Ce interese are Ministerul de Finanțe? Impozitarea la sursă, ignorată!

Ministerul de Finanțe ignoră de mai multă vreme o propunere logică și de bun simț, aceea a impozitării la sursă a câștigurilor pariorilor de la agențiile online.

În loc să faciliteze și să ajute contribuabilii, în speță pariorii din mediul online, Ministerul de Finanțe preferă să tacă și să nu facă, adică să îngreuneze sistemul de colectare a taxelor prin acea declarație care trebuie depusă la ANAF. Nu înțelegem obtuzitatea în gândire a celor care iau decizii și ne întrebăm dacă nu cumva există interese ascunse ale acestora sau ale unor oameni influenți, pentru a stopa dezvoltarea online-ului în domeniul pariurilor.

Discuțiile de anul trecut au fost clare. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a propus reținerea la sursă a impozitului datorat de jucători, reprezentanții Ministerului de Finanșe s-au făcut că pricep, dar, de fapt, nici nu au băgat în seamă această propunere, care ar fi trebuit să apară în noul Cod fiscal, la începutul acestui an.

Ne-am adresat celor de la ANAF pentru a lămuri situația, cu următoarele întrebări:

1. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, retragerile de câștiguri din pariuri sportive online se impozitează la sursă?

2. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc v-a prezentat modelul european de taxare, în sensul că taxarea jucătorilor trebuie făcută necumulat, ci pentru fiecare sumă în parte și doar la momentul retragerii din contul de joc, adică atunci când banii virtuali devin bani reali la jucător. Ați implementat această cerere a ONJN în noul Cod Fiscal? Cum se impozitează banii retrași de un jucător din contul lui de pariuri?

Răspunsul cred că îl bănuiți. Adică nu există niciun răspuns, o lipsă totală de respect la adresa noastră și a voastră, a celor care pariază online.

În octombrie anul trecut, am realizat un interviu cu Odeta Nestor, președintele ONJN, în care aceasta ne-a spus că „Din discuțiile avute cu reprezentanții operatorilor la distanță și cu RGA, precum și la nivel de experți, cu ANAF, concluzia unanim acceptată a fost ca la următoarea modificare a Codului Fiscal să se schimbe și modalitatea de reținere la sursă a acestui impozit datorat de jucători”. „Următoarea modificare” a avut loc la începutul acestui an.

ANAF nu a fost în stare să lămurească situația, dar răspunsul l-am primit de la ONJN: „Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a propus reținerea la sursă a impozitului datorat de jucători, dar Ministerul de Finanțe nu a inclus, deocamdată, aceste propuneri în noul Cod Fiscal”! Aveți mai jos, în facsimil, răspunsul integral al ONJN.

 

 

Așadar, decizia e în mâinile celor de la Ministerul de Finanțe, care preferă să încurce situația, să ignore jucătorii și să meargă pe burtă.

Noi vom face în continaure presiuni, cu speranța că vom fi totuși auziți de un Minister și de niște oameni care nu știu ce este acela respectul pentru contribuabili, pentru cei care cotizează consistent la bugetul de Stat.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Discutii