Cronologia evenimentelor: Licență Bet365 și amenzi ONJN

În acest articol mi-am propus să fac un rezumat al celor întâmplate de-a lungul ultimelor luni în procesul de acordare al dreptului de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc on-line până la data de 31 decembrie 2015.

În data de 30 decembrie 2014 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 a fost modificată şi publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment era clar că jocurile de noroc online vor urma să fie reglementate, lucru care ar fi trebuit să se întâmple de prin 2009. Mai bine mai târziu decât niciodată!

Am avut de aşteptat ceva timp până să aflăm care sunt primele site-uri de jocuri de noroc care au primit, citez site-ul ONJN, "dreptul de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc on-line". Şi am ajuns în vara anului 2015.

Primele chestiuni bizare de pe site-ul ONJN; avem pe prima pagină "Approved" şi "Blacklist". Suntem în România şi legea este făcută pentru români, nu? Trecem peste...

În dreptul la "Approved" scrie "Lista operatorilor ce au obţinut drept provizoriu jocuri online 2015". Intrăm pe pagina "Approved" să vedem despre ce-i vorba. Aflăm că aici vor fi afişaţi operatorii econimici care au primit "dreptul temporar de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc online". Accesaţi pagina cu legile http://onjn.gov.ro/legislatie-2/, deschideţi OUG nr. 77 din 2009 şi căutaţi să vedeţi dacă găsiţi data la care intră în vigoare acest drept. Tot ce se scrie referitor la jocurile de noroc online are legătură cu LICENŢA ori acum vorbim despre un drept temporar. Acolo scrie că LICENŢA intră în vigoare în data de 1 a lunii următoare (vezi citatul de mai jos). De acord! Dar, dreptul temporar de când intră? S-a spus că tot de la 1, dar nu scrie negru pe alb nicăieri acest aspect sau dacă mi-a scăpat chiar aş ruga să fiu corectat.

Prin data acordării se înţelege data de întâi a lunii următoare celei în care, după ce s-a analizat, s-a avizat favorabil documentaţia depusă de operatorul economic şi s-a efectuat plata sumelor datorate anticipat de operatorul economic, conform prevederilor art. 14 din prezenta ordonanţă de urgenţă.
- site ONJN

Aşadar nu ştim efectiv de când intră el în vigoare, de când se acordă sau de la data de 1 a lunii următoare. Un aspect care la momentul actual (suntem înainte de 24 iunie) nu contează pentru pariori.

24 iunie 2015

Stanleybet, Netbet.com, Winmasters.com primesc dreptul de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc online (îi voi spune licenţă temporară în continuare pentru a fi un termen mai simplu). Nimeni n-a anunţat nimic, aflăm ulterior că din această dată cele trei au primit această licenţă temporară.

1 iulie 2015

Stanleybet trece în mediul online fiind practic prima casă de pariuri online care primeşte dreptul de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc în România. În dimineataţa acestei zile suntem anunţaţi că putem juca online la ea. 
Detalii aici: https://pariurix.com/de-la-1-iulie-2015-o-agentie-de-pariuri-offline-ofera-si-pariuri-online.html

Netbet emite un comunicat de presă prin care anunţă că a primit lceinţa provizorie.
Detalii aici: http://www.romaniatv.net/o-noua-licenta-de-pariuri-online_230011.html

Suntem pe 1 iulie seara, avem două site-uri de pariuri licenţiate, la ONJN pe site niciun nume în lista "Approved".

2 iulie 2015

În jurul orei 10:00 Winmasters emite un comunicat de presă în care anunţă că a primit din data de 24 iunie 2015 licenţa temporară.
Detalii aici. https://pariurix.com/cunoastem-prima-agentie-de-pariuri-online-licentiata-in-romania.html

Am ajuns să ştim 3 case licenţiate, după care, mai spre amiază avem şi lista updată pe site-ul ONJN. La momentul respectiv este publicat pe site-ul ONJN data la care s-a solicitat licenţa, după cum puteţi vedea accesând link-ul de mai jos, pentru ca ulterior să aflăm că toate cele trei au primit licenţa din data de 24 iunie 2015.
Detalii aici: https://pariurix.com/avem-lista-oficiala-a-primelor-case-de-pariuri-online-licentiate-in-romania.html

Din 24 iunie şi până pe 2 iulie am avut trei agenţii care au primit licenţa temporară şi ONJN n-a comunicat pariorilor nimic. Se putea emite un comunicat în data de 25 iunie în care să se spună că site-urile x, y şi z au primit licenţa temporară, aceasta urmând să fie valabilă începând cu data de. Nimic, INFORMARE 0!

În aceeaşi zi este updatat prima dată şi "Blacklist"-ul cu site-urile care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc neautorizate în România. Ciudată informare! Toţi ne gândeam că ce nu se găseşte pe "Approved" este neautorizat, dar iată că nu-i aşa. Ni se prezintă o listă cu site-uri, majoritatea necunoscute pentru români, pe care dacă le accesâm suntem informaţi că: "Accesul dumneavoastră către acest site a fost restricționat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc".
Detalii aici: https://pariurix.com/ojnj-a-afisat-lista-neagra-cu-site-urile-care-desfasoara-activitati-de-jocuri-de-noroc-neautorizate-in-romania.html.

Avem aşadar o listă albă şi o listă neagră, dar sunt foarte multe site-uri care nu se află nici pe o listă, nici pe cealaltă. Ce fac pariorii în acest caz? Teoretic ar trebui să joace doar pe cele de pe lista "Approved", dar de ce mai apare în aceste condiţii "Blacklist"-ul?

Noi am postat pe PariuriX în data de 2 iulie lista site-urilor din "Blacklist", preluată de pe ONJN, dar cei care nu erau la curent cu fenomenul au avut ceva timp până să fie informaţi prin intermediul media de această listă.

24 iulie 2015

Preşedinta ONJN, Odeta Nestor, declară pentru libertatea.ro:

Îi atenționăm pe toți cei joacă pe platformele on-line că, după data de 10 septembrie, le va fi restricționat accesul către platformele de joc și va exista o mare probabilitate ca banii pe care îi au pe aceste platforme să fie blocați.

Detalii aici: http://sportnews.libertatea.ro/odeta-super-sefa-care-ii-ia-la-puricat-pe-romanii-care-joaca-line-la-casele-de-pariuri-neautorizate-236255.html

28-29 iulie 2015

Apar în presă informaţii despre această "Blacklist", cu declaraţii date de preşedintele ONJN, Odeta Nestor. Au fost aşadar nevoie de circa 4 săptămâni pentru ca românii să fie informaţi de acea listă. Nu că ar conta foarte mult deoarece oricum atunci când se accesau site-urile respective apărea acel mesaj în care erau înştiinţaţi, dar ca idee, de ce a fost nevoie de 26-27 de zile pentru a se ieşi în presă cu o astfel de informare?
Detalii aici: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Site-uri+de+jocuri+de+noroc+pe+lista+neagra

30 iulie 2015

În această dată Casa Pariurilor şi Mozzartbet primesc şi ele licenţa provizorie.

5 august 2015

La aproape o săptămână pe site-ul ONJN este trecută în listă şi Casa Pariurilor. Despre Mozzartbet nimic în acea listă, după cum se poate vedea aici. Ce-i drept această informare târzie (s-a postat pe site-ul ONJN la 6 zile după acordarea licenţei) n-a avut vreun efect asupra pariorilor deoarece ambele agenţii la momentul respectiv nu ofereau posibilitatea de a paria online.
Detalii aici: https://pariurix.com/o-noua-casa-de-pariuri-online-a-luat-licenta-provizorie-de-operare-in-romania.html

28 august 2015

În această dată iau licenţa "grosul" site-urilor de jocuri noroc online licenţiate provizoriu la momentul actual în ţara noastră. Winner, eFortuna, Superbet, pokerstars.ro, unibet.ro, 888sport.com şi betfair.com primesc toate licenţa provizorie cu câteva zile înainte de finalul lunii august. Chiar dacă nu era nimic anunţat oficial noi am anunţat în premieră acordarea licenţelor respective, încă din seara de 28 august.
Detalii aici: https://pariurix.com/unibet-si-alte-sapte-site-uri-de-gambling-au-obtinut-astazi-licenta-de-functionare-in-romania.html

2 septembrie 2015

Suntem anunţaţi oficial că putem juca legal la toate site-urile amintite mai sus. Teoretic licenţele temporar intră în vigoare de la 1 (practic nu ştim deoarece nu scrie în lege punctual), dar chiar şi aşa jucătorii sunt informaţi cu mai bine de o zi şi jumătate mai târziu decât era firesc.
Detalii aici: https://pariurix.com/14-site-uri-de-jocuri-de-noroc-au-oficial-licenta-de-operare-in-romania.html

7 septembrie 2015

Bet365 primeşte dreptul temporar de operare în România! Nimeni nu anunţă nimic, deoarece se presupune că acesta intră în vigoare de la 1 octombrie 2015.

10 septembrie 2015

Gsp.ro ne informează că Bet365 va transmite la radio meciuri live din România.
Detalii aici: https://pariurix.com/o-casa-de-pariuri-online-va-transmite-la-radio-meciuri-live-din-liga-1.html

Tudor Simota, director general al ONJN declară:

Bet365 nu se află printre cei cu licență, dar s-a încadrat în perioada de amnistie și a achitat ce avea de achitat din urmă. Astăzi, 10 septembrie, era data limită pentru achitarea datoriilor. Bet365 s-a încadrat în termenul stabilit și este pe drumul spre primirea licenței. Mai sunt de parcurs câteva etape, conform legii. Se fac celelalte proceduri de autorizare.

În această zi Bet365 ar fi trebuit să blocheze accesul pariorilor din România la conturi sau ONJN ar fi trebuit să anunţe pariorii că este ilegal să mai pariem de acum la casele de pariuri care nu se află pe "Approved" deoarece de mâine expiră acea amnistie oferită site-urilor de jocuri de noroc. INFORMARE 0, deşi Tudor Simota a ieşit în presă cu o declaraţie la acea dată!

1 octombrie 2015

Bet365 oferă persoanelor rezidente în România posibilitatea de a deschide conturi noi (după un an în care acest lucru n-a fost posibil) şi totodată aflăm de pe site-ul casei de pariuri că a primit dreptul temporar din 7 septembrie 2015!
Detalii aici: https://pariurix.com/de-astazi-te-poti-inregistra-la-o-noua-casa-de-pariuri-online-licentiata-vezi-detalii.html

PokerNews ne anunţă în premieră despre o updatare a listei "negre". Interesant este că Poker News ştie de ea din 1 octombrie, iar oficial lista este updatată şase zile mai târziu.
Detalii: http://ro.pokernews.com/stiri/2015/10/pokernews-exclusiv-lista-neagra-a-onjn-15590.htm

2 octombrie 2015

Suntem informaţi neoficial că Bet365 urmează să piardă licenţa deoarece a permis pariorilor din România să plaseze pariuri şi după data de 10 septembrie. De asemenea se spune că toţi cei care au pariat la Bet365 în perioada 11-30 septembrie 2015 riscă să fie amendaţi.
Detalii aici: http://www.romaniatv.net/site-ul-de-pariuri-bwin-a-fost-interzis-in-romania-urmeaza-bet365_248127.html.

6 octombrie 2015

În această zi avem updatată acea "Blacklist", de data aceasta mult mai consistentă, cu mai toate site-urile importante neautorizate în România în cuprinsul ei.
Detalii aici: https://pariurix.com/nume-grele-pe-lista-caselor-de-pariuri-online-de-pe-lista-neagra-a-onjn.html.

7 octombrie 2015

La o lună după ce a primit dreptul temporar de operare în România şi la o săptămână după ce acest drept a intrat, teoretic, în funcţiune site-ul este trecut şi în lista Approved! A fost aşadar nevoie de şapte zile (cel puţin) pentru un update la o listă!!!
Detalii aici: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1018628534835604&set=a.416139438417853.99305.100000654022417&type=3&theater

13 octombrie 2015

Bet365 pierde dreptul temporar de operare în România! ONJN doarme, pariorii nu sunt informaţi de acest aspect, lucru pe care-l vom afla peste două zile!

15 octombrie 2015 17:19

Află şi pariorii că este, oficial, ilegal să pariezi la Bet365 deoarece pe 13 octombrie site-ul a pierdut licenţa. Aşadar pentru prima dată de la începutul acestei povestiri aflăm că este ilegal să pariem la Bet365 în data de 15 octombrie. Mai suntem informaţi că avem 30 de zile la dispoziţie să retragem banii din contul avut la agenţia respectivă.
Detalii aici: https://pariurix.com/bomba-bet365-nu-mai-este-licentiata-in-romania-temporar.html

15 octombrie ora 17:45

La nici jumătate de oră după introducerea pe lista neagă Bet365 este scoasă de acolo şi nu mai apare nicăieri, pentru ca ulterior, în aceeaşi seară să fie postată pe site-ul ONJN următoarea informare
informare.JPG

17 octombrie 2015

Bet365 ia măsura de a bloca accesul românilor la conturi, asta deşi eram informaţi că avem 30 de zile să retragem banii din conturi
Detalii aici: https://pariurix.com/bet365-a-blocat-accesul-romanilor-la-conturi-vezi-aici-ce-trebuie-sa-faci-pentru-a-retrage-banii-blocati.html

19 octombrie 2015

Apare prima amendă de 5.000 RON primită de către un român care a jucat la Bet365 în perioada 11-30 septembrie 2015.
Detalii aici https://pariurix.com/prima-dovada-ca-onjn-da-amenzi-celor-care-au-pariat-in-perioada-11-30092015-la-bet365-peste-55000-de-romani-vor-primi-o-astfel-de-amenda.html

20 octombrie 2015

Un alt parior este amendat cu 5.000 RON pentru pariuri ilegale, iar amenda primită de el o puteţi vedea accesând link-ul de mai sus. Puteţi vedea ce a spus pariorul amendat despre vizita făcută la ONJN în articolul https://pariurix.com/declaratia-unui-parior-invitat-la-sediul-onjn-mi-au-spus-ca-daca-scriu-de-bet365-este-posibil-sa-mi-primesc-banii-de-la-ei-nr-bet365.html.

Ora 13:20: Avem şi primul punct de vedere din partea ONJN, purtătoarea de cuvânt a Oficiului declarând pentru gsp.ro:

În baza de date avem undeva la aproximativ 54.000 de persoane care urmează să primească amenzi. Amenzi vor primi doar cei care au rulat peste 5.000 de lei în perioada 10-30 septembrie. Nu se vor aplica nici un fel de avertismente.

Ora 14:40: Alina Iordache revine cu o altă declarație tot pentru siteul www.gsp.ro.

Legislația prevede că toți pariorii care au depus bani în perioada 10-30 septembrie vor fi amendați, chiar și dacă au rulat doar 5 lei. Amenzile sînt între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

21 octombrie 2015

Apare şi o primă opinie în presă despre acest subiect.
Detalii aici: http://www.tolo.ro/2015/10/21/statul-va-pierde-pentru-ca-merita-sa-piarda/

După ce ieri Alina Iordache a avut declaraţii contrare la diferenţă de 80 de minute astăzi iese în presă şi directorul ONJN, Tudor Simota, care într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan specifică faptul că doar cei cu rulaje mari vor fi chemați la sediul ONJN. Ceilalți vor primi simple avertismente.

În concluzie, pariorii au fost zăpăciţi prin declarațiile și informațiile primite de pe siteul ONJN. Oficiul a eșuat clar la capitolul informare.

Pe larg despre tot ce s-a întâmplat în perioada 19-23 octombrie 2015 dar şi declaraţii ale avocaţilor, precum şi reacţii din presă în articolul: https://pariurix.com/amenda-onjn-ce-putem-face-ce-spun-avocatii-jurnalistii-si-pariorii.html.

23 octombrie 2015

Într-o emisiune de la Realitatea TV preşedinta ONJN declară:

Peste 80 la sută din cei peste 50 de mii de români care au rulat sute de lei şi vor primi doar avertisment. Nu putem să dăm avertismente tuturor pentru că sunt persoane care au rulaj de sute de mii de euro. S-au rulat şi au plecat sute de milioane de euro din România.

Foarte probabil s-a început cu cei care au avut rulaje mari, deoarece încă n-am auzit ca cineva să primească vreun avertisment.

Aceeaşi domnă Odeta Nestor declară pentru gsp.ro:

Ba da! Pariorul trebuie să ştie să verifice lista albă de pe site-ul oficial şi pe care o actualizăm în funcţie de deciziile pe care le ia Comitetul ONJN. În schimb, lista neagră se adresează doar providerilor de internet şi nu are legătură cu jucătorii.

Pariorii "contraatacă" şi spun că au citit legislaţia şi în ea nu este specificată sursa de informare. Nu scrie negru pe alb site-ul pe care trebuie să-l acceseze pentru a vedea care sunt site-urile care au drept de operare în România.

24 octombrie 2015

La zile bune de la începerea scandalului avem şi prima reacţie din partea unei părţi implicate, Bet365.
Detalii aici: https://pariurix.com/bet365-acorda-sprijin-legal-pariorilor-amendati-de-onjn.html.

3 noiembrie 2015

Cei care au jucat în perioada 11-30 septembrie 2015 sunt în continuare chemaţi la sediul ONJN şi apoi amendaţi. Din câte se pare vor primi amendă doar cei care au rulat mai mult de 5.300 lire sterline, cel puţin asta ne spune un parior care a fost amendat chiar astăzi.

Un inspector mi-a aratat hartiile si a spus ca ei au primit de la centru doar rulajele mai mari de 5300 lire si la toti sa dea amenzi.
- radoi, utilizator al site-ului PariuriX.com

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii