Ce sunt pariurile de tip betting exchange ?

Află ce sunt pariurile de tip betting exchange și vezi cum le poți folosi pentru a deveni chiar tu casa de pariuri! Acum tu poți stabili cotele și poți oferi pariuri alttor pariori! 

În discuțiile legate de pariuri, indiferent unde se poartă acestea, ați intâlnit cu siguranță în ultimii ani, tot mai des, expresia "betting exchange". Un număr tot mai mare de jucători au ințeles de-a lungul timpului ce avantaje oferă acest mod de a paria. Unii nu sunt interesați, mulți au fost doar curioși, dar și mai mulți au fost probabil descurajați de termenii noi și metodele diferite de a paria, cu care nu erau familiarizați pentru că nu le mai întâlniseră la o altă casa de pariuri. Acestora din urmă, Pariurix.com le propune acum un articol în care să explice cam tot ce înseamnă pariurile de tipul "betting exchange".

Click aici pentru a deschide cont la cel mai mare site de betting exchange!
 

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

 1. Ce înseamnă betting exchange?

 2. Unde putem realiza un pariu de tip bet-exchange?
  2.1 Betfair - gigantul din industria bet-exchange-ului

 3. De ce bet exchange?

 4. Pariuri back și lay


1. CE ÎNSEAMNĂ BETTING EXCHANGE?

În primul rând să vedem ce inseamna acest termen. Traducerea în limba română este suficientă în acest caz: "schimb de pariuri", iar mai nou am auzit și un alt termen care a fost preluat inclusiv de ONJN: ”pariuri în contrapartidă”. Pentru a se realiza, orice pariu are nevoie de implicarea a două parți. Când plasăm un pariu la o casă de pariuri, o parte implicată o reprezintă jucătorul, iar cealaltă parte o reprezintă casa de pariuri care oferă acel pariu. Când vorbim de "betting exchange", vorbim de un pariu realizat între două persoane care pariază una impotriva celeilalte. În bet exchange casa de pariuri lipsește cu desăvârșire.

Pariurile se fac între jucători, cotele sunt oferite de către jucători, mizele sunt plasate de către jucatori. Pentru asta este nevoie doar de un loc special destinat, care afișează o interfață de joc, stabilește regulile jocului și facilitează întâlnirea virtuală dintre jucători. Un astfel de loc îl reprezintă casa de pariuri de tip betting exchange.

Betting exchange-ul este așadar o bursă de pariuri, sau mai simplu,"o piață". La piață cumpărăm sau vindem mere. La bet-exchange, "marfa" o reprezintă cotele. Aici ne putem așeza în fața "tarabei", în postura de clienți sau putem trece în spatele "tarabei", în postura de vânzători. Aici vindem cote și cumpărăm cote în speranța de a face profit. Facem un fel de bișniță legalizată. Putem scăpa pe parcurs de "marfa cumpărată" sau putem rămâne cu ea. Uneori marfa se dovedește a fi bună, alteori ea devine perisabilă și trebuie să o aruncăm la gunoi.
 

2. UNDE PUTEM REALIZA UN PARIU DE TIPUL BET-EXCHANGE?

Cum spuneam, ca să pariem unii împotriva celorlalți trebuie mai întâi să ne întâlnim. Avem nevoie de reguli bine stabilite și de o platformă online unde să găsim sportul, evenimentul sportiv și piața în care să jucăm. Intrarea într-un astfel de loc este gratuită. Atunci însă când vom câștiga o anumită sumă, vom fi nevoiți să plătim gazdei noastre un comision ce reprezintă un mic procent din câștigurile noastre. Este principiul prin care casele de pariuri de tip bet-exchange obțin profit și care este total opus celui de la casele de pariuri obișnuite. Dacă la un "bet-exchange" casa câștigă din profitul jucătorului, la o casă de pariuri normală ea este adversarul tău, cel care câștigă din pierderile tale.

De-a lungul timpului, mai multe site-uri specializate au încercat să ofere pariuri de tip bet-exchange. Unele au renunțat, altele continuă, cu mai mult sau mai putin succes. Oricum din momentul în care piața de pariuri sportive din România a fost reglementată de către ONJN (află mai multe), la noi în țară a rămas un singur operator de betting exchange la care putem juca legal. Din fericire, acesta nu este chiar ”oricine”, ci este la acest capitol numărul 1 la nivel mondial. 

 

2.1 Betfair - gigantul din industria bet-exchange-ului

În anul 2000, doi tineri britanici ingenioși pe nume Andrew Black și Edward Wray lansau pentru prima dată pe piață termenul de bet-exchange, oferind ceva nou, nemaiîntâlnit până atunci în domeniul pariurilor. Lansarea Betfair (D.ONJN 1291/29.07.2016) a reprezentat un moment de cotitură în domeniul pariurilor, care a influențat într-un mod fără precedent această industrie.

De acum, nimeni nu mai putea rămâne impasibil și idiferent la ceea ce se întamplă pe piețele Betfair (deschide cont), despre care se spune că au o viteză de reacție mai rapidă la factori externi decât insăși bursa din Londra. În urma impactului, cei doi tineri câștiga "Ernst and Young Emerging Entrepreneur of the Year" iar peste numai 3 ani de activitate Betfair câștiga pentru prima datp "Queen's Awards for Enterprise", un titlu glorios pe piața economică britanică.

TOP5 CASE DE PARIURI ONLINE RECOMANDATE DE PARIURIX!

Astăzi, compania a ajuns un uriaș financiar. Având licențe în Londra dar și în alte țări precum Malta, Gibraltar sau Tasmania, Betfair este listată la bursa de valori londoneză, fiind apreciată la o valoare de peste 2,2 miliarde de dolari. Cu peste 4 milioane de jucători activi și cu tranzacții medii de zeci de milioane de euro la un singur eveniment important, cu o logistică impresionantă, susținută de 1800 de angajați, casa de pariuri a devenit una dintre cele mai puternice din lume, mulți considerând ca sinonime expresiile "bet-exchange" și Betfair.

Până în 2015 implicarea Betfair în România era una modestă, dar din momentul în care piața românească a fost reglementată de ONJN, acest operator a început să ne ia mult mai serios. În momentul în care a aplciat pentru o licență pe 10 ani, Betfair a lansat și platforma în limba română, ceea ce cu siguranță este un mare plus. Astfel bookmaker-ul cunoaște de la an la  an o extindere tot mai mare și pe piața pariurilor de la noi, mai ales că tot mai mulți pariori români descoperă cu ce se ”mănâncă” betting exchange-ul. De aceea, orice explicație și orice discuție făcută de acum încolo în legătură cu bet-exchange va conține în mod implicit referire la Betfair. Află mai multe despre Betfair!


3. DE CE BET EXCHANGE?

Înainte de a discuta concret despre modul în care se pariază la Betfair (alți operatori de acest gen nu ne interesează din moment ce nu putem juca la ei), să vedem însă de ce și-ar dori cineva să facă acest lucru. Aici ar fi foarte multe de povestit, dar nu cred că are rost să o lungim prea tare. Pe scurt, principalele argumente ar fi acestea:

 • pentru că ai ocazia să pariezi pe cote corecte, neajustate de casele de pariuri, pe care le stabilești chiar tu
 • pentru că poți să te implici într-un pariu atât din postura de jucător (care acceptă o ofertă), cât și din postura unei case de pariuri (care face o ofertă)
 • pentru că poți face trading, închizând în acest fel orice pariu inițial, în orice moment al jocului.
 • pentru că poți paria pe tipuri de pariuri unice, pe care nu le găsești în altă parte. De exemplu poți paria că un anumit eveniment NU va avea loc (cum ar fi de exemplu un scor corect de 2:1). Dar despre asta vom vorbi mai jos.
 • pentru că poți paria de un număr nelimitat de ori aceeași sumă de bani disponibilă, pe o anumită piață, prin pariuri succesive back/lay, atâta timp cât riscul pe care îl ai după ultimul pariu nu depășește valoarea sumei din cont.
 • pentru că nu vei fi limitat în ce privește miza, decât de volumul de bani existenți în joc pe piață.
 • pentru ca poti specula de multe ori greșelile adversarilor tăi de pariuri, apărute din neatenție, neștiință, apreciere eronată sau stare emoțională, ceea ce cu greu vei putea face la o altă casă de pariuri.

Lista rămâne deschisă și la ea pot fi adăugate avantaje concrete, în funcție de stilul și sportul preferat de fiecare. Dar la fel de bine se poate face și o listă cu pericolele care te așteaptă la un bet-exchange. A paria la un bet-exchange nu înseamnă doar a câștiga. Aici, când cineva câștigă, altcineva trebuie să piardă.

Față de orice alte pariuri la care alegerea corectă a pariului este tot ce contează, la bet-exchange neînțelegerea perfectă a modului în care funcționează jocul te poate împinge la greșeli costisitoare. Mulți consideră ca e ceva prea complicat și nu-și mai bat capul în sensul acesta. Puțini sunt însă cei care, odată ajunși să înțeleagă fenomenul și să guste din avantajele unui bet-exchange, mai renunță ușor la acesta. Cel puțin ca la un "condiment suplimentar".


4. PARIURI BACK ȘI LAY

La fiecare pariu vei vedea că ai două opțiuni: back (reprezentat mereu prin cotele din coloana albastră) și lay (reprezentată prin cotele din coloana roz).

 

Pariuri back

Despre pariul de tip ”back” nu are rost să vorbim prea mult deoarece este echivalentul unui pariu normal, deci este un pariu exact ca cele pe care le poți juca la o agenție normală. Dacă dai back la un scor corect de 2:0 pe o cotă de 8.00 și o miză de 10RON, înseamnă că mizezi 10RON și că vei lua un total de 80RON (70RON profit) dacă pariul este câștigător. 

Este important de precizat că în exemplul de mai sus pariul este plasat imediat doar dacă cota din coloana roz are o valoare mai mare de 8.00, în caz contrar pariul va fi unmatched până când cineva acceptă cota ta (deci până dă lay la pariul respectiv).


Pariuri lay

Dacă dai lay la un pronostic înseamnă că ai mizat că respectivul pariu NU va fi câștigător. Dacă dai lay la scorul corect de 2:0, înseamnă că ai mizat că meciul NU se va termina cu 2:0. ATENȚIE! Dacă completezi suma de ”10” la o cotă de 8.00, înseamnă că vei câștiga 10RON dacă meciul se termină cu orice alt rezultat în afară de 2:0. Dacă în schimb partida se încheie exact cu acest scor, atunci înseamnă că pierzi 70RON! Deci în cazul unui pariu lay completezi cât vrei să câștigi, iar suma ”riscată” este calculată automat.

Mai multe despre diferențele dintre pariurile de tip back și lay la Betfair poți găsi aici: https://pariurix.com/diferenta-dintre-back-si-lay-la-betfair.html

Click aici pentru a deschide cont la cel mai mare site de betting exchange!


Te-ar mai putea interesa și:

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive