Ce trebuie să avem în vedere atunci când pariem pe campionatele nordice!

Urmează o perioadă în care ne vor lipsi meciurile din campionatele de top din Europa. Cel puţin în luna iunie pariorii pe meciuri de fotbal pe lângă Copa America şi meciurile echipelor naţionale vor avea la dispoziţie în mod special meciuri din campionate nordice (Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda), iar în rest doar prin Irlanda se va mai juca.

syntheticvsnatural.jpg

Atunci când pariem pe meciurile din ţările nordice un aspect extrem de important este gazonul. Dacă în restul Europei sunt destul de puţine terenuri cu iarbă artificială, în Suedia, Norvegia, Finlanda sau Islanda acestea sunt din belşug.

Care este diferenţa principala dintre gazonul artificial şi cel natural?

Strict din punct de vedere al jucătorilor, pentru că asta ne interesează, diferenţa dintre cele două suprafeţe de joc este una evidentă. Gazonul artificial solicită mai mult corpul jucătorilor, lucru pe care nu-l spunem noi ci specialiştii. În timp apar astfel riscurile de accidentări destul de grave.

Un fost preparator fizic al Stelei declara toamnă trecută pentru Pro Sport.

Corpul fotbaliştilor se adaptează la terenurile naturale. În momentul unei sărituri, la aterizare, o parte din forţa impactului este preluată de pământ. Tensiunea din articulaţii şi muşchi este astfel mai mică. În schimb, terenurile artificiale sunt mai tari, indiferent de compoziţia lor. Se creează astfel o tensiune mult mai mare în tensiune şi muşchi, lucruri care duc în timp la rupturi musculare sau de ligamente. Este vorba şi despre timpul de răspuns al muşchilor la cele două suprafeţe. La suprafeţele artificiale, muşchii au nevoie de un timp de reacţie mai rapid. De multe ori muşchiul este prins relaxat în momentul contactului cu suprafaţa de joc şi se ajunge astfel la rupturi musculare.Lucian Păun (sursă: ProSport

În plus, americanii au descoperit că iarba de plastic poate cauza arsuri la nivelul pielii, iar rănile provocate de acestea pot duce la diferite infecţii. în urmă cu 12 ani opt jucători ai unei echipe de fotbal american au fost depistaţi cu stafilococul auriu, infecţii care au pornit de la răni cauzate de arsurile produse în urma contactului cu gazonul artificial.

Să vedem acum care sunt echipele ce evoluează acasă pe gazon artificial în campionatele enumerate mai sus.

Suedia Allsvenskan: Elfsborg, Djurgarden, Norrkoping, Gefle, Hammarby, Sundsvall, Orebro, Atvidabergs
Islanda Ladsbankadeild Karla: Stjarnan
Finlanda Veikkausliiga: HJK Helsinki, RoPS Rovaniemi, HIFK, KuPS Kuopio
Norvegia Tippeligaen: Odd Grenland, Sarpsborg, Stromsgodset, Mjondalen, Aalesund, Start, Tromso, Bodo/Glimt

Legat de aceste echipe enumerate mai sus să vedem şi câteva aspecte din sezonul precedent (acum încă este prea devreme pentru a trage concluzii)

  • Stjarnan (gazon sintetic) - campioana ediţiei trecute în Islanda - a fost singura care n-a pierdut vreo partidă pe propria arenă (e drept că n-a pierdut nici în deplasare)
  • Malmo (gazon natural) - campioana Suediei a obţinut nouă victorii în deplasare in sezonul precedent, doar trei pe teren sintetic, bilanţul ei extern fiind următorul: iarbă 6 victorii - 3 egaluri, sintetic: .3 victorii - 1 egal - 2 înfrângeri.
  • Golgheterul lui Malmo din sezonul precedent, Markus Rosenberg, a marcat 15 goluri, dintre care unul singur pe gazon sintetic. Al doilea golgheter, Emil Forsberg (plecat între timp la Leipzig) a marcat 14 goluri în campionatul trecut, unul singur pe gazon artificial. 
  • In ultimele două campionate Frode Johnsen a ]nscris 27 de goluri pentru Odd Grenland, dintre acestea doar trei au fost reuşite pe iarbă, echipa sa jucând meciurile de acas[ pe teren sintetic 
  • Co-golgheterul ediţiei precedente din Finlanda Veikkausliiga, Jonas Emet, a marcat 14 goluri în 32 de meciuri (medie de un gol la 192 de minute). N-a reuşit niciunul din goluri în cele cinci deplasări pe terenurile echipelor care au gazon sintetic, deşi de fiecare dată a fost titular.

Am căutat doar câte un exemplu din fiecare campionat prin care am vrut să arăt că în general jucătorii echipelor care-şi dispută meciurile de acasă pe gazon natural au probleme atunci când joacă pe terenuri sintetice şi viceversa. Că mai sunt şi excepţii este foarte adevărat, dar atunci când analizăm un joc pentru a paria pe el trebuie să ţinem cont şi de acest aspect al gazonului pe care se dispută partida. 

Vă recomandăm să pariaţi la această casă de pariuri online şi primiţi un bonus de până la 400 RON!

Salvează

Salvează

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi