Ce greșeală să eviți contra jucătorilor buni de hold'em, când ai echitate

Săptămână de săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc. 

Astăzi ne vom opri asupra momentelor în care obții echitatea dorită pe turn. Cum trebuie să acționezi în astfel de situații împotriva unor adversari de valoare? Să ne raportăm la un exemplu pentru a înțelege mai bine de ce trebuie să ne ferim și cum trebuie să acționăm.

Scenariul

Mâna discutată a avut loc la $1.100 Mid-States Poker Tour Meskwaki, iar noi vom privi mâna din perspectiva lui Mo Nuwwarah, un jucător cu $70.000 câștigați din poker, care în paralel se ocupă de coaching și de articole despre hold'em.

La un nivel de blinduri de 200/400, cu un ante de 50, cel mai periculos adversar al lui Mo era Aaron Johnson, jucător aflat în mare formă, care în martie 2018 câștigase Main Eventul din Florența și își asigurase un premiu de $86.000. Un jucător extrem de solid, Aaron practică un joc tight, dar în acest turneu nu avusese un run excelent. În momentul discutat el mai deținea 12.000 de fise, echivalentul a 30 de big blinduri. Omul nostru, în schimb, era printre stackurile mari de la masă, cu aproximativ 30.000 de jetoane.

Acțiunea

Din middle position, Johnson a deschis, mărind la 900, iar Mo, din cutoff, a decis că e momentul pentru un three bet. Cu Q treflă - 10 treflă, accesta a venit cu un re-raise de 2.500, fiind plătit doar de agresorul inițial. 

Pe un flop K romb - 7 treflă - 2 pică, Johnson a bătut în masă (check), prilej pentru Mo să se folosească de puterea poziției. A mizat pe un continuation bet, aruncând 1.800 de chipuri în pot. A fost plătit, iar turnul coborât de delaer a fost unul care să îi ofere echitate jucătorului din perspectiva căruia analizăm mâna: 8 de treflă. Johnson a mers din nou pe varianta check, iar cutofful a apelat la o soluție controversată: a shovat all-in, forțându-l pe oponent să își pună în joc ultimele 7.500 de jetoane dacă vrea să ajungă la showdown. A fost plătit imediat, Johnson dețințnd K pică - 10 pică, pentru top pair. Riverul a fost o carte neutră, astfel că, necompletându-și culoarea, omul nostru l-a dublat pe adversar.

Analiza mâinii

Pentru a începe să discutăm această mână, trebuie spus din capul locului că există o decizie dificilă pre-flop. Un three bet cu Q-10 suited, contra unui jucător solid, nu pare cel mai inspirat play, chiar dacă te afli în poziție.

În general, o mulțime de jucători s-ar rezuma doar la call în acest loc. Totuși, împotriva multora, credem că acesta este play-ul potrivit aici, urmând a exploata post-flop slăbiciunile adversarilor mai puțin înzestrați.

În cazul de față însă avem de a face cu un oponent extrem de solid care a deschis, astfel că trebuie să se ia în considerare tipurile de mâini care se pot face cu Q-10. În primul rând, probabilitatea de a fi plătit în momentele în care se completează chinta sau culoarea scade destul de mult, pentru ca jucătorii buni vor găsi foldurile corecte. În al doilea rând, este destul de probabil ca această mână să fie dominată de cineva care deschide din poziție de mijloc, astfel că lovirea unei perechi ar putea fi costisitoare.

Credem că foldul sau un callul pre-flop sunt amândouă opțiuni mai bune. De ce a apelat însă Mo la re-raise cu Q-10, se vor întreba mulți? Pentru că, având în vedere că Johnson avea un stack relativ mic, de aproximativ 30 de big blind-uri. Fără o carte cu adevărat foarte puternică și fără poziție i-ar fi fost teribil de greu să plătească. Despre light three bet am discutat aici, probabil la o astfel de mișcare, care a reprezentat un play destul de puternic în cazul nostru, s-a gândit cel din cutoff. 

C-bet-ul pe flop a venit cumva automat, de cele mai multe ori un As, chiar și puternic, urmând a folda. Asta ca urmare a stack-ului mic avut de Johnson. Din păcate pentru Mo, oponentul a dat call, iar pe turn am asistat la o greșeală. Omul nostru a primit una dintre cărțile lui bune - 8 de treflă - și brusc a avut echitate în pot. Totuși, a decis să mențină o linie agresivă, pentru a folda eventualele perechi medii ale oponentului. Cu siguranță, astea se aflau în rangeul lui Aaron, însă mai probabil era să fi deținut o carte gen K-Q sau K-J. Excludem A-K, mai mult ca sigur cu o asemenea mână ar fi împins all-in pre-flop. Dar și o pereche medie probabil ar fi shovat, astfel că în gam celui din middle position rămân mai degrabă mâinile cu două "fețe".

În concluzie, având în vedere echitatea obținută pe turn, considerăm că soluția corectă ar fi fost check behind, pentru a vedea gratuit o carte. În funcție de aceasta, pe river s-ar fi putut apela la un bluff, care, în funcție de posibilele scare cards venite, ar fi avut ceva șanse de reușită. Să încerci să îl faci să foldeze pe un jucător care știi că are șanse destul de bune să dețină top pair ni se pare mutarea greșită. Chiar dacă acesta e exponentul stilului tight și are un stack mic.

În cele din urmă, mâna descrisă a fost începutu revirimentului penru Aaron, care a terminat pe 32 turneul, intrând în bani. De partea cealaltă, Mo nu a făcut ITM-ul.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi