Rezultatele chestionarului realizat de PariuriX.com și Cădar Marius pentru pariuri sportive 2016

Acum 3 ani am realizat un chestionar interesant, a fost completat de peste 3000 de pariori. Am aflat o mulțime de lucruri care pot să zic că ne-au șocat. Printre ele enumerăm numărul mare al celor care au cerut bani împrumut pentru a juca la pariuri, tot un număr pe care îl considerăm mare a fost cel al pariorilor care au probleme sociale.

În Octombrie 2016 am realizat un nou un chestionar timp de o săptămână. Am targetat membrii PariuriX.com și fanii paginilor de Facebook PariuriX și Cădar Marius. Paginile au restricții setate la 18 ani. Aveți mai jos cele 22 de întrebări adresate și rezultatele :

 

În ce categorie de vârstă vă încadrați?

Țineți cont că am targetat persoanele cu minim 18 ani dar minorii  într-un fel sau altul au descoperit acest chestionar și avem 3% minori care joacă la pariuri! Cu siguranța cifra în realitate depășește 7-8%. Rețineți că nu recomandăm minorilor să joace la pariuri și, mai mult decât atât, legea nu le permite acest lucru!

Tinerii trecuţi de vârsta majoratului sunt "actorii principali", cel puţin ai acestui sondaj dacă nu şi al pariurilor în general. 41% dintre cei care au completat chestionarul au vârsta între 18 şi 24 de ani. Interesant este faptul că au fost şi 150 de persoane cu vârste de minim 50 de ani.

 

 

Ce studii aveți?

Dacă vă mai spune cineva că pariurile sunt pentru o anumită categorie de oameni arătaţi-le acest sondaj. Doar 6% dintre cei care au completat chestionarul n-au reuşit să treacă de clasa a opta, adică acelaşi procent cu cel al celor care au master sau doctorat. 25% au facultate terminată, iar 56% au încheiat liceul.

 

Unde pariați ?

Din 4.651 de persoane care au răspuns la această întrebare nu mai puţin de 4.050 pariază la agenţiile de pariuri din cartier. Un număr foarte mare, dacă ne gândim câte avantaje au casele de pariuri online în detrimentul celor offline (detalii pe acest subiect găsiţi în articolul: https://pariurix.com/vezi-avantajele-ce-te-vor-convinge-sa-plasezi-pariuri-online.html).

 

Cât timp analizați un pont înainte să-l jucați ?

Se poate observa că nu mai puţin 58% dintre pariori analizează un pont câteva minute (maxim 15). Dacă ar fi vorba efectiv de un pont atunci nu-i chiar rău, dar cred că mulţi s-au referit mai degrabă la timpul de analiză al unui bilet. Nu de alta dar observ zilnic zeci de pariori care au bilete cu 15-20 de ponturi şi dacă ar sta la fiecare câteva minute ar pierde foarte mult timp pentru pariuri.

Interesant este că sunt 7% care "pierd" cu analizarea unui pont peste o oră şi 10% care nu prea se mai chinuie cu analiza.

 

Țineți un jurnal sau o evidență a pariurilor?

Nu era rău că peste 1.000 de persoane îşi ţin evidenţa pariurilor dacă vorbeam de o masă de 1.500-2.000 de răspunsuri, dar aşa acest număr amintit mai sus reprezintă doar 23% dintre cei care au votat şi este destul de puţin. Dacă nu un jurnal de pariuri atunci măcar o evidenţă - să ştim cât am câştigat sau pierdut lunar, trimestrial sau anual - ar trebui să avem majoritatea.

 

Pariați după o anumită strategie sau reguli stricte?

Din nou este un procent mare al celor care nu joacă după reguli stricte. Cred, de altfel, că cei care nu-şi ţin evidenţa nu prea joacă nici după reguli stricte, 67% şi 69% fiind procentele acestor tipuri de pariori.

 

Credeți că sunt eficiente strategiile de pariuri cunoscute?

Dacă şti să alegi strategia potrivită atunci putem vorbi de strategii eficiente. Acest lucru îl ştiu şi cele peste 2.600 de persoane care cred că sunt eficiente strategiile de pariuri cunoscute.

 

Ce jucați?

În condiţiile în care sondajul a fost mult promovat pe Facebook, unde vedem în general bilete cu multe pronosticuri sunt puţin surprins de faptul că peste 1.100 de persoane au spus că joacă pariuri single.

 

Care este cota medie pe care o jucați?

Singura categorie de cotă medie care trece de 20% este 1.50, ea fiind urmată de 1.80 (17%) şi 25+ (12%). Avem pe de o parte pariorii calculaţi şi pe de altă parte cei 12% care joacă cote de peste 25, 12% care este şi procentul celor care joacă 1-4 lei pe bilet (vezi mai jos detalii).

Celor 64% dintre votanţi care joacă cote medii de minim 1.80 le recomandăm acest bonus exclusiv PariuriX de 100% până la 500 RON.

 

Pe ce crezi că se bazează succesul unui parior?

Mă aşteptam ca "Analize" să fie de departe prima alegere, urmată de reguli stricte şi strategii. 58% dintre cei care au răspuns la această întrebare cred însă că succesul unui parior depinde de noroc. Poate depinde o dată, de două ori, de zece ori, dar ca să vorbim de succes pe termen lung este nevoie de multă analiză şi reguli stricte, norocul putând fi undeva la maxim 10% în succesul unui parior.

 

Ați împrumutat cel puțin o dată bani pentru pariuri?

36% poate fi considerat un procent mare, dar acum depinde şi ce au înţeles prin împrumut cei care au completat chestionarul. Dacă mergi cu un amic în agenţie şi iei de la el împrumut, până ajungeţi acasă, 2 lei să joci un bilet n-ar fi o problemă. Dacă mergi la o rudă să-i ceri 25 lei ca să iei acest bonus exclusiv Pariurix atunci este o problemă.

 

Cât de des pariați?

40% au spus, prin răspunsul lor, că sunt "pariori de weekend" sau de meciuri importante (în Liga Campionilor). Constant, adică zilnic, joacă un număr destul de mare de pariori (peste 1.600 din 4.500 chestionaţi).

 

Vă este afectată viața socială?

Este îmbucurător faptul că 82% au spus că nu le este afectată viaţa socială şi că doar 3% au probleme cu pariurile, asta deşi ne-am fi dorit ca al doilea procent să fie chiar mai mic.

 

Știu apropiații că jucați la pariuri?

Au fost 143 de minori care au completat acest chestionar şi n-ar fi de mirare ca mare parte dintre aceia să se regăsească între cei 2% care au spus că nu ştiu şi nu vor să afle apropiaţii că joacă la pariuri.

Remarcăm procentul foarte mare al celor care au spus că nu se ascund că joacă la pariuri, aceasta fiind abordarea corectă, în opinia mea.

Care este targetul lunar la pariuri ?

Aproape jumătate dintre cei care au răspuns la această întrebare îşi propun dublarea banilor. Ar fi însă interesant de aflat cum ştiu ei dacă şi-au dublat banii, asta în condiţiile în care doar 23% îşi ţin evidenţa pariurilor. Au fost şi peste 200 de pariori curajoşi, care vor să câştige de cel puţin 100 de ori suma investită pe parcursul unei luni.

 

Care este miza medie pe care o jucați?

Miza medie a pariorilor români pare a fi cea cuprinsă între 5 şi 19 RON, ea fiind urmată de 20-49 RON. Se poate observa că au o miză medie de minim 100 RON cam acelaşi număr de persoane (481) ca şi numărul celor care joacă 1-4 RON pe bilet.

 

Pe ce sport pariați cel mai des ?

Aici nu există loc de discuţii, 94% dintre cei care au votat pariind cel mai des pe fotbal. Observăm că între baschet, hochei şi handbal nu este o mare diferenţă.

Ați cumpărat vreodată ponturi?

63% dintre votanţi n-au cumpărat şi nici nu vor cumpăra ponturi, în timp ce 20% după ce au cumpărat consideră că nu merită investiţia. Acum depinde ce au înţeles cei care au răspuns prin ponturi, "nebunii" pauză - final sau pronosticuri propuse de persoane care se ocupă cu analizarea meciurilor.

Câtă încredere ai să folosești cardul pentru depuneri la casele de pariuri online sau pentru a trimite copii după CI (ca să știți, așa cere legea)?

Un număr foarte mare dintre cei intervievaţi n-au încredere să folosească cardul pentru a depune la casele de pariuri şi să trimită copii după CI. Atâta timp cât depunerea este făcută pe pagina casei de pariuri şi nu pe cine ştie ce pagină ciudată primită prin e-mailuri de tip spam atunci n-ar trebui să existe griji. Acelaşi lucru este valabil şi legat de trimiterea documentelor. Am dezvoltat acest subiect în articolul: https://pariurix.com/merita-sa-avem-incredere-in-casele-de-pariuri-sportive-online.html.

 

Care este cel mai important factor când alegi casa de pariuri online?

Pariorii îşi aleg agenţia de pariuri după cote. Din păcate după introducerea licenţierii nu mai avem posibilitatea să pariem, legal, la agenţiile de pariuri cu cote de top. Am analizat agenţiile din punct de vedere al cotelor în articolul https://pariurix.com/top-case-de-pariuri-online-agentia-cu-cele-mai-bune-cote.html.

Oferta de pariuri (46%) şi bonusurile la pariuri (35%) sunt următorii factori în alegerea casei de pariuri.

 

Știi cum poți paria online, ce impozit este și cum se declară veniturile?

Doar 51% dintre votanţi au habar cum se poate paria online, ce taxe se percep şi cum se declară veniturile. Nu sunt foarte surprins de acest rezultat după ce l-am văzut de la cel al numărului de persoane care pariază online respectiv offline. Un ghid complex pentru pariuri online găsiţi AICI.

Credeți că suntem suficienți de informați cu privire la noua legislație?

Un procent foarte mic (14%) dintre cei care au răspuns se consideră informaţi în legătură cu noua legislaţie. Cel puţin pe site-ul nostru sunt însă articole informative cu toate detaliile despre această lege a jocurilor de noroc, aşa că mai degrabă aş spune că în cazul celor 42% care au spus că nu sunt deloc informaţi este vorba mai degrabă de lipsă de interes. Iar dacă ai nevoie de ajutor pe această temă nu ezita să intri pe subiectul de discuţii despre legislaţie, adică AICI, şi să adresezi întrebările avute.

 

Comparaţie între infograficul din 2013 şi cel din 2016

Atunci chestionarul a fost completat de aproape 3.000 de persoane, în timp ce acum avem aproape 5.000 de completări. O să iau în continuare punctual temele chestionarelor să vedem cum au evoluat lucrurile pe piaţa pariurilor din România în ultimii 3 ani.

Vârsta pariorilor

 • Şi atunci (51.1%), dar şi acum (41%), segmentul de vârstă 18-24 de ani a fost cel care a completat cel mai mare număr de chestionare.
 • Tot legat de vârstă se mai poate observa că atunci am avut răspunsuri de la 13.4% minori, în timp ce acum procentul a scăzut la doar 3%, dar şi că procentul celor cu vârstă de peste 50 de ani a crescut la 1,2% de la 3%.

Educaţie

 • Pariorii care au doar un liceu terminat au fost cei mai mulţi atât în 2013 (50%), cât şi în 2016 (56%).
 • Observăm o scădere a numărului de pariori care au doar 8 clase terminate, de la 15.5% în 2013 la doar 6% anul acesta.

Unde pariază

 • A crescut procentul celor care pariază la agenţiile din cartier, dar acesta aspect nu este foarte relevant. Spun asta deoarece la chestionarul de anul acesta s-au putut vota ambele variante, în timp ce în urmă cu 3 ani trebuia bifat ori pariuri online ori pariuri offline.

Timpul alocat unui pariu jucat

 • Şi în 2013 (62%), la fel ca anul acesta (58%), cei mai mulţi dintre cei care au completat chestionarul analizează un pont câteva minute.
 • A crescut procentul celor are nu prea analizează ponturile pariate, de la 5.8% la 10%

Evidenţa pariurilor

 • În 2013 25.8% îşi ţineau evidenţa pariurilor, procentul scăzând uşor, la 23%, la chestionarul din acest an.

Pariază după o strategie

 • Aici avem o scădere semnificativă a procentului celor care pariază calculat, după o strategie sau respectând reguli stricte. Doar 31% de pariori joacă după reguli stricte, cu 17% mai puţini decât în urmă cu 3 ani.

Cum pariază

 • La fel ca şi la "unde pariază" nici aici nu putem face o comparaţie clară între cele două răspunsuri, deoarece în 2013 se putea bifa o singură alternativă, iar acum puteau fi bifate ambele. Cert este că în 2013 78.4% pariau combo, iar acum 89% din 4641 de respondenţi joacă bilete cu mai mult de un eveniment pe el.

Cota medie

 • 1.50 este cota medie jucată de marea majoritate a pariorilor români, cel puţin a celor care au participat la sondajul nostru. În 2013 34.5% dintre cei care au răspuns au ales această cotă medie, iar 29.2% au selectat o cotă de 1.80. Acum 26% merg pe cote medii de 1.50 şi doar 17% pe cote medii de 1.8.
 • Trebuie totuşi precizat că la sondajul din 2016 au fost mai multe variante de răspuns, inclusiv cota medie 25+, selectată de 12% din cele 4.479 persoane care au răspuns la întrebare.

Pe ce se bazează succesul unui parior

 • Un nou punct în care diferenţa dintre cele 2 statistici nu este foarte relevantă, deoarece la sondajul din 2016 s-au putut vota mai multe variante de răspuns.
 • În 2013 norocul era prima alegere, cu 27.6%, urmată de inspiraţie cu 27.1%. La fel ca şi atunci tot norocul, 58%, urmat de inspiraţie, 54%, sunt consideraţi de către pariori drept principalii factori pe care se bazează succesul unui parior.

Bani împrumutaţi pentru pariuri

 • 33% în 2013 şi 36% în 2016 este procentul celor care au împrumutat bani pentru a juca la pariuri.

Cât de des se joacă la pariuri

 • În 2013 37.1% dintre cei care au completat chestionarul au spus că joacă zilnic, dar procentul cel mai mare (40%) a fost cel al pariorilor care jucau de 2-3 ori pe săptămână.
 • Din acest punct de vedere lucrurile nu prea s-au schimbat deloc în decurs de 3 ani, 40% dintre cei care au răspuns în 2016 jucând de 2-3 ori pe săptămână şi 37% zilnic.

Cum afectează pariurile viaţa socială

 • În 2013 era un procent de 21% de persoane care aveau probleme sociale din cauza pariurilor. Acum numărul lor a scăzut la doar 3%, dar mai sunt alţi 15% care au spus că uneori au probleme din cauza pariurilor.

Ştiu apropiaţii că jucaţi la pariuri

 • Se pare că pariorii nu se mai ascund de cunoştinţe, astfel că de la 60% în 2013, procentul chestionaţilor care au spus că ştiu apropiaţii că joacă la pariuri a ajuns anul acesta la 84%.

Targetul lunar

 • În 2013 dublarea banilor era preferată de aproape jumătate dintre votanţi, mai exact 48.5%. Acum sunt 45% cei care sunt mulţumiţi cu dublarea banilor într-o lună.
 • Şi în rest rezultatele sunt oarecum asemănătoare.

Miza medie

 • O miză medie de 5-19 era aleasă în urmă cu 3 ani de 47.2% dintre cei care au răspuns chestionarului. Acum acest procent a scăzut la 42% dar tot este cel mai reprezentativ.
 • A crescut de la 1% la 2% numărul celor care au o miză medie de peste 500 RON şi a scăzut la doar 12%, de la 31.3%, numărul celor care au o miză medie de 1-4 RON.

Sportul pe care se pariază cel mai des

 • Nu există niciun dubiu, şi atunci dar şi acum fotbalul a câştigat detaşat acest sondaj. A fost urmat de tenis, restul categoriilor strângând împreună doar 2% din voturi.

Aţi cumpărat vreodată ponturi

 • La sondajul din 2013 totalul răspunsurilor depăşeşte 100%, de aceea comparaţia n-are o mare relevanţă.
 • 89.9% spuneau în 2013 că n-au cumpărat ponturi şi 9% spuneau că este posibil să cumpere.
 • Acum în schimb 63% au spus că n-au cumpărat şi nici nu vor cumpăra, iar 14% deşi n-au cumpărat au spus că este posibil s-o facă în viitor.

În chestionarul din 2016 mai sunt câteva întrebări care n-au fost adresate şi în 2013, aşa că mă opresc aici cu comparaţia.

Salvează

Salvează

Salvează

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi