Odeta Cristinela Nestor: „Amenzile date pariorilor au fost corecte, iar bet365 a încălcat legea”. "Operatorii ar trebui impozitați în locul jucătorilor!"

În prima parte a interviului publicat ieri pe Pariurix, Odeta Cristinela Nestor, fostul șef al ONJN și actualmente președinte al Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, a vorbit despre impozitarea la sursă, pe care toți jucătorii din online o așteaptă de foarte mult timp. Astăzi, ea comentează amenzile primite de pariori în „scandalul Bet 365” și estimează statutul pieței în 2018.

E o problemă cu retragerea câștigurilor. Se plătește impozit pe ce se retrage, dar poate omul ăla a pierdut mai mult decât a scos și îl mai și impozităm.

Este adevărat, în momentul în care s-a făcut această propunere, dacă vă amintiți, în codul fiscal era o impozitare a jucătorului cu 25%. În România de astăzi, unde există și taxa pe stâlpi, cum ar fi să mergi să faci o propunere de eliminare a unei taxe de impozit la jocurile de noroc… Toată lumea va avea o reacție negativă, pentru că nimeni nu va sta să înteleagă ce înseamnă acest lucru, că poate venitul ăla este impozitat pe undeva, că poate provine din veniturile din salarii, poate că provine din dividentele dintr-o companie, care oricum sunt impozitate. Mai mult, la jocurile de noroc în general sunt studii care arată că un joc pe termen lung determină pierderi jucătorului, că altfel nu ar exista operatorul, el de acolo are bani. Logica lucrurilor ar spune ca acest impozit să fie transpus operatorului și să lași jucătorul să nu mai plătească nimic Și atunci, lucrurile ar fi clare.

Ce ne puteți spune despre asociația înființată de dumneavoastră? Ce scop are, ce-și propune, ce obiective?

Asociația a fost creată în primul rând dintr-o necesitate de a avea un reprezentant sau o anumită structură care să le apere interesele în România. Majoritatea operatorilor sunt operatori mari, care sunt stabiliți în UE.

Nu exista până acum așa ceva?

O asociație a operatorilor de online, nu. Este prima asociație a organizatorilor de jocuri de noroc la distanță. Plecarea mea de la Oficiu a coincis cu această idee, de a se înființa o asociație. Agențiile căutau o structură, se gândeau să se asocieze în vreun fel. Atunci au venit cu propunerea să-i reprezint. Aici sunt oameni numai din privat sau care nu au ieșit foarte mult în față să explice anumite lucruri, pentru că, în general, domeniul jocurilor de noroc este cum se spune în presă „o industrie mută”. A fost o industrie care a reacționat doar la anumite modificări, nu a fost proactivă, a reacționat doar la anumite jigniri, nu a venit să explice cum funcționează, să încerce să schimbe puțin mentalitatea oamenilor. Din punct de vedere mediatic, industria jocurilor de noroc se rezumă la „păcănele”.

E nevoie de mai multă comunicare.

Da, vom încerca. Și la Oficiu am încercat să am toată deschiderea și am încercat să fac această instituție altfel decât celelalte, angajaților de acolo le-am explicat că-mi doresc altceva, deschidere, trasparență…Dar de multe ori ești copleșit de probleme și de alte lucruri care par mult mai importante. Și te trezești că a trecut timpul și te gândești că, poate, dacă la acel moment ai fi transmis mai mult, probabil că oamenii ar fi perceput lucrurile altfel. M-am trezit intr-o zi cu o numire într-un Monitor Oficial, în care se spunea ca o să conduc o instituție cu 200 de oameni. Eram eu și acea hârtie. Al doilea om a fost vicepreședintele și am luat eu un om de la CAS. Eram la Ministerul de finanțe, unde am primit o masă și un scaun, pe care stăteam cu rândul. Mi-am adus laptopul de acasă. Aceasta era instituția pe care o preluam. Era un domeniu care funcționa și nu aveam timp să ne organizăm, pentru că, la o săptămână, au venit ședințele de comitet, ce trebuiau aprobate, erau cele de autorizări de la land-based și unde nimeni nu aștepta, oamenii își pierdeau licențele dacă nu funcționa activitatea.

Ce ați făcut, la concret?

A trebuit să preiau totul din mers și, dupa 4 ani, am făcut o instituție funcțională, am schimbat legea de trei ori, avem agenții licențiate online, care aduc bani la bugetul statului, am scos din land-based mare parte din ceea ce era negru, din sloturile care funcționau la negru, am reglementat cât am putut și am încercat să reducem foarte mult toată această zonă de negru-gri. Am încercat să clarificăm cât mai mult din acest domeniu, am impus prin lege acel soft prin care să fie conectate toate sloturile la un server, să avem control mai mare, iar asta a fost o strategie a mea, pentru ca, mai apoi, să pot propune niște modificări legislative, însă doar în momentul în care eram convinsă de niște cifre. Am avut o strategie foarte clară de la începutul până la sfârșitul mandatului. Strategia pusă în practică a funcționat, singurul lucru pe care n-am reușit să-l realizez în acești 4 ani a fost să transform instituția într-o autoritate independentă.

Protecție pentru pariorii dependenți

Vă veți implica și în combaterea dependenței, aveți ceva idei?

Cu siguranță. Tuturor oamenilor și structurilor care s-au implicat în astfel de proiecte le-am raspuns pozitiv când am condus ONJN și în continuare voi face la fel. Voi adera la orice structură care va avea aceste obiective pe viitor. Le voi propune membrilor asociației pe care o conduc acum să inițiem astfel de proiecte, mai ales că cei de online au foarte multe pârghii și au in spate oameni și departamente întregi care au preocupări în acest sens, și pe zona spălării banilor, și pe zona protecției celor dependenți.

Și a protecției copiilor.

Mai ales a copiilor. În zona jocurilor online, controlul este mult mai mare și poate fi mult mai mare din partea operatorilor online decât al celor din land-based.

„Cred că Înalta Curte va schimba hotărârea din procesul cu Bet365”

Erați șefa ONJN când s-au aplicat acele amenzi pariorilor care foloseau Bet365, nu? Au câștigat la una dintre instanțe. Ce credeți că se va întâmpla dacă vor câștiga definitiv?

Eu sunt economist, nu vă pot spune din punct de vedere juridic care sunt procedurile. Din câte știu, o decizie finală dată în instanță, mă refer la cea cu jucătorii, dacă ei au pierdut în instanță contestațiile, cu siguranță orice se va întâmpla în partea cealaltă, în dosarul cu Bet365, nu va avea efecte asupra proceselor cu jucătorii. Fac această afirmație deoarece în urma analizei făcute la nivelul ONJN la acel moment (și ulterior) a rezultat clar că sunt două situații diferite. Prima ține de activitatea de pariere a jucătorilor după 10 septembrie. A doua ține de funcționarea platformei bet365 după această dată, chiar dacă ei au aplicat pentru dreptul provizoriu de operare, drept care a intrat în vigoare, conform legii, cu data de 1 a lunii următoare aprobării și efectuării plății. Părerea mea este că decizia noastră a fost absolut legală și corectă la momentul respectiv. De aceea, cred că Înalta Curte, unde este acum dosarul, va schimba hotărârea de la instanța anterioară.

Jucătorii au fost destul de derutați atunci...

Din păcate, la momentul acela, jucătorii nu au înțeles că relația lor cu operatorii este una contractuală, iar operatorul avea o raspundere față de jucători. Ei s-au îndreptat împotriva autorității. Vă dau exemplul SUA, unde, atunci când au început să se aprindă bateriile telefoanelor Samsung, oamenii s-au organizat și au dat compania în judecată pentru daune. Credeți cumva că degeaba bet365 a angajat case de avocatură mari din România să asiste jucătorii? În opinia mea, ei s-au pregătit pentru situația în care pot fi acționați în instanță de jucători, să arate buna lor credință, pentru ca eventualele sancțiuni să fie mai ușoare.

Par cam mari amenzile acelea, pentru un om de rând...

Cu siguranță sunt mari, dar sunt stabilite de lege. Acum, privind în spate, vezi lucrurile altfel. Pentru că și ca jucător poate te gândești că nu a meritat efortul, stresul și banii pe care i-au plătit unii dintre ei. Și n-ar fi intrat pe acele site-uri fără licență dacă ar fi știut că pot fi penalizați. Cu siguranță, unii și-au zis că ONJN-ul nu-i poate prinde vreodată, pentru că este greu să prinzi pe cineva în domeniul online, dar nu asta a fost intenția Oficiului. Pur si simplu, am fost puși într-o situație neprevăzută nici de noi. Dar legea e lege.

Ați vrut să dați un exemplu, așa a părut.

Nu am vrut să dăm un exemplu prin penalizarea unor oameni la acele sume, dar nu am avut altă pârghie, eram obligați să respectăm legea. După ce au fost constatate contravențiile, funcționarii au fost obligați tot de lege să ia și măsuri. Atât era cuantumul minim în acel moment. Bineînțeles că asumarea a fost maximă la momentul acela, analizând ceea ce se întâmpla în piață. Am trimis avertismente, mulți au înțeles situatia de fapt, dar nu ne-am așteptat ca un mare operator să încalce legea în momentul acela, știind că trebuie să vină la licențiere și că trebuie să respecte legea. De fapt, noi am avut mai multe discuții oficiale cu aceștia și i-am informat. Nu ne-am așteptat că vor face asta intenționat și am fost puși în fața unei situații în care trebuia să respectăm legea, altfel noi eram cei penalizați. Să știți că au fost documentați peste 80.000 de jucători, dar au fost sancționați în jur de 1000. Mai mult, toate aceste aspecte au fost cercetate și de alte organe ale statului. S-a stabilit clar că nu am încălcat legea.

Aveți informații că Bet365 vrea sa intre din nou pe piața din România?

Nu știu să vă spun concret, este un operator mare, România este o piață tentantă, dar nu am auzit vreo intenție într-un sens sau altul.

Dan Iliovici, actualul președinte al ONJN, spune că reclamele la pariuri au devenit agresive si insidioase. Ce părere aveți?

Părerea mea este că ar trebui făcut ceva în acest sens, bineînțeles legal. Dacă domnul președinte este convins de asta, are și argumentele necesare și poate demonstra, comparativ și cu alte țări europene, poate propune această modificare legislativă. Consider că orice s-ar face, trebuie făcut din punct de vedere legal. Pentru că, atât timp cât legea permite, operatorii vor încerca.

Creștere a pieței de pariuri în 2018

La ce să ne așteptăm în 2018 cu piața de pariuri? Va exista o creștere?

Am avut discuții cu operatorii, care mi-au explicat că se așteaptă la o creștere în acest moment, asta și datorită amendamentului depus de mine. Acum, lucrurile vor fi mai clare și, fiind mai ușor pentru jucători, ne așteptăm la această creștere. În final, v-aș spune să vedem ce se întâmplă cu alte propuneri legislative, să nu ne trezim cu modificări legislative în Parlament sau cu propuneri de creșteri de taxe, pentru că oricare astfel de lucruri influențează activitatea operatorilor. Iar aceștia își vor reașeza bugetul și, cu siguranță, ofertele vor fi altele și eventualele modificări vor influența jucătorii și se vor reflecta asupra pieței.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi