Impozit pariuri online și Declarația 200 la ANAF pentru impozit completată

Impozit pariuri sportive online 2017 - află cum se depune declarația 200 la ANAF pentru impozitarea câștigurilor din pariuri online pe anul 2016.

O mare parte dintre pariorii care în 2016 au jucat la casele de pariuri online au acum o întrebare: cum declară câştigurile obţinute? În acest articol îţi voi explica în detaliu cum stau lucrurile. Urmăriți acest articol, dacă apar noi informații îl vom actualiza.

Vezi aici Top5 case de pariuri online recomandate

 

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

 1. Date importante
  1.1 De ce trebuie să declari câștigurile?
  1.2 Până când și cum pot depune declarația 200?

 2. Cum completezi Declarația 200?
  2.1 Care sunt pragurile de impozite percepute?
  2.2 Ce se întâmplă dacă nu depun declaraţia 200?
  2.3 Până când trebuie plătit impozitul de la pariuri pe anul 2016?

 3. Cum depui Declarația 200?

 4. Întrebări comune de la pariori

 5. Coduri de identificare fiscală a organizatorului jocurilor de noroc

 

1. DATE IMPORTANTE:

1.1 De ce trebuie să declari câștigurile?

Până la finalul lunii februarie 2017 operatorii de jocuri de noroc online licenţiaţi au avut obligaţia să trimită la organul fiscal român veniturile brute obţinute de fiecare jucător în anul 2016. Prin urmare, nu te gândi să nu declari câştigurile, riști o amendă mai mare decât ce ai de plată în prezent, plus că vei obligat şi la plata impozitului. De asemenea, operatorii au mai fost obligaţi să trimită această listă cu venituri şi către fiecare client în parte. O listă primită de jucător cu retragerile de la un operator conţine fiecare retragere în parte, alături de data şi ora la care aceasta s-a efectuat. Lista mai trebuie să conţină un Cod de identificare fiscală al organizatorului jocurilor de noroc. În caz că el nu este scris pe documentul primit de la operator trimite-le un mail şi solicită acest cod sau intră în subiectul de discuţii privind Legislaţia jocurilor de noroc online şi întreabă ceilalţi membri ai comunităţii PariuriX, poate ştie careva.

În caz că nu este totul clar reamintesc că se plăteşte impozit pe fiecare retragere efectuată în perioada 01 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016. Nu cumulat, nu pe fiecare pariu, ci pe fiecare retragere.

 

1.2 Până când și cum pot depune declarația 200?

Următoarea dată importantă este 25 mai 2017, până atunci avem obligația depunerii declarației 200. Aceasta poate fi completată în 3 moduri diferite:

 • Modalitatea 1: Folosind ACEST FORMULAR (se va completa în format clasic, cu pixul)

 • Modalitatea 2 : Folosind un PDF inteligent, CLICK AICI pentru a descărca: (se va completa direct pe calculator). Atenție, nu deschideți fișierul direct cu browserul, nu merge, deschideți cu Adobe Reader.

 • Modalitatea 3 : Folosind contul online din Spațiul Privat Virtual care poate fi accesat aici: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice (autentificare prin username, mai multe despre asta mai jos)

 

2. CUM COMPLETEZI DECLARAȚIA 200?

Declaraţia 200, pe care tu trebuie s-o completezi şi depui până la 25 mai 2017 conţine două părţi.

La prima parte completezi:

 • Anul: scrii 2016
 • Nume: numele tău de familie
 • Iniţiala tatălui: prima literă din prenumele tatălui
 • Prenume: prenumele tău
 • Cod numeric personal: este din 13 cifre şi-l găseşti pe cartea de identitate
 • Strada: numele străzii din cartea de identitate (e valabil şi pentru următoarele date ce va trebui să le completezi, scrii datele din C.I., chiar dacă acum nu mai locuieşti la adresa din C.I.)
 • Numărul: numărul străzii din C.I.
 • Bloc: blocul din C.I. (dacă este cazul)
 • Scara: litera scării din C.I. (dacă este cazul)
 • Etaj: numărul etajului din C.I. (dacă este cazul)
 • Apartament: numărul apartamentul din C.I. (dacă este cazul)
 • Judeţ / Sector: scrii judeţul din C.I.
 • Localitate: scrii localitatea din C.I.
 • Cod poştal: dacă n-ai idee care este îl găseşti uşor pe internet (caută coduri poştale)
 • Telefon: scrii numărul tău de telefon
 • Fax: poţi lăsa necompletat
 • E-mail: scrii o adresă de e-mail
 • Banca: completezi numele băncii la care ai cont (opțional, nu are legătură cu banca unde ai efectuat retragerile)
 • Cont bancar (IBAN): scrii codul IBAN, în caz că nu-l cunoşti te poţi adresa băncii pentru a-ţi fi comunicat

Ai terminat de completat partea întâi a declaraţiei acum treci la partea a doua, care va fi o parte ceva mai lungă dacă ai avut mai multe retrageri efectuate în perioada 01 ianuarie 2016 - 31 decembrie 2016. Aici va trebui ca pentru fiecare retragere în parte să completezi câte o secţiune precum cea de mai jos.

Categoria de venit - noi prezentăm aici un model online de completare a Declaraţiei 200. Pe formularul clasic vor fi scrise mai multe secţiuni la categoria de venit şi va trebui s-o bifezi pe cea în care te încadrezi 

În Secțiunea B vom avea de completat:

 • La 1. Categoria de venit se va alege 13. Venituri din jocuri de noroc
 • La 2. Determinarea venitului net se va alege 1. Sistem real
 • Punctele 3-9 rămân necompletate, nu ne interesează.
 • La punctul 10 scrii organizatorul jocurilor de noroc. Treci denumirea firmei aşa cum este scrisă pe site-ul ONJN sau în raportul primit de la respectiva agenție, în cazul nostru, Unibet.
 • La punctul 11 se cere acel Cod de identificare fiscală al organizatorului jocurilor de noroc pe care ar trebui să-l primeşti o dată cu situaţia retragerilor din anul precedent, dar dacă nu-l primeşti contactează operatorul şi-l vei afla.

Trecem acum la Secțiunea B unde avem de completat doar punctul 1 şi punctul 3, aici trecem suma retrasă (la o singură retragere), suma trebuie să fie aceeaşi şi la punctul 1, şi la punctul 3.

Dacă avem mai multe retrageri, la declarația 200 în format clasic, pe hârtie completată cu pixul, vom atașa anexe în care vom relua pașii de mai sus, la formularul PDF inteligent și în declarația online vom folosi opțiunea ”Adaugă Secț. II” pentru câte retrageri avem. Din păcate, aici suntem limitați doar la 20 de retrageri, dar nu cred că este vreo problemă dacă le trecem și cumulat pe fiecare agenție, atât timp cât nu depășim pragul de 66.750 Ron pentru a nu trece la o altă grilă de impozitare.

Dacă ai avut 5 de retrageri la unibet.ro, 10 la netbet.ro şi 5 la sportingbet.ro va trebui să completezi 20 de astfel de secţiuni.A doua foaie a declaraţiei va trebui s-o semnezi. Declaraţia poate fi depusă la sediul ANAF sau direct online dacă ai un cont pe site-ul ANAF!

 

2.1 Care sunt pragurile de impozite percepute?

Sunt trei mari şi late şi fac referire la fiecare retragere în parte:

 • până la 66.750 RON - 1% din suma retrasă
 • între 66.751 RON şi 445.000 RON - 667.5 RON plus 16% pentru ce depăşeşte suma de 66.750 RON
 • peste 445.000 RON - 61.187.5 plus 25% pentru ce depăşeşte suma de 445.000 RON

Dacă ai retras de cinci ori câte 20.000 RON de la Netbet (deschide un cont acum) şi de trei ori câte 30.000 RON de la Unibet (vezi site-ul agenției) vei avea de plătit de cinci ori 1% din 20.000 adică 1.000 RON (5x200 RON) şi de trei ori 1% din 30.000 RON, adică 900 RON (3x300 RON). Aşadar la retrageri totale de 190.000 RON va trebui să plăteşti 1.900 RON. Sper că este totul clar din acest punct de vedere

 

2.2 Ce se întâmplă dacă nu depun declaraţia 200?

În lege scrie clar că fiecare persoană este obligată să depună această declaraţie. Nu te gândi că oricum ANAF-ul a primit de la agenţii toate datele şi o să-ţi fie calculat oricum impozitul datorat. Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă, dar pe lângă impozit vei primi foarte probabil şi un "bonus" reprezentând o amendă între 50 şi 500 RON. Decât să plăteşti aiurea o astfel de amendă la ANAF mai bine profiţi de un bonus pariuri atractiv.
 

2.3 Până când trebuie plătit impozitul de la pariuri pe anul 2016?

În primul rând trebuie să depui Declaraţia 200 despre care voi vorbi mai jos până la 25 mai 2017 cu toate sumele retrase de tine de la agenţiile licenţiate în perioada 01 ianuarie 2016 -  31 decembrie 2016. După aceea vei primi o decizie de impunere  în care eşti anunţat suma pe care o ai de plată. Decizia o vei primi fie acasă, în plic de la poștă dacă ai depus-o la sediul ANAF sau cu confirmare de primire, fie în contul online din SPV deschis pe anaf.ro la secțiunea Mesaje dacă ai depus declarația online. Aşadar nu trebuie să calculezi tu nimic, doar completezi şi depui Declaraţia 200, de calcule are cine să se ocupe. Ai timp 60 de zile de la data primirii înştiinţării pentru a plăti impozitul pentru jocuri de noroc online. Plata se poate efectua fie prin deplasare la sediul ANAF care v-a emis decizia, fie, mult mai simplu, de acasă, prin Internet Banking folosind datele de la finalul decizie de impunere. Dacă nu plăteşti în acest termen vei plăti ulterior penalizări.
  

3. CUM DEPUN DECLARAȚIA 200?

Revenind la modul de depunere al declarației, aceasta se poate realiza în 3 modalități:

 • Modalitatea 1: fie clasic, cu declarația în 2 exemplare și mers la sediul ANAF de care aparții;

 • Modalitatea 2 : fie cu poșta cu confirmare de primire, costă vreo 6 lei acea confirmare, se poate completa aici: https://www.posta-romana.ro/completeaza-formulare.html sau direct la oficiul poștal, nu este greu de completat, ce scrie pe plic, adresa destinatar (adică sediul ANAF de care aparții) și adresa expeditor (adică adresa ta) aia trebuie să scrie și pe confirmare. Nu trebuie nimic altceva, un plic simplu la care se atașează confirmarea asta, doamna de la poștă vă va da o chitanță, o păstrați până vă vine confirmarea semnată de primire de ANAF, aia e dovada voastră că ați depus declarația, acea confirmare semnată. Atenție, prin această modalitate trimiteți la ANAF doar un singur exemplar, nu două.

 • Modalitatea 3: fie online, varianta cea mai convenabila. Informații detaliate găsiți în următoarele tutoriale: Tutorial PDF || Tutorial Youtube 1 || Tutorial Youtube 2.
   

La Modalitatea 3 există de asemenea 2 variante: 

 • Depunere cu cont creat pe baza unui certificat digital, nu cred că vă interesează asta, că nu cred că are cineva așa ceva, acest certificat îl dețin cei care lucrează în domeniul economic (depunere declarații, participare licitații, și poate fi folosit și pentru declarația 200).

 • Depunere cu cont creat pe baza unui username, aici iar 2 variante:

  • Activarea lui se face la ghișeu, deci un drum la ANAF tot trebuie să faceți, dar este unul singur, după ce completați toate datele contului, veți primi un cod, cu acel cod și cartea de identitate vă puteți duce la cel mai apropiat sediu ANAF pentru activarea contului.

  • Activarea online a contului doar dacă aveți la îndemână una din astea 3:

   a) Numărul unei decizii de impunere indicat în partea de sus a documentului - hârtie primită de la ANAF şi precedat de textul “Nr. înregistrare”. Poate fi decizie de impunere anuală sau decizie de plăţi anticipate emisă în cursul anilor 2013-2015, deci dacă ați depus anul trecut declarația și ați primit decizia de impunere, deja nu mai aveți nevoie de un drum la ANAF pentru că vă puteți activa contul folosind acel număr de decizie.

   Următoarele nu cred că vă interesează prea mult:

   b) Numărul unei decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii indicat în colţul stânga sus pe documentul hârtie primit de la ANAF si precedat de textul “Nr“.

   c) Decizie de impunere - privind recalcularea impozitului pe veniturile din salarii pe anul 2012. Conform instrucţiunilor de mai sus, acest document nu poate fi utilizat pentru identificare în “Spaţiului Privat Virtual” pentru că este un model de decizie (252) care nu este încă inclus în lista de documente ce pot fi precizate la înregistrare (se referă la recalculare impozit; - nu este o decizie de impunere anuală, - nu este o decizie de plăţi anticipate, - nu este o decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii).

4. ÎNTREBĂRI COMUNE DE LA PARIORI

Depunerea Declarației 200 la ANAF este un subiect de interes pentru pariori, și știu că mulți din voi vor mai avea întrebări. De aceea în această secțiune vom adăuga întrebările cele mai bune primite de la utilizatorii noștri, care pot interesa și alți pariori, și a căror răspuns nu poate fi găsit în restul articolului.
 

Sunt plecat din țară până după data de 25 mai, ce pot face?

Chiar și așa, tot de poți descurca fără probleme. Poți descărca formularul direct de pe site-ul ANAF (am discutat la secțiunea 1.2) și o poți depune prin poștă sau chiar online (am discutat la secțiunea 3). În ceea ce privește plata impozitului,, poți trimite banii de oriunde te-ai afla direct prin Internet Banking (detalii la 2.3).


Dacă în 2016 am efectuat o retragere de doar câțiva lei, tot trebuie să plătesc impozit?

Da, chiar și în cazul unei retrageri de 10RON și tot trebuie plătit impozit. Nu există vreun prag mininm care să te scutească de această obligație. 
 

Dacă am efectuat o retragere în 2017, am ceva de plătit?

NU, impozitul se plătește strict pentru retragerile efectuate între 1 ianuarie 2016 și 31 decembrie 2016. Pentru orice sumă retrasă în 2017 se va păti impozit în 2018. 
 

Dacă am câștigat la agenții de pariuri stradale, am ceva de plătit?

Nu, în cazul în care ai câștigat la o agenție de cartier ți s-a oprit deja impozitul în momentul în care ai încasat câștigurile! Acest articol se referă strict la pariurile online!

 

5. CODURI DE IDENTIFICARE FISCALĂ A ORGANIZATORULUI JOCURILOR DE NOROC

Mai jos poți vedea codurile de identificare fiscală ale organizatorilor jocurilor de noroc şi denumirea acestor organizatori (ce trebuie completat la punctele 11 şi 10 din imaginea de mai sus):

 • Unibet 35777957 - Unibet (Germany) Limited
 • Sportingbet - 35109575 - Headlong Limited
 • Netbet  - 35831487 - Cosmo Gaming Company LTD
 • Fortuna Bet  - 34774502 - Bet Zone SRL
 • 888Sport - 35108618 - 888 Romania Limited
 • Betfair  - 35110324 - Betfair International PLC
 • BetStars, fulltiltpoker, PokerStars - 35120719 - Reel Spain PLC
 • Winmasters – 35624260 - WM Interactive Limited
 • Stanleybet - 27255308 Stanleybet Romania Online LTD
 • Casa Pariurilor - 35891160 - HATTRICK-PSK D.O.O.
 • Superbet – 34471347 - Superbet Online SRL pentru perioada 18.02-31.08.2016
 • Superbet – 36446625 - Superbet Interactive (Romania) Limited pentru perioada 01.09-31.12. 2016
 • Maxbet - 35831509 Maxbet Malta Limited
 • Circus  - 35778006 G-WORLD LIMITED
 • Baumbet  - 34990077 Baum Online SRL
 • Favbet - 35246629 Favbet Gaming SRL
 • Dollarobet  - 26087877 RG Fairplay SRL
 • Betano 35598480 Gambling Malta Limited
 • Mozzartbet  - 35302940 New Mozzart SRL

 

Joacă acum la agenția de pariuri online recomandată de PariuriX!

Te-ar mai putea interesa și:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive

Discutii