Value bet în poker. Importanţa pariului pentru valoare

2020-03-19 10:12:00 2,3k 0

Un value bet în poker se referă la pariul făcut de cineva pentru a extrage valoare de la adversar graţie mâinii pe care o posedă. Un jucător, convins că deţine mâna mai bună, reuşeşte astfel să îşi maximizeze profitul. El cere "preţul" corect şi îl determină pe celălalt să plătească. Altfel spus, e un bet pe care îl faci astfel încât să îţi măreşti stack-ul cât de mult se poate împotriva unei mâini mai slabe decât cea pe care o deţii.

DESCHIDE CONT ȘI JOACĂ CHIAR ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER ONLINE DIN LUME!

 

De ce e atât de important un value bet în poker

De multe ori sunt întrebat de prietenii pasionaţi de poker online care sunt cele mai importante componente în hold'em. Răspunsul a devenit în timp un automatism: bankroll managementul, poziţia în poker şi un value bet făcut de fiecare dată când se impune. Despre primele două am discutat deja (vezi linkurile), acum voi încerca să vă explic de ce consider că pariul pentru valoare (traducerea fidelă pentru value bet) este atât de important.

Atât la mesele cash, cât şi în turnee observ o serie de jucători care fac mici erori. Mă refer la raise-ul dat, de obicei pe river. Pentru că un value bet în poker îşi exprimă adevărata forţă pe ultima stradă; deşi este bine să îl foloseşti uneori şi mai devreme. Destui adversari simt că au mâna cea mai bună, dar nu ştiu să facă bet-ul corect. Fie se tem de nuts, fie au senzaţia că nu au citit acţiunea foarte bine. Dar, cel mai des, dau un raise prea mic. În fapt, ei se mulţumesc să "ciupească" încă ceva: preferă să obţină un profit mic, dar să fie siguri că vor fi plătiţi.

 

Cum obţii maximum de la ceilalţi

În realitate, dacă ar avea mai multe cunoştinţe, ar putea să obţină mult mai mult din potul respectiv cu un value bet. Diferenţele în poker în ultimii ani au devenit tot mai fine; astfel, un amănunt aparent nesemnificativ face de multe ori diferenţa. Să obţii maximum de la oponenţi în majoritatea situaţiilor date, iată un avantaj care pe termen lung se transformă în enorm de multe fise.

Citeşte bine mâna, înţelege ce ar putea să aibă adversarul şi o să vezi că e destul de uşor să înţelegi cam unde e graniţa pe care nu o trece. Fă întotdeauna un bet sub acea limită şi vei observa cât de mulţi te vor fi plătit. În fapt, e vorba, într-un fel, de pot odds; cât trebuie adversarul să mai împingă în pot în comparaţie cu ce e deja jos. Doar că de data asta trebuie să iei în calcul şi mâna deţinută de el. Găseşte formula perfectă şi vei extrage cât mai mult de la ceilalţi.

 

Nu te teme de slow play

Dincolo de greşeala reprezentată de un bet prea mic, amintită anterior, sunt destui jucători care comit şi o altă eroare. Cu toate că au poziţie şi o mână mai mult decât decentă, preferă "checkul". Ei se tem că s-ar expune la un slow play sau că, pur şi simplu, opozantul ar putea întoarce două cărţi mai bune.

Cum am mai discutat deja, agresivitatea e cheia în poker. Un stil de joc excesiv de precaut te poate ajuta în unele cazuri. Dar, pe termen lung va fi dăunător. Asta pentru că nu vei salva în situaţiile defavorabile atât de multe fise pe câte poţi câştiga în timp atacând.

Trebuie să ai în minte întotdeauna un anumit ţel. Eu caut aproape de fiecare dată nu doar să câştig mâna, ci să maximizez profitul obţinut în potul respectiv. Pentru că am înţeles cât de mult înseamnă asta în timp. Sigur, pentru a reuşi să fii în stare să faci un value bet în poker la momentele oportune, ai nevoie de skill-uri.

Trebuie să înveţi să îţi citeşti adversarii, să fii permanent conectat la acţiunea de la masă. Chiar şi când nu participi la poturi, pentru că vei obţine date fundamentale despre ceilalţi. Dar cel mai important, trebuie să ai capacitatea de a te pune în pielea celuilalt. Internalizează stilul lui de joc şi priveşte mâna din perspectiva sa. Astfel, vei şti cam câte chip-uri ar mai fi dispus să pună în pot-ul respectiv. Nu vrei să îl pierz (să dea fold), obiectivul e să primeşti un call pe o sumă cât mai mare.

 

Cât pariezi?

Fără îndoială, discuţia aceasta e una extrem de complexă, o serie de factori contând. Textura board-ului, imaginea pe care ţi-ai creat-o la masă, stack-urile voastre, dar şi fisele introduse în pot până la acel moment sunt indicatori preţioşi. Ei trebuie luaţi în considerare când plasezi pariul pentru valoare.

Sunt lucruri pe care nu le poţi controla în teorie, ci doar în contextul unei mâini reale pot fi contorizate, simţite şi analizate. În schimb, ceea ce tu poţi asimila în acest moment este un lucru esenţial: renunţă să crezi că, dacă ceri puţin, vei fi mai frecvent plătit.

Mai multe studii au relevat faptul că, în peste 80% dintre cazuri, un raise pe river pentru valoare de 4 big blind-uri primeşte aproximativ acelaşi număr de call-uri (diferenţă de maximum 10 procente) ca un raise de doar 2 big blind-uri. Mai mult, în unele situaţii, împotriva unor adversari de o anumită tipologie, un raise mai mare ar putea să pară suspect. Crezând că îi bluffezi, aceştia sunt mai tentaţi să te plătească decât dacă ai cere mai puţin.

50%-100% din fisele din pot ar trebui să ceri pe river, pentru un value bet în poker corect, cred specialiştii. În aceste condiţii, nu te expui foarte tare. În cazul în care celălalt şi-a mascat o mână foarte bună, nu eşti pot comitted. Dar cu o asemenea valoare îi poţi insufla adversarului ideea că ar putea el să ia valoare din pot; dacă dă call şi are mâna mai bună.

DESCHIDE CONT ȘI JOACĂ CHIAR ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER ONLINE DIN LUME!

 

Concluzii

Concluzia e una singură: pariază întotdeauna pe river în momentul în care ai o mână bună, iar pe adversar îl simţi, după modul în care a jucat până pe ultima stradă, că e dispus să îşi asume riscuri. Dacă eşti în poziţie şi el a dat check, e ideal; pentru că ai cu atât mai multe argumente să pariezi. Dar fă-o şi când tu eşti cel care vorbeşte primul.

Se va întâmpla uneori ca adversarul să întoarcă mâna mai bună sau chiar să vină cu re-raise. Însă, în timp, o asemenea strategie se va dovedi profitabilă. Garantat vei obţine mult mai multe fise decât cele pe care le pierzi.

TU CÂT DE DES APELEZI LA VALUE BET ÎN POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi