Mesele de tip cash vs turneele de poker! Diferenţele dintre ele şi argumente pro şi contra

2020-01-05 02:20:00 4,4k 0

Independent de tipul de poker pe care alegi să îl joci - online sau în casinou -, există două formate pe care poţi să le abordezi: jocul cash şi jocul de turneu. Deşi regulile de bază sunt, evident, aceleaşi există diferenţe în ceea ce priveşte strategiile la care te raportezi, iar aptitudinile, skillurile de care ai nevoie pentru a face performanţă sunt diferite. În acest articol vom privi în oglindă jocurile de tip cash şi turneele, pentru a identifica noţiunile care le separă şi tacticile care trebuie folosite pentru fiecare în parte.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A TESTA POKERUL DE TURNEU SAU CEL CASH!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Diferenţe de bază

2. Jocul de tip cash

3. Full Ring vs. 6-Max Cash Games

4. Turneul de poker

5. Diferențe în funcție de diferite criterii

6. Pro şi contra

1. Diferenţe de bază

Vom începe prin a găsi principalele diferențe dintre mesele de cash și turnee:

- Jocurile cash sunt jucate pe o singură masă. Turneele pot fi jucate pe o singură masă (sit and go-urile), dar cel mai adesea participanţii sunt mult mai mulţi, astfel că e nevoie de mai multe mese la care aceştia să fie distribuiţi.

- În jocurile cash, participanţii schimbă bani pentru a primi chip-uri (există o corespondenţă directă între suma investită şi fisele primite). De obicei, există o sumă minimă și maximă pentru un buy-in, în funcție de miză. În turnee, jucătorii alocă toţi aceeaşi sumă pentru buy-in și li se oferă aceeași cantitate de jetoane.

- Un jucător are opțiunea de a renunța la un joc de tip cash în orice moment și poate apoi să schimbe jetoanele rămase în bani reali. Turneele se încheie atunci când există un câștigător, care are în faţă toate jetoanele. Jucătorii sunt plătiţi în funcție de locul pe care au terminat în turneu, structura premiilor fiind cunoscută de la început, după ce s-au efectuat toate înregistrările.

- În jocurile de tip cash, blind-urile rămân aceleași pentru fiecare mână, în funcție de miza la care alegi să joci (de exemplu, $1/$2). În turnee, blind-urile cresc: se pleacă de la blindul minim, pentru ca apoi, de obicei la 15 sau 20 de minute, să crească (exemplu: 10/20; 15/30; 20/40; 30/60 etc). Drept urmare, spre finalul competiţiei, un stack mediu va număra mult mai puţine blinduri decât în faza incipientă.

- Dacă cineva îşi pierde toate jetoanele într-un joc de cash, întotdeauna el are posibilitatea să facă un nou buy-in şi să continue să joace. În turneu, dacă rămâi fără fise în faţă, eşti eliminat. De menţionat că există şi competiţii care permit rebuy-uri nelimitate o perioadă de timp, însă ulterior, după o pauză dinainte stabilită, se ajunge la sistemul freezout în orice turneu (pierzi toate chip-urile = ai părăsit competiţia).

2. Jocul de tip cash

În mod clar, există unele diferențe fundamentale din punct de vedere al strategiilor şi al paşilor de urmat între jocurile de tip cash și turneele de poker. Vom analiza în cele ce urmează fiecare format într-un mod mai detaliat, începând cu jocurile cash.

Cei mai mulţi dintre jucători sunt introduși pentru prima dată în lumea pokerului prin intermediul jocului cash. De multe ori se întâmplă să iei contact cu această disciplină pe masa de bucătărie sau, cu prietenii, într-o scară de bloc. După cum indică numele, se joacă pentru bani, chiar dacă la început poţi să pui la bătaie beţe de chibrit sau pur si simplu fise care nu au corespondenţă în realitate în leii din portofel. Acest tip de joc este jucat în mod regulat în întreaga lume în case, cluburi, cazinouri, dar mai ales pe internet, bineînţeles.

În funcție de mizele jocului, în mod normal există un buy-in minim pentru a participa, pentru a lua loc la masă. De multe ori, chiar şi în jocurile de tip no limit (omaha, hold'em, etc) există şi un buy-in maxim, de asemenea. Aceasta este de fapt o formă de protecție a jucătorilor, pentru că altfel cineva - eventual tiltat - ar putea să piardă enorm într-o singură sesiune. Jocurile cash - fie că sunt pot-limit sau no-limit - necesită, în general, un buy-in de 20-100 blind-uri mari. Prin urmare, într-un joc no-limit cu blind-uri de $1/$ 2, puteți cumpăra în general fise pornind de la 40$. Dar un buy-in standard în acest caz ar fi 200$.

Mesele cash de tip fixed limit necesită, de obicei, un buy-in care să fie echivalentul a de cel puțin 10 ori small blind-ul. Ca atare, un joc de $2/$4 ar avea un buy-in minim de 20$. Sumele de intrare în joc nu sunt niciodată fixe, ele pot varia de la un loc de desfășurare la altul.

Există însă jocuri de tip cash care se potrivesc tuturor bugetelor, în special dacă jucați online. În pokerul pe internet, mizele sunt aproape întotdeauna grupate pe diferite nivele: plecând de la mize mici, mize medii, respectiv mize ridicate. Iată câteva "grupuri" tipice de mize pe care le vei putea găsi în majoritatea camerelor de poker online:

No-Limit hold'em:

  • Micro - (se pleacă de la blinduri în valoare de $0.01/$0.02 până la $0.05/$0.10)
  • Low (Scăzut) - (0,10$/0,25$, până la 0,50$/1,00$)
  • Mediu - ($1/$2, până la $4/$8)
  • High (Mare) - ($5/$10, până la mese exclusiviste, unde joacă marii profesionişti, pe sume impresionante). De exemplu, la Poker After Dark, nu era o practică ieşită din comun ca cineva să intre în joc cu 200.000 de dolari. Blindurile în aceste cazuri erau imense, ajungându-se la $400/$800.

Fixed-limit hold’em:

  • Micro - ($0,01/$0,02, până la $0,25/$0,50)
  • Low (Scăzut) - ($0.50/$1.00, până la $3/$6)
  • Mediu - ($5/$10, până la $10/$20)
  • Mare - ($15/$30 +)*

*De notat că acesta este doar un ghid pentru a ilustra gamele de mize disponibile atunci când joci online. Este literalmente loc pentru toată lumea, însă secretul pe care trebuie să îl respecţi întotdeauna e legat de bankroll management. Dacă nu respecţi regulile de aur ale acestuia, e foarte probabil să îţi pierzi foarte repede toţi banii din cont, evoluând la mize prea mari, unde adversarii sunt de mare valoare.  

Când joci live, într-un cazinou, este foarte puțin probabil să găsești mize la fel de scăzute ca cele listate aici. În majoritatea cazinourilor, cele mai mici mize sunt, de obicei, $1/$ 2 pentru no-limit şi $2/$ 4 pentru fixed limit.

 

3. Full Ring vs. 6-Max Cash Games

Jocurile cash sunt cunoscute adesea sub denumirea de "ring", iar o masă care are 9 sau 10 jucători este una completă: full ring sau "inel complet".

Odată cu apariția pokerului online, acum aproximativ 17-18 ani, jocul short handed a devenit foarte popular. În traducere aproximativă "mână scurtă", acesta se diferenţiază prin faptul că permite să se aşeze la o singură masă de cash doar șase jucători. Ca atare, jocurile de cash de tipul short handed sunt în mod normal denumite "6-max". Acestea au devenit atât de îndrăgite peste tot în lume pentru că îţi oferă mult mai multă acţiune. Jucătorii pot intra în mai multe mâini decât pe "full ring" și pot evolua mai agresiv, chiar şi cu mâini marginale. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că, din punct de vedere strategic, nu se poate doar să stai şi să aștepți cărți premium deoarece blind-urile se apropie mult mai repede. În plus, fiind mai puţini opozanţi, este o mai mică probabilitate ca cineva să aibă atât de des cărţi monstru. Nu în ultimul rând, popularitatea derivă şi din faptul că ajungi să îi cunoşti mai bine pe opozanţi, deci vei lua decizii corecte mai des, evident, dacă eşti un jucător bun.

Chiar dacă mărimea mesei (numărul persoanelor) este singura diferență între cele două formate, acestea se joacă, cum am precizat deja, destul de diferit. Dacă eşti începător, sfatul nostru este să începi mai întâi prin a juca pe ring, pentru ca abia apoi, după ce ţi-ai construit un anumit background, să treci la jocurile mai agresive de tipul 6-max cash games.

4. Turneul de poker

Într-un format standard de turneu, toți jucătorii intră pentru aceeași sumă de bani - buy-in identic -, la care se adaugă un procent din taxa de intrare care merge spre organizatori. Ca exemplu, un turneu cu buy-in de 50 de dolari va avea, de obicei, o taxă suplimentară de 5$. Odată ce ai plătit suma de 55$, 50 dintre aceştia merg spre fondul de premiere, iar restul de 5 este păstrată de organizatorul competiţiei.

Pentru suma plătită vei primi fise care nu pot fi negociabile. Toţi primesc acelaşi număr de chip-uri, ele neavând vreo corespondenţă în banii investiţi. Astfel, destul de des la sit and go-uri vei avea la dispoziţie 2000 de jetoane, în timp ce la turneele mai mari numărul acestora creşte. Se ajunge până la competiţii de tip "deep stack", unde ai la dispoziţie şi peste 100 blinduri.

Nivelul blind-urilor creşte permanent. Se pleacă de la 10/20, de cele mai multe ori şi, în funcţie de tipul de turneu, ele pot creşte la 15-20 de minute. În turneele deep, un nivel de blinduri poate să dureze şi până la 45 de minute, în timp ce dacă joci într-o cameră de poker online un turneu turbo, poţi constata că blindurile se măresc mult mai rapid (5 minute). Creşterea continuă a blind-urilor îi obligă pe jucători să joace mai puţin conservator, astfel că nimeni nu se poate baza la nesfârşit pe aşteptarea unor cărți premium, care să ofere probabilităţi matematice mari în disputele cu rivalii. Despre cum trebuie să evoluezi într-un turneu de poker am discutat aici, astfel că în prezentul articol vom face doar o trecere în revistă a particularităţilor acestor genuri de competiţii.

Numărul câștigătorilor într-un turneu depinde, în mod normal, de numărul de jucători care se strâng la start. Într-un turneu cu o taxă de intrare de 50$, dacă s-au înscris 100 de jucători, fondul de premiere va fi de 5.000$. Vor fi plătiţi, de obicei, ultimii zece jucători sau cei nouă care ajung la masa finală. Primul loc ar putea primi aproximativ 30-50%, în funcţie de ce stabilesc încă de la început organizatorii. Premiile vor scădea proporţional, în conformitate cu structura care este anunţată încă dinainte de start. La SNG-urile de 10 jucători, lucrurile în privinţa premiilor sunt mult mai simple: se plătesc ocupanţii podiumului, 50% mergând la câştigător, 30% la locul secund şi 20% pentru ultimul loc de pe podium.

Ţine minte mereu că numărul de jetoane de pornire, nivelul şi durata de timp ale blindurilor și distribuția fondului de premiere este la discreția organizatorului turneului și poate varia semnificativ. Întotdeauna asigură-te că eşti la curent cu toate aceste informaţii, pentru a şti cum îţi construieşti strategia şi care este orizontul de aşteptare. Totodată, aminteşte-ţi mereu că valorile chipurilor utilizate în turneu sunt relevante numai pentru turneul în sine. Poţi avea mai multe jetoane decât oricine altcineva după o oră, dar nu poţi pleca să schimbi fisele pentru bani reali. Stackul pe care îl ai îţi oferă o anumită poziţie în turneu, dar pentru a fi ITM (into the money) trebuie să termini pe un loc care e prevăzut în structura de premii. De exemplu, degeaba eşti chip leader detaşat când mai sunt 40 de jucători la un turneu în care se premiază doar primii 10. Trebuie să rămâi între aceştia, la final, pentru a avea acces la o sumă de bani.

 

5. Diferențe în funcție de diferite criterii

Finanţele

La cash câştigurile sunt mai degrabă mici şi sigure pentru cei care obişnuiesc să trateze totul foarte profi. Grinderii îşi calculează profitul pe oră, acesta e principalul lor obiectiv. În schimb, la un turneu mare poţi avea acces la un premiu care îţi poate schimba fundamental viaţa. Ca atare, am fost tentat mai mereu de mirajul unui premiu uriaş în detrimentul unor câştiguri mai mici şi constante (la poker). Asta şi pentru că rar am timp încât să îmi canalizez energia doar spre poker. Dacă nu obişnuieşti să fii zi de zi la masa de joc, cred că turneul îţi oferă mai multe perspective spre un premiu atractiv.


Adversarii

La mesele cash, cei mai mulţi dintre oamenii chiar ştiu ce vor. Au un target bine stabilit şi evoluează în funcţie de acesta. În turnee, lucrurile sunt mai relaxate. Mulţi nu au un plan bine pus la punct, drept urmare sunt mai uşor de învins. Asta şi pentru că la turnee participă foarte mulţi jucători, deci valoarea, per ansamblu, e la un nivel mai scăzut.


Competivitate

Într-un turneu, chiar există un câștigător, succesul poate fi măsurat. "Am terminat pe locul 10 dintr-un field de 1000 de oameni" înseamnă cu siguranţă ceva. Mai mult decât "Am adunat cele mai multe fise la o masă de 9 inşi"? Eu spun că da. Cei mai mulţi dintre noi simt nevoia să se raporteze la ceva. Iar ierarhia din turnee e un etalon din acest punct de vedere.


Prestigiul

Câştigătorii de turnee au o anumită aură. În general, indiferent de sport, ne referim la unul sau altul pentru ce a făcut la o mare competiţie. Să ajungi să ai cel mai mare stack la o masă de cash e excelent, dar pentru mulţi insuficient.

 

6. Pro şi contra

Întotdeauna un jucător de poker cu experienţă va prefera unul dintre formate: cash-ul în detrimentul turneelor sau invers. Mai jos am încercat să aducem câteva argumente pro şi contra celor două tipuri de poker.

Argumente turnee

Banii - Unul dintre primele locuri la un turneu mare îţi poate schimba fundamental viaţa. Ca atare, poţi fi tentat de mirajul unui premiu uriaş în detrimentul unor câştiguri mai mici şi constante.

Notorietate - Câştigătorii de turnee sunt mult mai bine promovaţi de către media. În general, ne referim la "X" sau "Y" pentru ce a făcut la o mare competiţie, nu pentru faptul că a adunat cele mai multe fise la o masă de cash.

Competivitate - Într-un turneu, chiar există un câștigător, se poate măsura succesul. "Am terminat pe locul 10 dintr-un field de 1000 de oameni" înseamnă pentru majoritatea mai mult decât "Am adunat cele mai multe fise la o masă de 9 inşi".

Aventură - Pokerul îţi oferă - pe lângă alte multe beneficii - oportunitatea unică de a cunoaşte lumea, de a călători. Îţi poţi alege destinaţiile singur, îmbinând utilul cu plăcutul: participarea la un turneu şi vizitarea obiectivelor turistice din acea locaţie.

Puncte slabe turnee

Variaţie mare - Mulţi profesionişti evoluează în peste 100 de turnee/an (luăm în calcul şi turneele online). Pentru a le putea susţine, ai nevoie de o balanţă foarte mare, având în vedere că poţi adesea să participi la câteva zeci de evenimente fără să faci un ITM serios. Drept urmare, ai nevoie de un buget mare pentru a deveni un jucător de turnee.

Frustrare - Chiar şi când intri în premii, s-ar putea să fii nemulţumit de faptul că nu ai făcut masa finală. Sau când ajungi în heads-up, să fii extrem de dezamăgit de faptul că ai fost atât de aproape să câştigi, dar nu ai făcut-o. În turnee, în general, factorul tiltare e mult mai prezent şi, dacă nu eşti echilibrat, îţi poate afecta puternic psihicul.

Alte cheltuieli - Nu trebuie luate în calcul doar buy-in-urile la competiţii. Dacă vrei să mergi la Praga sau Viena, destinaţii predilecte pentru profesioniştii români, trebuie să iei în calcul şi cazarea, deplasarea şi hrana. Se adună astfel sume importante, care pun presiune pentru obţinerea unui rezultat cât mai bun. Nu mai vorbim de efortul de a merge în SUA, la WSOP; o astfel de aventură poate "sări" uşor de 20.000 de dolari (pentru Main Event).

Argumente cash

Flexibilitate - Ca jucător de cash, eşti complet liber să îţi faci propriul program. Poţi alege foarte clar unde şi când să participi, fiecare cazinou sau camera de poker online oferindu-ţi permanent posibilitatea de a juca. Poţi să fii astfel semi-profesionist: să ai şi un job în paralel şi să încerci jocul cash în funcţie de agenda ta.

Finanţe - Un jucător poate să facă milioane de dolari în câteva zile, câştigând un turneu, dar pe termen lung, matematica spune altceva. Să alegi să joci cash înseamnă să ai o mai mare probabilitate de a realiza un profit în perspectivă.

Puncte slabe turnee

Nivel ridicat - La mizele mici, vei vedea că vei reuşi să ai un profit pe oră destul de bun şi vei considera că poţi să faci destul de uşor banii. Pe măsură ce avansezi, însă, diferențele între jucători devin tot mai mici. Nivelul creşte, ești mereu supus la teste şi nu vei mai da acelaşi randament ca în jocurile pe sume mici. În paralel mizele cresc şi ele, astfel că e nevoie de un psihic puternic şi cunoştinţe temeinice pentru a avea succes.

Tiltare/pierderi - Dacă într-un turneu, poți să pierzi cel mult intrarea, în jocurile mari de cash se poate ajunge la sume impresionante. Să pierzi o adevărată avere într-o mână, când dai de un bad beat, iată un element la care puţini fac faţă. Vei dori să întorci banii pierduţi, pentru că ai tot timpul posibilitatea să reintri la masă, însă jocul îţi va fi aproape de fiecare dată afectat de tiltare. Nu vei fi capabil să aduci în prim plan jocul tău de tip "A", vei comite noi erori, iar prăpastia se va adânci.

Pentru a vedea ce format de poker ţi se potriveşte, poţi intra în camera de poker recomandată de pariurix.com. Dar nu uita că ai nevoie de cunoştinţe temeinice pentru a avea succes, nu încerca să arzi etapele în speranţa că vei da marea lovitură. Cel mai probabil nu se va întâmpla asta, astfel că pentru a nu îţi asuma riscuri inutile tratează atât turneele, cât şi jocurile de tip cash cu maximă responsabilitate, respectând mereu bankroll managementul.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A TESTA POKERUL DE TURNEU SAU CEL CASH!