Catalonia și-a declarat independența. Cum poate influența fotbalul decizia politică

O decizie istorică a fost luată astăzi în Catalonia. Parlamentul s-a declarat în favoarea independenței provinciei, iar toată lumea s-a dus cu gândul imediat la Barcelona. Și asta pentru că în săptămâna premergătoare Referendumului, în presa din Spania au circulat informații cum că gruparea de pe ”Camp Nou” ar putea juca din sezonul viitor într-un campionat străin. 

Iar zvonurile au fost alimentate de declarația ministrului Sportului din Spania. "Odată cu obținerea independenței, echipele catalane din Primera - Barcelona, ​​Espanyol și Girona - vor fi nevoite să joace într-o altă ligă”, anunța Gerard Figueras. Acesta a dat chiar și variantele pe care le au la îndemână cele trei echipe catalane - Serie A, Ligue 1 sau Premier League! 

Spaniolii de la Marca scriu acum că decizia Parlamentului catalan nu înseamnă că echipele din această regiune vor fi afectate imediat, procesul fiind unul de lungă durată dacă se dorește acest lucru. Barca a anunțat săptămâna trecută prin vocea președintelui Josep Bartomeu că echipa (foto: fcbarcelona.com) dorește să joace în continuare în Primera. 

Asta și din cauza ultimelor declarații ale președintele Ligii spaniole de fotbal, Javier Tebas, care a declarat că în cazul în care una dintre cele trei echipe catalane va opta pentru alt campionat, nu va mai avea voie să revină în competiția din Primera. "În sport, lucrurile trebuie să fie clar afirmate. Nu este ușor să studiezi legislația spaniolă, dar dacă aceste cluburi vor decide asta ele nu vor mai putea juca în viitor în liga spaniolă de fotbal. Dar sper că nu vom ajunge la așa ceva..”, a declarat Tebas. 

”Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat astăzi, cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri, moțiunea prin care înființează Republică catalană”, anunță Associated Press. Opoziția a părăsit sala în semn de protest, înainte de votul final. 
  
Spania se opune eforturilor în vederea independenței, iar Guvernul de la Madrid pregătește măsuri prin care să preia controlul asupra acestei regiuni. Nicio țară nu și-a exprimat susținerea față de decizia Parlamentului catalan. 
Mai mult, senatorii spanioli au aprobat cu majoritate de voturi (214 la 47) cererea Guvenului de a activa prevederile art.155 al Constituției. Acest punct permite statului spaniol să preia controlul asupra unei comunități autonome ”daca nu-și respectă obligațiile impuse de Constituție sau de alte legi”. 


  
Votul senatorilor i-au acordat premierului Mariano Rajoy (foto: urhokpotareporters.com) puterea să aplice măsuri fără precedent. Acesta îl poate destitui, prin hotărâre de urgență, pe președintele Cataloniei - Carles Puigdemont, dar și întreg cabinetul său. De asemenea, Mariano Rajoy poate plasa sub tutelă Parlamentul catalan. Decizia a fost luată de senatorii spanioli imediat după ce Parlamentul din Catalonia a declarat independența regiunii și ”înființarea unui nou stat independent sub forma unei republici”. 

Catalonia, ”motorul” economiei spaniole

Guvernul spaniol urmează să treacă la măsurile adoptate de către senatori după o ședință a Consiliului de Miniștri. Madridul a subliniat că este vorba de măsuri temporare care să restaureze legalitatea în Catalonia, provincie care contribuie masiv la produsul intern brut al statului spaniol. 

Cu o populație de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia contribuie cu 20% la PIB-ul Spaniei! O eventuală despărțire a provinciei de regat ar provoca un seism economic. Contribuția catalanilor înseamnă 26% din exporturile Spaniei şi peste 50% din ieşirile maritime spre Europa! 

Catalonia (foto: bigthink.com) este una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, dar are şi multe datorii. Măsurile dure de austeritate au amplificat sentimentul separatist, conform experţilor internaţionali. Legislaţia regiunii impune cadrelor didactice, medicilor şi angajaţilor din sectorul public să foloseascã limba catalană, o limbă oficială, alături de spaniolă.

În plus, ministerul spaniol de Finanţe a preluat controlul asupra fondurilor publice administrate de guvernul regiunii pentru a se asigura că banii nu sunt folosiţi pentru organizarea Referendumului pentru independenţă. Economia Cataloniei este capitală pentru stat şi orice turbulenţe s-ar reflecta în plan european.

O eventuală independenţă ar agrava dificultăţile economice ale Spaniei şi ar încuraja mişcările secesioniste din Ţara Bascilor, spre exemplu, mai spun experții în politică. ”În prezent, guvernele spaniol şi catalan se comportă ca nişte adolescenţi care se îndreaptă în viteză unul spre altul la volanul unor bolizi. Ar trebui purtate urgent negocieri despre o echilibrare financiară corectă, despre drepturi de autonomie sau despre transformarea Spaniei dintr-un stat centralizat într-o entitate federală”, scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle. 

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi