Ce se întâmplă cu Steaua Bucureşti? Campioana este în cădere liberă!

Cu siguranţă Steaua Bucureşti este cea mai mare dezamăgire din acest sezon în fotbalul românesc şi te întrebi şi tu probabil care sunt cauzele. Cu toţii ne aşteptam s-o vedem evoluând în grupele Ligii Campionilor, cu toţii ne-am bucurat când am aflat adversarii săi din preliminariile cupelor europene, însă evoluţiile "roş-albaştrilor" au dezamăgit crunt. După 11 calificări consecutive în grupele competiţiilor europene Steaua este acum foarte aproape să întrerupă acest şir. Mai mult, nici în campionat nu se regăseşte şi trece printr-o perioadă nefastă, care a dus-o la jumătatea clasamentului.

Ce se întâmplă? În continuarea articolului voi încerca să ajung cât mai aproape de răspunsul la această întrebare, identificând câteva din cauzele căderii inexplicabile. Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei pentru fotbalul românesc îţi propun mai întâi să vedem de ce fanii aveau aşteptări mai mari de la acest club cu o tradiţie imensă.

Steaua Bucureşti

Clubul patronat de de Gigi Becali este cu siguranţă cel mai iubit din România şi asta se datorează performanţelor extraordinare pe care le-a obţinut de-a lungul timpului. O Cupă a Campionilor Europeni, o altă finală în aceeaşi competiţie, o Supercupă a Europei sau o semifinală de Cupa UEFA sunt performanţele prin care Steaua Bucureşti a reprezentat cu cinste fotbalul din România. Evident că aceleaşi rezultate le-a avut şi pe plan intern, câştigând 26 de titluri naţionale, 22 de cupe şi 6 Supercupe ale României, cifre pe care orice alt club visează încă să le atingă. A dominat autoritar Liga 1 în sezoanele precedente, câştigând campionatul în ultimii trei ani.

Supremaţia se vede şi în clasamentul UEFA al cluburilor, fiind cea mai bine clasată echipă românească, locul 50, la distanţă imensă faţă de următorul club, CFR Cluj. Toate aceste performanţe au creat un fond de aşteptări şi în acest sezon, însă suporterii trăiesc un adevărat coşmar.

Problemele au început din sezonul trecut! Conducătorii nu le-au băgat însă în seamă!

Îţi aminteşti probabil cum a decurs returul ediţiei 2014-2015 de campionat pentru Steaua Bucureşti. După ce a avut un avans de nouă puncte faţă de AŞA Târgu Mureş în pauza de iarnă, s-a încununat campioană în ultima etapă doar datorită ajutorului indirect primit de la Oţelul Galaţi. De ce a pierdut avansul? Răspunsul este simplu. Gândindu-se că diferenţa de puncte este suficientă, Gigi Becali a vândut cel mai bun jucător din fiecare compartiment: Szukala, Sanmartean şi Keseru. Lipsa lor s-a văzut imediat şi exprimarea pe teren a început să lase de dorit. Antrenorul a fost şi el unul fără experienţă - Constantin Gâlca - şi după ratarea grupelor Ligii Campionilor echipa a fost eliminată ruşinos şi din Europa League.

Toate aceste lucruri trebuiau să dea de gândit conducerii clubului, însă s-a întâmplat exact invers.

Plecările de jucători au continuat pe bandă rulantă. Valoarea lotului a scăzut considerabil!

Toată lumea se gândea că din moment ce Gigi Becali a fost eliberat, el va continua politica de achiziţii cu care obişnuise suporterii şi va duce mai departe tradiţia Stelei pe plan european. S-a întâmplat exact opusul. Au continuat să plece jucătorii de bază şi rând pe rând Giedrius Arlauskis, Cristian Tănase, Andrei Prepeliţă, Iasmin Latovlevici, Alexandru Bourceanu, Raul Rusescu sau Gabriel Tamaş au părăsit clubul. În schimb, n-au fost aduşi înlocuitori pe măsură şi curtea Stelei s-a umplut cu fotbalişti precum Aymen Tahar, Alexandru Tudorie, Sulley Muniru, Jugurtha Hamroun, Cătălin Carp sau Gregory Tade, care în trecut poate nu aveau loc nici pe banca de rezerve.

Pariază LIVE de pe mobil pe meciurile Stelei Bucureşti!

Dacă numele prezentate mai sus nu-ţi fac o imagine de ansamblu asupra diferenţei de calitate, priveşte imaginea ataşată şi cu siguranţă o să înţelegi.

Aşadar, dacă lotul Stelei era evaluat la peste 43 milioane € în luna februarie 2015, în prezent valorează 28 de milioane. În ultimele sezoane au intrat în conturile clubului peste 20 de milioane € din vânzări de jucători, bani care n-au fost reinvestiţi în achiziţii.

În aceste condiţii de scădere evidentă, făcând o analiză pertinentă, cu siguranţă vei observa că aşteptările pe plan internaţional erau cam supraevaluate. Suporterul de rând nu poate fi însă acuzat că n-a luat în calcul aceste aspecte, deoarece conducerea clubului este cea care trebuia să se sesizeze şi să aducă cifrele la nivelul de performanţă din anii anteriori.

Are Mirel Rădoi vreo vină?

Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor suporterilor. Mirel Rădoi este un simbol al clubului, care cu siguranţă face tot ce-i stă în puteri pentru a obţine performanţe. Dacă totuşi doar atât poate? La asta trebuia să se gândească conducerea clubului când şi-a propus să intre în grupele Ligii Campionilor cu un antrenor care de fapt...nu este antrenor. Rădoi n-a absolvit o şcoală de antrenori, n-a antrenat nici măcar o grupă de copii în cariera lui şi cu toate acestea conduce cea mai titrată echipă din fotbalul românesc.

Aşadar, care este vina lui Mirel Rădoi? Poate fi acuzat el de ceva la Steaua sau aducerea lui este încă o greşeală capitală făcută de Gigi Becali? 

Situaţia actuală pare fără ieşire!

Toate elementele menţionate mai sus au dus la un haos total în curtea Stelei. După 11 calificări consecutive în grupele competiţiilor europene, se pare că şirul va lua sfârşit. Un 3-0 sec aplicat de Rosenborg pe Arena Naţională în play-offul Europa League a năruit şi acele mici speranţe ale suporterilor care încă mai credeau în echipa lui Rădoi. Nici nu mai amintesc de dubla cu Partizan din Liga Campionilor.

În Liga 1, Steaua ocupă locul şase şi a obţinut doar două victorii după şapte etape. A uitat gustul victoriei pe teren propriu, jucătorii actuali sunt departe de cei din anii trecuţi şi spiritul de luptă al Stelei este insesizabil pe teren. O echipă care umplea stadioane peste tot în ţară joacă acum cu stadionul gol, iar asta este privirea de ansamblu asupra situaţiei actuale a clubului.

Sezonul pare unul ratat, dacă nu cumva patronul va face minuni în perioada următoare. Greu totuşi să se întâmplă asta şi nu pot să nu închei articolul cu o sinteză a declaraţiei lui Gigi Becali, care exprimă haosul şi incertitudinea.

Vine Argăseală cu salariile, Tade, liber, Tahar, liber, vedem ce putem să tăiem din salarii, să putem să trăim. Cine vrea poate să vină să ia Steaua. Eu nu mai sunt dispus să dau 1 milion de euro. Nu mai pot să ţin Steaua. Eu o cedez, dar o ia cineva? Mai am 7 milioane şi mai putem să stăm un an de zile cu ce mai avem din televizări. Trebuie să renunţ, că nu am bani. Alta era situaţia dacă intram în grupe.Gigi Becali, după meciul cu Rosenborg.

Tu ce părere ai despre această cădere a campioanei? Crezi că va rata sezonul actual şi pe plan intern?

Click aici şi pariaza onlină la agenţia online numărul 1 în România!

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi