posibile combinații de două cărți de pornire, cele mai multe oferă prea puţine perspective. Înţelegând foarte bine acest aspect, îţi poţi schimba în mod semnificativ jocul, astfel încât să ai mereu un edge important în disputele cu majoritatea jucătorilor.


3. Cu ce mâini te implici la pre-flop şi cum

Ce mâini ar trebui să joci odată ce ai aplicat strategia mai sus menţionată: o evoluţie tight, presărată cu multă răbdare şi selectivitate? Ei bine, asta depinde în mare măsură de poziția ta în raport cu butonul de dealer. Fără îndoială că cele mai bune mâini de start pot fi jucate din orice poziție, dar alte mâini au caracteristici diferite: ele sunt de luat în considerare doar dacă eşti în late position sau nu s-a dat niciun raise în faţa ta, etc.

Am preluat mai jos un tabel extrem de util care poate fi folosit ca un ghid. Acest grafic oferă anumite linii de direcţie şi nu trebuie întotdeauna tratat "ca la carte". De exemplu, pot exista mici divagări, în funcţie de faza turneului, de tipologia de adversari avuţi în faţă sau de mărimea stack-ului. De menţionat că tabelul este valabil pentru o masă obişnuită, de 9 persoane, în momentul în care jocul devine short handed (6 sau mai puţini jucători) lucrurile schimbându-se: range-ul tău de cărţi trebuie să fie mai mare, pentru că nu poţi aştepta doar mâinile bune (vei pierde prea mult din blinduri).

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!


Nu sunt incluse în tabel mâinile foarte slabe, cunoscute sub denumirea de "junk". Ele nu ar trebui jucate niciodată, indiferent de poziţie, de fisele avute în faţă sau de valoarea adversarilor. Pur şi simplu efortul de a evolua cu ele nu se justifică în beneficiile pe care ţi le pot aduce pe termen lung.


4. Adaptarea în funcţie de masa de poker

Este important să fie conștient de faptul că tot timpul apar particularităţi ale jocului de limit hold'em, în funcţie de adversari. Modul în care se va juca - tight şi agresiv, tight şi pasiv, loose şi agresiv, loose şi pasiv, sau, de cele mai multe ori un amestec al acestor stiluri - va dicta ceea ce trebuie să faci pre-flop, mâinile pe care ar trebui să le joci. De exemplu, dacă la turneul în care te afli acum, la masă se evoluează loose și pasiv, poți să îţi adaptezi stilul de joc în funcţie de acest factor. Astfel, poţi să încerci limp din early cu perechi mici sau connectori. Dacă, în schimb, jocul e unul agresiv, aceste mâini trebuie să fie foldate din poziție de început. Ar fi mult prea costisitor pe termen lung, deoarece cu siguranţă cineva va veni cu un raise, având în vedere specificul mesei. În permanenţă pokerul este o cursă de ajustare a jocului la cerinţele cu care te confrunţi la un moment dat, astfel că nu poţi avea tot timpul acelaşi stil, nu poţi să urmezi orbeşte "buchia cărţii". Acesta reprezintă un ghid valoros, însă trebuie să fii capabil să te adaptezi în funcţie de fiecare situaţie particulară în parte.

Există, totuşi, o veche zicală în poker referitoare la cat de tight trebuie să fii, independent de factorii externi, în jocul de tip limit hold'em. Aceasta este extrem de potrivită, considerăm, traducându-se extrem de simplu: trebuie să joci mai conservator decât masa. Pare un truism pentru mulţi, însă sunt destui care ignoră acest aspect. Evoluând mai tight decât ceilalţi din jurul tău vei deţine un avantaj indubitabil, te vei adapta perfect la realitatea de la masă; prin selecția prudentă a mâinilor de start, dublată de jocul din poziție, vei pleca mereu favorit, matematica va fi de partea ta.

Atenţie însă la următorul aspect: nu de puţine ori se întâmplă ca un joc loose să se strângă brusc şi oponenţii să etaleze, cel puţin pentru o perioadă, un alt stil. Sau invers - deşi ai de-a face cu o masă tight, e posibil ca cineva să se tilteze şi să evolueze mult mai loose, iar ceilalţi, în dorinţa de a-l prinde în capcană, să joace o paletă mai largă de cărţi pentru o perioadă. Trebuie să ai mereu "antena întinsă", astfel încât să identifici la timp orice schimbare de paradigmă, care trebuie să îţi ajusteze şi ţie jocul.

 

5. Call vs Raise la pre-flop în poker

O mulțime de jucători de limit hold'em vor merge mult mai frecvent pe varianta limp pre-flop în detrimentul unui raise. Dacă eşti într-un joc mai degrabă pasiv și primeşti de la dealer o mână de genul J-10 suited, atunci s-ar putea să îţi convină să dai doar call, pentru că eşti în căutarea de a implica cât mai mulți oameni în pot cu tine; asta pentru că anticipezi o mână care se poate transforma într-una foarte puternică şi doreşti ca măcar un adversar sau doi să lege ceva decent, astfel încât să se construiască un pot mare. Mâna totuşi nu îţi oferă garanţii sau perspective clare, astfel că un raise este posibil să nu fie varianta cea mai bună. În plus, te-ai putea confrunta cu un three bet din partea cuiva, la care cu greu poţi răspunde. Ca atare, genul acesta de mâini marginale este justificabil să le tratezi doar cu limp, pentru că ele nu sunt altceva decât mâini speculative.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Dacă ai, în schimb, o pereche mare sau cărți mari, care pot câștiga fără a avea nevoie de îmbunătățiri (cum ar fi AK), este mult mai indicat să ridici și să micşorezi astfel fieldul până la heads-up. O variantă de limp aici este cea mai proastă decizie, pentru că vei invita prea mulţi adversari în pot. De exemplu, mai sus ne-am imaginat un scenariu în care, teoretic, pleci favorit principal, cu perechea de aşi. Totuşi, în măsura în care nu se dă raise, trei alţi jucători vor fi în pot, iar şansele ca ai tăi "American Airlines" să reziste scad la ceva mai mult de 50%. În schimb, cu un raise pre-flop, posibil doar perechea de treiari să fi rămas în cursă; iar atunci procentele să câştigi mâna rămân la valoarea optimă: în peste 8 din 10 cazuri vei fi victorios.

În general, call-ul este de preferat raise-ului când deţii mâini cu potenţial, dar care nu au o valoare intrinsecă evidentă. Să ne raportăm la un alt exemplu, pentru a înţelege mai bine la ce ne referim. Imaginează-ţi că intri într-un pot, din middle position, cu 10-9, nimeni altcineva nemărind până la tine. În măsura în care se vor face nişte raise-uri ulterioare, îţi va fi greu să arunci mâna dacă ai venit la rândul tău cu bet. În schimb, dacă doar ai mers pe varianta limp, investiţia e minimă şi poţi să dai fold la timp. Pentru că în acest caz, după un three bet al cuiva din blinduri, de exemplu, nu ar trebui să îţi doreşti niciodată să vezi flopul. Şansele să completezi mâna sunt prea mici raportat la fisele pe care trebuie să le investeşti. Mulţi fac greşeala să dea call într-o astfel de situaţie, pentru a prinde ulterior pe flop o pereche şi a nu putea să îşi dea seama unde se situează din punct de vedere al forţei mâinii.

 

6. Cât mai puţine cold call-uri în poker la pre-flop

În cazul în care în pot cineva a ridicat miza înainte de a fi rândul tău, trebuie să intensifici şi mai mult procesul de selecţie al mâinilor. Jucătorii fără experienţă în limit hold'em vor face frecvent greşeala să dea un cold call cu mâini mediocre și potențial dominate, cum ar fi A-J offsuited și K-J offsuited. O astfel de abordare e extrem de costisitoare şi reprezintă o eroare. Fii selectiv și evită un call "rece" cu asemenea mâini, care au o mică șansă de a se completa şi a-ţi asigura câștigarea potului. Cei mai mulți jucători buni, în cazul în care nu au o mână foarte bună, vor folda pur şi simplu, aşteptând o oportunitate mai bună. Aminteşte-ţi întotdeauna că este nevoie de o mână mult mai bună pentru a da call la un raise decât pentru a face tu iniţial betul.

Întotdeauna observă acţiunea pre-flop într-un joc de tip limit holdem deoarece oferă informații valoroase despre puterea adversarilor. Dacă există un bet, un re-raise, iar cineva face un flat call, primul gând al tău ar trebui să fie, înainte de a-ţi vedea propriile cărţi: "ultimul tip probabil are o carte gen A-Q şi este îngrozit de posibilitatea unei perechi mari sau, mai rău, de existenţa unui A-K în mâna unui adversar". Mulţi nu gândesc astfel, iar când văd un A-J, de exemplu, tind să se implice şi ei în pot, pe principiul "să văd flopul". În realitate, A-J aici deţine şanse infime să se tranforme în mâna câştigătoare, astfel că un cold call este o variantă periculoasă, greşită.

În imaginea de mai sus vedem cât de greşit e din punct de vedere matematic să răspundem cu un cold call la anumite beturi sau raiseuri făcute în faţa noastră. În doar 16% dintre cazuri vom reuşi să câştigăm mâna, lucru care ne va costa enorm pe termen lung.

 

7. Concluzie pre-flop în poker

Dacă sunteți nou în lumea limit hold'em, indicațiile date în acest articol pot reprezenta un punct de plecare solid pentru a învăţa mecanismul jocului. Pornind de la selecția riguroasă a mâinilor de start, pre-flop, poţi să eviţi o mulţime de capcane care să îţi schilodească pe termen lung stack-ul. Vei reuşi să etalezi un joc solid, în carte, plecând de cele mai multe ori favorit în raport cu adversarii loose, care utilizează un range mult mai mare de cărţi.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Operatori cu camere de poker legale în 2023

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Te-ar putea interesa și: 

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+98.8
Câștigate
31
Pierdute
11
2
Curry
+58.72
Câștigate
11
Pierdute
4
3
Baicu Marius
+42.55
Câștigate
5
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX