Cod roșu în Sumo: alcool, bătăi, scandaluri sexuale și crimă!

Imaginea sportului tradițional japonez a fost ”șifonată” grav în ultima vreme de incidente care au șocat o țară întreagă. Alcool, bătăi, scandaluri sexuale și un luptător cu craniul fracturat - au fost episoadele nedorite care au ținut primele pagini de sport ale ziarelor de sport din Tokyo. Aceste ”scene” au urmat unei anchete de trucare a unor meciuri în 2011 și moartea unui luptător adolescent (în 2007).Toate acestea au afectat grav sportul cel mai iubit din Japonia. Autoritățile speră, însă, ca turneul din această primăvară - Grand Sumo, să mai repare ceva din percepția oamenilor despre acest fenomen în ultimul deceniu.

Takanoiwa și Harumafuji în timpul unei lupte din septembrie 2017, la Osaka. (foto: fresnobee.com)

Iar la competiție și-a anunțat participarea și luptătorul mongolez Takanoiwa Yoshimori - cel care s-a ales cu craniul fracturat după o altercație cu fostul mare campion japonez Harumafuji Kohei într-un restaurant din Tokyo, în octombrie anul trecut. 

"Mă concentrez doar pe a face tot posibilul să fiu prezent la competiția de la Osaka. Mai am nevoie de ceva timp pentru a mă reface, dar sper să fiu gata la momentul potrivit", a declarat Takanoiwa. Acesta a fost salvat de la o accidentare mult mai gravă de către conaționalul său Hakuho Sho (foto: wikipedia.org) - care a reușit să intervină și să calmeze spiritele înainte ca situația să scape definitiv de sub control.  

Altercația din restaurant dintre luptătorii de sumo a dominat programele de știri ale televiziunilor din Japonia timp de câteva zile. Scandalul a venit la puțin timp după ce un reputat arbitru a fost forțat să demisioneze din federație în urma unui scandal de hărțuire sexuală. Shikimori Inosuke și-a cerut scuze Asociației de Sumo din Japonia pentru că ar fi sărutat un arbitru adolescent și l-ar fi atins pe piept în timpul unui turneu regional din Okinawa (în decembrie 2017).

Inosuke a spus că nu-și amintește să fi făcut ceva de genul, iar tânărul arbitru a refuzat să facă plângere pe numele acestuia. În urma scandalului, însă, împăratul Akihito și împărăteasa Michiko (foto: japantimes.co.jp) nu au participat la turneu de Anul Nou de la începutul luni ianuarie. A fost pentru prima dată în ultimii patru ani când cuplul regal a refuzat să ia parte la celebra competiție! 

La câteva săptămâni după turneu, luptătorul egiptean Osunaarashi Kintaro a fost prins conducând fără permis. POate că n-ar fi fost prins dacă nu ar fi fost implicat într-un accident în care și-a avariat serios mașina. El a scăpat de o condamnare penală, dar a fost amendat cu 4.700 de dolari. 

Sportul tradițional japonez a intrat în ”vrie” începând din 2011. Atunci, federația din Japonia a decis anularea turneului de primăvară după ce a dezvăluit că 14 luptători au fost implicați în aranjarea unor meciuri - multe dintre ele la pariuri. Cu un an înainte, marele campion Asashoryu (foto: robbreport.com) și-a anunțat retragerea după ce a rănit grav un bărbat în timpul unei altercații, fiind sub infuelnța drogurilor.

În cel mai grav caz, în 2007, luptătorul Takashi Saito (17 ani) a murit după ce a fost lovit în cap cu o sticlă de bere de cel cu care intrase în conflict într-un club. Maestrul lui Saito, Junichi Yamamoto, și trei luptători au fost ulterior arestați și acuzați de omor. În mai 2009, Yamamoto a fost condamnat la șase ani de închisoare. Incidentul a adus o presiune politică substanțială asupra sportului numărul unu din Japonia.

Ca răspuns la ultimele scandaluri din acest an, Asociația Japoneză de Sumo a anunțat că a fost convocată o comisie terță care va analiza fiecare membru al JSA. Aproximativ 900 de persoane, inclusiv luptători activi sau retrași, vor fi incluși în anchetă. "Scopul nostru este păstrarea sumo-ului cât mai curat", a declarat președintele comisiei Keiichi Tadaki, fost procuror general.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi