Cifrele vorbesc : De ce scade numărul pariorilor care joacă online în loc să crească?

Pariurile online din ţara noastră au primit o lovitură destul de grea în 2015, când s-a introdus licenţierea. Peste 50.000 de pariori erau pasibili de amendă și s-a creat o panică la nivel de țară.

A trecut ceva timp de când avem prima casă de pariuri pe net care activează legal în România. Între timp s-a ajuns la un număr total de 16 operatori cu licență definitivă pe 10 ani (număr ce ar putea suferi mici modificări în momentul în care citești acest articol). În ciuda acestui număr ridicat de opţiuni se pare că tot mai mulţi pariori par să se reorienteze către mediul offline, activitatea fiind în scădere pe piaţa online în 2016. Rata conversiei a scăzut în primele 6 luni din 2016 cu până la 10% în fiecare lună.

Trăiește pariurile la intensitate maximă, pariază LIVE chiar acum


CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL?

 1. De ce scad numărul jucătorilor online?

 2. Impozit pariuri online vs pariuri  offline
  2.1 Ce diferență concretă există între cele două impozite?
  2.2 Totul în doar 4 pași simpli

 3. Concluzii finale
   

1. DE CE SCADE NUMĂRUL JUCĂTORILOR ONLINE?

Greu de spus concret care este cauza principală, dar unul dintre aceste motive este fără îndoială modul de impozitare. Mulţi consideră ca este mai bine să joace la agenţiile stradale (chiar dacă au mai mult de pierdut din diverse motive) decât s-o facă online, pentru a evita plata acestui impozit.

Plata impozitului pentru jocuri de noroc online o considerăm principalul motiv pentru care pariorii aleg în ultima perioadă să nu mai joace online. Mulţi nu cunosc în detaliu informaţii despre aceasta plată. Este drept că a fost şi un an de tranziţie si nu se ştia prea bine cum trebuia procedat. Acum însă lucrurile sunt destul de clare, după sunt prezentate şi pe site-ul nostru în articolul Cum declari câştigurile din pariuri şi cum depui Declaraţia 200 la ANAF. Pariorii n-au de efectuat niciun calcul, n-au nicio grijă; totul va fi făcut de către casele de pariuri şi, mai apoi, de către ANAF.

Primul aspect pe care mulţi nu-l ştiu este acela că la agenţiile de pariuri online se impozitează strict retragerile făcute! Nu se opreşte impozit la fiecare bilet jucat, aşa cum se întâmplă la operatorii stradali. Acesta este un mare plus pe termen lung pentru pariurile online. Se poate lua şi un exemplu concret în acest caz, pentru a se vedea această diferenţă dintre cele două impozite.
 

2. IMPOZIT PARIURI ONLINE VS IMPOZIT PARIURI OFFLINE

La pariuri online se plăteşte 1% până la 66.750 RON pentru fiecare retragere efectuată (celelalte două praguri n-ar prea trebui să conteze, deoarece este evident că oricine va alege să facă mai multe retrageri de câte 66.750 RON dacă va avea în contul unei case de pariuri o sumă mai mare de bani). La pariuri offline se plăteşte 1% din fiecare bilet câştigat plus, la foarte multe agenţii, 5% din miza jucată pe fiecare bilet.
 

2.1 Ce diferenţă concretă există între cele două impozite?

Se presupune că un parior joacă aceleaşi bilete, atât online cât şi offline, beneficiind de cote identice.

 • Număr de bilete jucate: 100
 • Număr de bilete castigate: 70
 • Miza: 100 RON / bilet
 • Cota medie: 4

După 100 de bilete jucate pariorul doreşte să efectueze o retragere online şi să facă o comparaţie între câştigurile online şi câştigurile offline.
 

Online
 • Câştigă: 400 RON / bilet x 70 bilete = 28.000 RON
 • Pierde: 100 RON / bilet x 30 bilete = 3.000 RON
 • Suma retrasă: 25.000 RON
 • Impozit: 250 RON
 • Total câştiguri nete: 24.750 RON

Offline
 • Câştigă 380.96 RON / bilet (la o miză de 100 RON se opreşte o taxă de 4.76 şi miza reală va fi de 95.24 RON) x 70 bilete = 26.667 RON
 • Pierde: 100 RON / bilet x 30 bilete = 3.000 RON
 • Suma retrasă: 23.667 RON
 • Impozit: 1% din 380.96 RON / bilet x 70 bilete = 3.8 RON x 70 = 266 RON
 • Total câştiguri nete: 23.401 RON

Aşa cum se poate observa la 100 de pariuri plasate, în condiţii de miză şi cotă similare şi calculându-se toate taxele ce trebuie plătite online s-ar câştiga cu 1.350 RON mai mult. La 1.000 de bilete jucate la pariuri într-un an (o medie mai mică de 3 bilete pe zi) pierderile datorate impozitării ar fi offline cu 13.500 RON mai mari decât online.Şi calculele au fost făcute la o miză de 100 RON, dar sunt mulţi pariori care joacă mize mult mai mari.
 

2.2 Totul în doar 4 pași simpli

Paşii care trebuie urmaţi pentru declararea câştigurilor din jocurile de noroc online:

Pas 1. Casele de pariuri trimit jucătorilor raporturi cu retragerile efectuate

Casele de pariuri online vor trimite jucătorilor în primele două luni ale anului un raport cu fiecare retragere efectuată. Raportul va fi trimis pe adresa de e-mail utilizată la deschiderea contului la agenţie. În caz că acest raport n-a fost primit jucătorul îl poate solicita operatorului. Această informare este o obligaţie avută de operatori în manualul de licenţiere, astfel că pariorii nu trebuie să noteze de fiecare dată ce sume retrag sau să facă anumite calcule la finalul anului.
 

Pas 2. Pariorii completează şi depun Declaraţia 200

După ce au fost primite toate aceste rapoarte cu retrageri jucătorul este obligat să meargă la ANAF şi să completeze Declaraţia 200. Modul de completare a acestei declaraţii este prezentat în detaliu in articolul ”Cum declari câştigurile din pariuri şi cum depui Declaraţia 200 la ANAF” al cărui link poate fi găsit mai sus. Trebuie precizat că în Declaraţia 200 va fi completată fiecare retragere în parte. Această declaraţie va trebui depusă la ANAF până cel târziu pe data de 25 mai şi va trebui să cuprindă doar câştigurile obţinute în anul precedent.
 

Pas 3. ANAF stabileste ce impozit trebuie sa plateasca pariorul

Pe baza Declaraţiei 200 organul fiscal (ANAF) va trimite jucătorului o înştiinţare cu impozitul pe care acesta va trebui să-l plătească. Calculul acestui impozit este destul de simplu:

 • 1% din sumă pentru o retragere de până la 66.750 RON
 • 667.5 RON plus 16% pentru ce depăşeste suma de 66.750 RON pentru o retragere între 66.751 RON şi 445.000 RON
 • 61.187,5 RON plus 25% pentru ce depăşeşte suma de 445.000 RON pentru o retragere de peste 445.000 RON

Exemple de calcul a impozitului

 • Un parior care efectuează de-a lungul unui an 10 retrageri de câte 7.000 RON va avea de plătit 70 RON per retragere, în consecinţă un total de 700 RON
 • Un parior care efectuează într-un an o singură retragere în valoare de 70.000 RON va avea de plătit un impozit total de 1.187,5 RON (suma fixă de 667.5 RON plus 520 RON reprezentând 16% din ce depăşeşte 66.750 RON)
   
Pas 4. Pariorul plateste impozitul

Jucătorul are la dispoziţie 60 de zile din momentul primirii înştiinţării pentru a plăti impozitul pentru pariuri online. În caz contrar acesta va avea de suportat penalizări pentru fiecare zi de întârziere.

 

O prezentare mai schematică a acestor paşi ar arăta astfel:
 1. Pariorul primeşte rapoarte cu retrageri de la casa de pariuri
 2. Pariorul depune la ANAF Declaraţia 200 (se poate depune online și e recomandat, e mai simplu de completat toate retragerile ca și anexe). Ajutor aici.
 3. ANAF trimite pariorului înştiinţarea cu suma ce trebuie plătită
 4. Pariorul plăteşte impozitul la ANAF


3. CONCLUZII FINALE

Concluzia acestei scheme este foarte simplă: un parior român va avea de făcut într-un an calendaristic maxim două drumuri la ANAF pentru a declara şi plăti impozitul pentru jocuri de noroc online. În plus, pariorul îşi poate crea un cont pe site-ul ANAF atunci când merge prima dată la organul fiscal. După aceea, în fiecare an, va putea depune Declaraţia 200 şi va putea plăti impozitul direct din faţa calculatorului.

În final ar mai trebui menţionat că plăţile de la casele de pariuri online se procesează mai rapid de când cu introducerea licenţierii. Înainte dura până la 5 zile lucrătoare procesarea unei retrageri. În prezent foarte mulţi membri ai comunităţii PariuriX.com spun că au primit banii retraşi în ziua lucrătoare următoare efectuării retragerii. Dacă la contul de pariuri este asociat şi un cont Skrill cu card ataşat retragerile la unele case de pariuri au loc chiar şi în ziua solicitării.

Având cardul Skrill se poate merge în aceeaşi zi la orice bancomat care acceptă carduri Mastercard şi se pot retrage banii din cont. Cu o asemenea facilitate la dispoziţie dispare unul din avantajele pariurilor offline: ridicarea mai rapidă a câştigurilor decât la pariurile online. Acest aspect nu este cunoscut de foarte mulţi pariori, ei crezând că retragerile durează precum în urmă cu 2-3 ani, adică până la 5 zile lucrătoare.

Articolul a fost scris în mai 2016. Între timp lucrurile s-au mai stabilizat, dar informațiile de mai sus pot fi în continuare utile pentru pariorii care nu știu ce să aleagă, pariurile online sau cele offline. 

Vrei să pariezi online? Aceasta este agenția recomandată de PariuriX.com!


Te-ar mai putea interesa și:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi