Damiano Tommasi: pariurile pe ligile inferioare din Italia pot fi interzise

Într-un interviu acordat pentru fifpro.org, Damiano Tommasi, președintele Asociației Fotbaliștilor din Italia (AIC), a vorbit despre intenția guvernului italian de a interzice pariurile pe ligile inferioare italiene. Fostul romanist consideră că fenomenul trucării meciurilor este amplificat de nevoia mafiei de a spăla bani.


Credit foto:alchetron.com

Ce idei ai implementat în Italia și ai vrea să le împărtășești și cu alte uniuni ale fotbaliștilor?

Le spun mereu internaționalilor italieni: chiar dacă nu îți dorești, îi reprezinți pe toți fotbaliștii din țara ta – inclusiv pe cei din ligile inferioare, care au dificultăți. Jucători de națională, precum Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini și Riccardo Montolivo, s-au alăturat sindicatului fotbaliștilor din Italia. De anul trecut, am început să ținem ședințele la Coverciano, unde echipa națională se reunește pentru a pregăti meciurile amicale și oficiale. Adevărul este că acești fotbaliști de top își doresc să știe ce se întâmplă în ligile inferioare. Nu este ca și cum nu ar ști sau nu i-ar interesa, dar jurnaliștii nu le pun întrebări despre acest subiect. Vreau ca tot mai mulți jucători de națională din toată lumea să se implice în demersurile sindicatelor din țările lor. Știu, este greu, pentru că sunt solicitați din toate părțile, chiar și foștii internaționali, care fie urmează o carieră de analiști sportivi, fie sunt cooptați în staff-urile tehnice ale echipelor. 

Potrivit unui sondaj FIFPro, 32% dintre fotbaliștii din Italia au fost amenințați de fani. Italia ocupă locul al treilea într-un top al violenței, din 53 de țări. Cum explici acest lucru?

În Italia este la ordinea zilei ca, atunci când pierd, fotbaliștii să fie așteptați de fani în afara stadionului și să fie apostrofați sau bruscați fizic. Este dificil să schimbi această mentalitate. Unii suporteri au impresia că fotbaliștii sunt angajații lor. Guvernul a fost de acord cu propunerea noastră de a înființa o comisie care să analizeze violențele la adresa jucătorilor. Începând cu acest sezon, cluburile au dreptul de a evacua suporterii din stadion și de a-i suspenda. Până acum, aceste acțiuni nu erau permise de lege. Trebuie să decidem ce fel de suporteri vrem pe stadioane. Fanii vor și au nevoie ca jucătorii să facă istorie alături de ei, dar sportivul este astăzi la un club, iar mâine se transferă la altul. Numeri pe degete fotbaliștii ca Francesco Totti și Paolo Maldini, care și-au dedicat întreaga carieră unui singur club. 

Risc de trucare a meciurilor de la amatori la echipa națională!

Trucarea meciurilor reprezintă, de asemenea, o mare problemă în Italia...

Violența în fotbalul italian nu reprezintă nimic nou, însă fenomenul trucării meciurilor a luat amploare din 2011. Este un risc pentru toate categoriile, de la competițiile de amatori, până la nivelul echipei naționale. Ligile inferioare, care nu sunt televizate, reprezintă ținte predilecte pentru mafia care spală bani. Comisia antimafia a Guvernului dorește să interzică pariurile pe aceste meciuri.

Care este părerea ta despre piața transferurilor?

Banii din transferuri se împart între cluburile din primele divizii și nu ajung în ligile inferioare. Mai mult, doar 10% din drepturile de televizare merg spre cluburi care nu fac parte din Serie A. Și acesta este un aspect pe care guvernul italian trebuie să îl trateze cu seriozitate. Apoi, este o problemă când „vinzi” o persoană. Nu este normal ca o persoană să aibă preț și să fie considerată un activ pentru club. Ar trebui regulamente clare. Astăzi, clubul decide dacă un jucător poate pleca sau nu (n. r. - chiar împotriva voinței jucătorului).

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi