Culise: cum se blătuiesc meciurile din Suedia până în România

Inspectorul șef Fredrik Gardare, cel care investighează meciurile suspectate de blat din Suedia, a vorbit în presa britanică despre modurile în care operează mafia pariurilor.


Credit foto: belfastreporter.com

Detectivul a scos în evidență două tipare observate în țara scandinavă, dar care sunt valabile în toate țările unde se pariază pe fotbal, inclusiv în România. Prima observație este că organizațiile criminale se folosesc de agenții de jucători pentru a aranja meciuri.

În fotbal, se învârt tot mai mulți bani, care atrag în breasla impresarilor și indivizi certați cu legea, luați deja în evidență de poliție. Potrivit lui Gardare, cei care aranjează meciuri fac parte din rețele diferite, însă se află în legătură unii cu alții.

Un agent de jucători se află în centrul celui mai mare scandal de corupție din fotbalul european în 2017. În luna mai, meciul IFK Goteborg – AIK (prima ligă suedeză) a fost amânat de federație după ce Kenny Stamatopoulos (foto), portarul oaspeților, a denunțat faptul că a fost contactat de un fost jucător al clubului, care i-a oferit 180.000 de euro cash pentru „a o lăsa mai moale”. Salariul mediu în primul eșalon suedez este 120.000 de euro pe sezon.

În urma anchetei, Fredrik Gardare a descoperit că autorul tentativei de mită a fost impresarul Dikson Etuhu, fost jucător la City, Sunderland și Fulham, care și-a încheiat cariera la AIK.

„Nu fotbalul naște problema blaturilor, ci pariurile o fac”, a declarat inspectorul suedez, care s-a referit apoi la o altă practică a mafiei pariurilor: compromiterea fotbaliștilor tineri. „Piața pariurilor asiatice manifestă un interes special pentru ligile de tineret, un interes pe care nu îl putem controla. Strategia este una simplă: jucătorii tineri rezistă mai greu tentației, pentru că, de regulă, sunt plătiți prost. Primesc cadouri sau bani și nici măcar nu contează dacă la acel nivel reușesc să își îndeplinească rolul. Important este că, atunci când ajung la seniori, pot fi șantajați cu dezvăluirea unor episoade din trecut”, dezvăluie Gardare.

 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!