Centralul Lamptey, ”capitol” special la FIFA. Iubea penalty-urile și făcea bani la pariuri

FIFA a încheiat o investigație legată de un arbitru din Gana care a gafat cu bună știință în preliminariile CM pentru a face jocul mafiei pariurilor. Astfel, Joseph Lamptey a fost vizat în numeroase scandaluri în ultimii șase ani și despre care presa din Africa a scris la momentul respectiv. Responsabili FIFA au declarat că Lamptey (foto: ghanasoccernet.com) a avut "o istorie bogată de suspendări pentru performanțe slabe" înainte de a fi interzis pe viață. De asemenea, cazul său a fost catalogat de forul internațional al fotbalului drept cel mai reprezentativ și mai clar în dosarul meciurilor aranjate la pariuri. 

De obicei, el a acordat mai multe sancțiuni decât alți arbitri africani din clasa sa. O ”tactică” des folosită pentru aranjarea unui meci la pariuri este ca arbitrii să dicteze lovituri de la 11 metri după faulturi sau hențuri inexistente - totul pentru a ajuta sindicatele de pariuri în ceea ce privește numărul de goluri marcate. 

"Acest comportament - des repetat - denotă un model urmat cu consecvență de dl. Lamptey la meciurile pe care le-a condus", se arată într-un document publicat de FIFA. Cu toate acestea, centralul din Ghana a rămas eligibil pentru preliminariile Cupei Mondială pe lista FIFA - care necesită aprobare anuală - precum și pe cea întocmită de către Confederația de Fotbal din Africa (CAF) și a Federației de fotbal din Ghana.

FIFA nu a comentat de ce a fost lăsat Lamptey (foto: ghanasoccernet.com) să oficieze în preliminarii un meci între Africa de Sud și Senegal. Dar se crede că s-a decis asta pentru ca arbitrul ghanez să persiste în greșeli și ca probele din dosar să crească. 

Lui Joseph Lamptey i-a fost încredințat să conducă și un amical între Gabon și Portugalia. Iar centralul și-a făcut din nou ”numărul”, acordând trei penalty-uri (toate transformate) în meciul terminat la egalitate, 2-2, și în care portughezii au contestat vehement (foto: AP) deciziile lui Lamptey. Amicalul s-a aflat pe lista celor șase meciuri conduse de ghanez și anchetate de către FIFA pentru aranjamente la pariuri. 

Ultimele sale decizii luate în victoria cu 2-1 a Africa de Sud împotriva Senegalului au umplut ”paharul” și i-a făcut pe șefii FIFA să-l suspende pe viață. De asemenea, forul internațional a decis rejucarea meciului. Lamptey a făcut recurs la Curtea de Arbitraj Sportiv, dar aceasta a respins dosarul ca nefondat.

Ulterior, FIFA a publicat oficial motivația judecătorilor. "Dl. Lamptey a afișat comportamente specifice și acțiuni pe teren care au fost anticipate pe piețele internaționale de pariuri de către pariori. Aceștia păreau să dețină informații despre metodele anterioare ale domnului Lamptey ", se arată în raportul de investigație publicat de FIFA. 

Avocații arbitrului au susținut la Curtea de Arbitraj Sportiv că Joseph Lamptey (foto: si.com) a făcut greșeli nevinovate. Teoria a căzut în momentul în care experții de monitorizare și reprezentanți FIFA au detaliat modul de acțiune al centralului - care a determinat modele suspecte de pariere.

Iar ca exemplu a fost luat meciul Africa de Sud - Senegal (2-1), în care din minutul 12 și până în min. 43 (când au marcat gazdele), ”cotele pentru cel puțin 3 goluri nu au reușit să crească, așa cum logic trebuia să se întâmple”. La rejucare, Senegal a câștigat cu 2-0 meciul și în cele din urmă s-a calificat la Campionatul Mondial din Rusia.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi