Dan Iliovici, noul șef ONJN: „Susținem impozitarea la sursă”. Totul depinde de Ministerul Finanțelor

Dan Iliovici (54 de ani), noul președinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, a răspuns întrebărilor adresate de site-ul nostru, Pariurix.com, spunând că impozitarea la sursă a pariurilor online ar fi o situație de tip „win-win” pentru toată lumea: operatori, jucători și stat. Totul depinde acum de Ministerul Finanțelor, care amână această decizie din motive necunoscute.

Ce ați găsit bun la O.N.J.N.? Ce ați găsit rău?

Am găsit echipa care a reușit să transforme, în mai puțin de doi-trei ani, domeniul gamblingului din România într-unul care este dat drept exemplu de bune practici în Europa. Și cred că asta spune foarte multe. Sunt profesioniști, dedicați muncii lor, într-un domeniu atât de special cum este cel al jocurilor de noroc. Nu am găsit acea mentalitate a „angajatului la STAT”, a celui care stă cu ochii pe ceas, în asteptarea orei de plecare. În ceea ce privește a doua întrebare, care este legată de prima, am să vă raspund cu binecunoscutul proverb „Cele bune să se adune, cele rele să se spele.”

Ce v-ați propus ca obiectiv imediat la O.N.J.N.?

Ca obiectiv imediat, punctual, doresc să îmbunătățim comunicarea, să o facem mai dinamică, cu un limbaj mai... uman. Și un prim pas ar fi refacerea site-ului oficial al O.N.J.N., astfel încât acesta să fie o fereastră larg deschisă asupra domeniului nostru de activitate. Eu cred cu tărie în TRANSPARENȚĂ. Cu cât vom oferi mai multe informații pe site, cu atât cei interesați – operatori, jucători, și nu numai, vor gasi un răspuns mai rapid la eventualele întrebări și neclarități. În plus, imi doresc să avem și o cât mai bună informare a publicului cu privire la activitatea Oficiului.

Scăpăm de birocrație!

Ce alte priorități mai are O.N.J.N.?

Suntem în curs de analiză a pieței de gambling, inclusiv a activității O.N.J.N., la doi ani după intrarea în vigoare a amplelor modificări din legea noastra specială, OUG nr. 77/2009, și la un an după definitivarea noului cadru legal, odată cu intrarea în vigoare a normelor de aplicare în domeniul jocurilor de noroc, HG nr. 111/2016. O altă prioritate o reprezintă debirocratizarea, în special prin informatizare. Vrem să facem mai simplă și mai ușoară procedura de depunere a dosarelor de autorizare, a licențierii, o eficientizare în privința transmiterii tuturor documentelor între operatorii economici și Oficiu, în general. Debirocratizarea o văd ca o ușurare a muncii tuturor, însă cu respectarea strictă a legilor.

Ce planuri aveți privind piața de pariuri online în următorii doi ani?

Intenționăm ca, în măsura în care vor exista solicitări, să supunem analizei și deciziei Comitetului de Supraveghere al O.N.J.N. noile tipuri de activități de tipul fantasy games, fantasy sports. Deja ne pregătim pentru aceste lucruri, prin studierea, printre altele, a practicilor din alte țări, în care sunt deja reglementate aceste noi tipuri de jocuri. Vom continua, în mod susținut, activitatea de monitorizare și control a întregului domeniu, de identificare și blocare, prin toate mijloacele legale, a site-urilor de joc nelicențiate. Piața neagră reprezintă nu numai o concurență neloială față de operatorii care se licențiază și autorizează în mod corect, legal, dar și o totală lipsă de protecție a jucătorilor. Aici țin să subliniez faptul că Oficiul se va implica mult mai puternic în zona jocului responsabil - Responsible Gambling - pentru toate categoriile de jocuri de noroc.

Măsuri de protecție penru jucători

Care sunt obiectivele pe termen lung?

Obiectivele pe termen lung sunt asigurarea stabilității pieței, măsuri suplimentare de protecție pentru jucători, asigurarea unui cadru concurențial corect. Analizăm și unele propuneri de ajustare a unor prevederi legale, un așa numit „acord fin”. Este vorba mai mult de adaptări la situația „din teren” sau aspecte ce țin de evoluția tehnologică, în special în domeniul jocurilor online. Toate acestea vor fi însă dezbătute, împreună cu eventualele propuneri din partea industriei, în cadrul Consiliului Consultativ, și nu numai.

Ce ne puteți spune despre impozitarea la sursă a retragerilor din pariuri online?

Atât O.N.J.N., cât și Consiliul Consultativ susțin în continuare măsura impozitării la sursă a jucătorilor. Ar fi o situație de tip „win-win” pentru toată lumea: operatori, jucători și stat.

"Impozitarea la sursă, benefică pentru toată lumea: jucători, operatori și stat"

De ce nu s-a implementat până acum impozitarea la sursă? Fostul președinte ONJN, Odeta Nestor, a spus public că a propus de mai multe ori impozitarea la sursă către Ministerul Finanțelor, că oficialii Ministerului sunt de acord și că implementarea impozitării la sursă depinde de dumneavoastră acum.

Așa cum am precizat anterior, și actuala conducere a O.N.J.N. susține această măsură. Însă competențele legale de adoptare a reglementărilor în domeniul fiscal aparțin Ministerului Finanțelor. O.N.J.N. a răspuns și va răspunde la fiecare solicitare a autorităților cu competențe în acest sens și va remite puncte de vedere documentate. Mai mult, O.N.J.N. a fundamentat beneficiile unei astfel de măsuri atât pentru jucători, cât și pentru operatori și stat, însă pe reglementările fiscale decidenții sunt la Ministerul Finanțelor.

Concret, puteți da o dată precisă privind implementarea impozitării la sursă a câștigurilor din pariuri online? Ce ține în loc o astfel de decizie care ar putea ajuta și jucătorii (contribuabilii - care nu declară câștigurile din cauza birocrației), și statul (prin banii care vin din impozite), și operatorii (agențiile)?

Nu putem avansa nici o dată concretă deoarece, după cum am precizat anterior, atât inițiativa cât și oportunitatea deciziilor de natură fiscală aparțin altor autorități.

Tot fostul președinte vorbea și de încercarea obținerii autonomiei O.N.J.N. Credeți că este posibilă? Ce veți face în acest sens?

Autonomia O.N.J.N., prin trecerea sub controlul Parlamentului, crearea unei autorități independente este, și în opinia mea, un lucru necesar și vom depune toate eforturile instituționale în acest sens. De altfel, aceasta este și recomandarea Comisiei Europene care, datorită specificului jocurilor de noroc și în special al celor online, în documentul 2014/478/UE din 14 iulie 2014, are în vedere crearea unor autorități independente și specializate, care să gestioneze acest domeniu. 

Credit foto: Casino life

 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!