O decizie uşoară se transformă în ieşirea din turneu! ANALIZĂ: tu cum ai fi jucat această mână?

2020-01-06 12:10:00 1,6k 0

unnamed.jpg
 

Una dintre cele mai interesante mâini din ultima perioadă s-a jucat la turneul cu buy-in de 5000$, Card Player Poker Tour Venetian main event. În cele ce urmează vom analiza acţiunile celui care a pierdut mâna şi vom încerca să identificăm greşelile făcute.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre concurenţi eşti chiar tu)

În turneu au mai rămas doar trei jucători, fiecare dintre ei având garantată suma de 237.000 de dolari. Locul doi urmează să fie remunerat cu aproximativ 329.000 de dolari, în timp ce câştigătorul va intra în posesia unui cec de 536.000 de dolari.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI EXERSEAZĂ-ŢI ABILITĂŢILE!

La un nivel de blinduri de 30.000/60.000 şi 10.000 ante, stack-ul tău este de 3.510.000 fise, adică 58 de big blinduri. Chip leader-ul are în faţă 7.200.000 fise, în timp ce short stack-ul nu e departe de tine: 2.740.000 fise.

Mâna care îţi este servită de dealer este AK offsuited (romb, respectiv pică), tu fiind în acest moment big blind. Din button, chip leader-ul face un raise de 120.000 de fise, iar small blind-ul foldează imediat. Acţiunea ajunge la tine, care, având un "monstru", mai ales pentru jocul în trei, decizi să măreşti potul: pariezi cinci big-blind-uri, dând un re-raise de 300.000 de fise. Fără a se gândi foarte mult, adversarul dă call.

Flopul este, după cum vezi în tabelul de mai sus 5 4 2, primele două cărţi fiind de cupă, a treia de treflă. Nu ai poziţie, însă decizi să faci un continuation bet, mizând şi pe faptul că ai un insight de chintă. 350.000 de fise arunci în pot, iar oponentul, după aproximativ un minut de gândire, dă call. Turnul nu te ajută prea mult: 8 de treflă. Continui să pariezi: 550.000 de fise, iar chip leader-ul nu stă de această dată prea mult pe gânduri înainte să te plătească.

Riverul: K de cupă. Ai suficiente informaţii că mâna adversarului e destul de bună, din moment ce a mers pre-flop cu raise, pentru ca apoi să dea call la overbetul tău, aşa că nu ai nevoie să mai iei valoare din acest pot. Baţi check, sperând că şi celălalt va proceda la fel. În schimb, el merge all-in, pentru cele 2.300.000 de fise aflate în faţa lui. Ce decizie iei în acest moment?


Analiza mâinii şi decizia corectă

Până în acest moment, aproape că ai procedat fără greşeală, doar raise-ul de pe turn putând naşte o discuţie, în condiţiile în care adversarul ţi-a dat motive să crezi, pre-flop şi pe prima stradă, că e destul de puternic. Poate că nu ar fi trebuit să mizezi acolo deloc, însă e perfect justificabilă decizia ta: ai vrut să pari puternic şi să nu îi dai celuilalt opţiunea de a te bluffa.

Însă, în acest moment, cu mâna pe care o ai (pereche maximă -KK- şi kicker maxim -A-) tu poţi bate un singur lucru: un bluff. Nu există niciun motiv pertinent pentru care chip-leader-ul să împingă all-in cu o mână mai slabă decât tine doar pentru a lua valoare din pot. În orice altă situaţie, exceptându-le pe cea în care bluffează sau pe cea în care are o carte excelentă (şi e sigur că va câştiga potul), el s-ar fi mulţumit cu un check pe river, board-ul fiind mult prea periculos pentru a încerca să iei valoare din el.

Care sunt, însă, şansele să bluffeze? Aminteşte-ţi că a dat raise pre-flop, pentru ca ulterior să răspundă "call" la orice acţiune a ta. Ai jucat agresiv şi corect, însă eşti în "beznă": nu ai reuşit să aduni suficiente informaţii despre mâna lui. Care ar fi fost mâna avută de el, care să justifice acum un bluff? De ce a plătit până pe river fără nimic? Doar pentru a face play-ul acesta? Puţin probabil. Şansele unui bluff aici sunt minime (doar o pereche mică din mână ar justifica-o, eventual un 33, care să îi fi dat şi un draw de chintă necompletat). În condiţiile în care ar fi avut o pereche medie sau mare, mai mult ca sigur ar fi împins all-in fie pre-flop, fie după flop, când putea fi speriat de cele două cupe.

În concluzie, chiar dacă ai investit mai mult de 800.000 de fise în acest pot, ar trebui ca fold-ul să ţi se pară alegerea corectă şi nici măcar să nu fie una care să necesite prea multe regrete. Vei ajunge la aproape acelaşi număr de fise cu adversarul, e adevărat, însă riscurile sunt enorme: practic, nu există o mână decentă pe care adversarul să o aibă şi tu să o poţi bate. Un call din partea ta ar însemna faptul că eşti sigur că opozantul bluff-ează, pentru că, aşa cum am discutat mai sus, nicio altă carte pe care tu ai putea să o baţi nu l-ar fi determinat să meargă all-in.
 

Ce s-a întâmplat în realitate?

La Card Player Poker Tour Venetian main event 2016, Jon Turner (chip-leader-ul) a împins all-in pe river, după ce mâna s-a desfăşurat după cum am prezentat anterior. Dan Heimilller, cel care mai sus a fost reprezentat de către tine în această mână, s-a gândit mai bine de un minut, înainte să ia decizia finală: call. Cum am discutat, o soluţie greşită, adversarul întorcând A7 de cupă: "nuts flush".

Fără îndoială că decizia lui Dan a fost una neinspirată, însă chiar şi cei mai buni jucători comit erori în momente de presiune, mai ales în condiţiile în care turneul era pe final şi el avea foarte multe ore petrecute la masă. De asemenea, posibil ca în hotărârea lui de a da call să fi contat şi imaginea pe care o avea despre adversar: dacă acesta era un jucător loose-aggressive, nu este exclus ca Heimilller să fi luat în calcul şi acest considerent înainte de call.

Voi cum aţi fi procedat? (Unde) credeţi că a greşit Dan Heimilller? Ar fi trebuit poate să meargă all-in pre flop?