1. Home »
  2. Jocuri »
  3. Cum să joci Razz, pokerul în care cele mai mici cărţi câştigă

Cum să joci Razz, pokerul în care cele mai mici cărţi câştigă

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-23 11:05:00

image Cum să joci Razz, pokerul în care cele mai mici cărţi câştigă

Razzul este un tip de poker extrem de distractiv şi popular, foarte similar cu seven card stud, scopul fiind ca în fiecare pot să faci cea mai mică mână posibilă. Combinaţia cea mai mică este câştigătoare, însă, deşi la prima vedere pare a fi uşor să evoluezi, este nevoie de aptituini, ca în orce tip de poker. În cele ce urmează vom încerca să te familiarizăm cu regulile Razz-ului şi să îţi oferim câteva puncte de plecare în această disciplină.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

1. Regulile de bază în Razz Poker

Spuneam mai sus că Razz-ul se aseamănă foarte mult cu seven card stud-ul, principala diferenţă fiind reprezentată de faptul că ordinea mâinilor e inversă. Dacă vreţi, Razz-ul reprezintă exact jocul de 7 card stud, dar răsturnat.

Iată pe scurt cele câteva reguli extrem de importante în Razz:

  • jucătorii folosesc cele mai mici cinci cărţi din combinaţia de şapte pentru a etala cea mai mică mână;
  • culoarea şi chinta nu au valoare în Razz. Dacă ai o suită de A-2-3-4-5 în mână, eşti "nuts" deţii cea mai slabă mână posibilă şi nu poţi fi înfrânt;
  • asul se ia în considerare ca "1", e cea mai mică posibilă carte din pachetul de cărţi.


2. Primii paşi în Razz Poker

Te vei fi întrebat deja cum se desfăşoară jocul de Razz. Nimic mai simplu: în general la o masă se aşază opt jucători, iar structura de pariere este una fixă. Aşa arată (imaginea de mai sus) o masă completă de Razz. Blindurile nu există, în schimb fiecare jucător e obligat să posteze, la fiecare mână, un ante. Valoarea acestuia diferă în funcţie de miza la care se evoluează. Astfel, la un joc de $2/$4, spre exemplu, valoarea unui ante este în general de $0.25.

În Razz, iniţial dealerul împarte la fiecare dintre competitori câte trei cărţi, una dintre ele fiind cu faţa în sus (vizibilă) pentru toată lumea. 

Cine deschide, având în vedere că nu există blinduri, ca în hold'em? Regula de bază în acest moment, după ce toţi competitorii au primit câte trei cărţi (una la vedere)  este ca cel care are cartea "pe faţă" cea mai mare să facă un bet; el nu are voie în prima rundă să foldeze. În exemplul nostru de mai sus, cel care deţine popa de pică (K) este primul "la vorbă".

La o competiţie de $2/$4, betul minim pe care cineva trebuie să îl execute în acest stadiu este de $1. Ulterior, în această rundă de pariere, ordinea acţiunii va ţine cont de aşezarea la masă, nu de cărţile mari avute. Ca atare, se joacă de la dreapta spre stânga, ca de obicei, în poker. Competitorii au varianta să dea call la betul iniţial, să dea raise sau să foldeze. Când cineva renunţă la mâna sa, cartea expusă ajunge în pachet, astfel că trebuie să fii foarte atent şi să ai o memorie bună, pentru a şti ce s-a aruncat.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!
 

3. Rundele de pariere în Razz Poker

În timp ce în hold'em există patru runde de pariere, în Razz avem de-a face cu cinci astfel de momente. 

După prima rundă de pariere (numită third street), cei care sunt încă în mână vor primi a patra carte, şi aceasta cu faţa în sus şi vizibilă celorlalţi. În acest moment apare o altă diferenţă majoră între hold'em, Razz şi seven card stud, din punct de vedere al ordinii de pariere. În primul caz, poziţia jucătorilor e aceeaşi în timpul disputării unei mâini: small blind-ul (sau primul jucător încă în pot după dealer) e primul care vorbeşte pe fiecare dintre străzi: flop, turn şi river. În 7 card stud, ordinea nu se menţine, şi nici în Razz; dacă iniţial primul a acţionat cel cu cartea cea mai mare, de acum cel care va "vorbi" primul este cel care are pe faţă (vizibilă) combinaţia cea mai mică. Altfel spus, acum jucătorii aflaţi încă în pot deţin patru cărţi, două pe care le văd doar ei şi două care sunt vizibile şi pentru ceilalţi. Acestea din urmă dictează cine trebuie să acţioneze întâi (A-2 e, evident, combinaţia cea mai mică posibilă). Deţinătorul celor mai mici cărţi disponibile va fi primul la rând şi pentru următoarele străzi.

După ce se va fi terminat şi a doua rundă de pariere, se împarte a cincea carte, şi aceasta pe faţă, vizibilă pentru toţi. Începând cu această stradă, limita beturilor se dublează. Astfel, la un joc de $2/$4, betul minim va fi de acum de $4. Odată terminată şi această rundă, competitori aflaţi încă în cursă primesc a şasea carte, ultima care e cu faţa în sus (foto jos). 


Urmează noi pariuri, iar cei care rămân "în picioare" vor primi, în final, şi a 7-a carte, de această dată cu faţa în jos şi vizibilă doar pentru ei (foto jos). 

Showdown-ul este câştigat de cea mai mică combinaţie de cinci cărţi disponibile la cineva în mână, iar frumuseţea jocului vine din faptul că trebuie să iei în calcul o serie de variabile. Cineva poate bluffa cu o mână aparent foarte slabă, dar poate deţine în cărţile care nu se văd doar combinaţii mari. 

În imaginea de mai jos, mâna "B" este câştigătoare, deoarece ea poate alcătui o combinaţie terminată în "7": 3-4-5-6-7 (reţine, chinta nu contează). În schimb, mâna "A", deşi deţine cea mai mică carte (asul), formează o combinaţie până la "8": A-2-4-6-8.


4. Strategia recomandată în Razz Poker

Regulile sunt simple şi la îndemâna tuturor, în Razz. Totuşi, trebuie să iei în calcul o mulţime de variabile pentru a avea succes, una dintre cheile pentru a progresa fiind să reţii cu exactitate ce cărţi vizibile au fost foldate de concurenţii care nu mai sunt în pot. Astfel vei avea ocazia să ştii exact dacă o carte mică, de care ai nevoie, e posibil să îţi vină şi care e probabilitatea ca dealer-ul să o întoarcă.

Valoarea mâinii pe care o ai crește sau scade în funcție de "cărţile vii" expuse în jurul mesei, la ceilalţi concurenţi. Evident, îţi doreşti să începei cu trei cărți mici și să nu observi în cărţile vizibile ale celorlalţi cărţi care te-ar ajuta pe tine să faci cea mai mică combinaţie. Specialiştii consideră că mâna minimă de pornire pe care ar trebui să o iei în calcul atunci când ai în faţă un field puternic (adversari de valoare), e cea în care cea mai mare carte să fie şeptarul. Dacă acesta este vizibil pentru ceilalţi, cu atât mai bine, pentru că vei avea un avantaj în raport cu ei, considerând că ai "vie" o carte relativ mare.

Razz este un joc al board-ului şi este destul de ușor de multe ori să determini dacă eşti în față într-o mână sau în spate. Din acest motiv, să alergi după cărți mici, care să îţi completeze cea mai mică mână, poate fi extrem de costisitor.

Ca în toate formele de poker, observă tendințele jucătorilor adverşi și ajustează-ți jocul în consecință. Mulți jucători evită această variantă de poker, deoarece consideră că este foarte stresant să trateze mâinile mari de început - care ar fi excelente pentru pokerul clasic - drept "junk". Psihologii au stabilit că emoţiile sunt mai puternice în Razz, exact din acest motiv, aşa că asigură-te întotdeauna că eşti capabil să îţi gestionezi sentimentele, că poţi ţine emoţia sub control.

Să citeşti corect o mână devine o adevărată artă în Razz. Ai nevoie de abilităţi mai bune decât în hold'em, din moment ce fiecare jucător termină cu trei cărţi "private". Valoarea cărţilor "vii" este principalul motiv pentru care Razzul poate fi pentru unii mult mai dificil de stăpânit. În hold'em aveai la dispoziţie cinci cărţi comune şi trebuia să anticipezi range-ul opozanţilor, astfel încât să identifici ce mână ar putea să completeze aceştia. Acum, fiecare poate avea în faţă până la patru cărţi cu faţa în sus şi tu trebuie să găseşti ce combinaţie posibilă cu cele trei cărţi care nu sunt la vedere poate fi disponibilă. O misiune mult mai grea.

Razz-ul nu este un joc nou, aşa cum poate mulţi ar fi tentaţi să creadă, el există de aproximativ aceeaşi durată de timp ca şi hold'em-ul, doar că nu s-a bucurat de aceeaşi popularitate. În ultima perioadă, însă, a devenit tot mai prezent în rândul profesioniştilor, unii chiar axându-se pe acesta în detrimentul altor forme de poker. Este o disciplină extrem de distractivă, dar pentru a învăța şi a îi înţelege secretele, e nevoie să o testezi. Majoritatea camerelor de poker online disponibile în România oferă şi competiţii de Razz, astfel că, dacă acest articol ţi-a trezit interesul, poţi să experimentezi.

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Operatori cu camere de poker legale în 2024

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 300RON + 200FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Te-ar putea interesa și: 

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+96
Câștigate
46
Pierdute
22
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX