Heads-up în turneele Sit'N'Go. Cum trebuie să joci

2020-01-08 04:00:00 1,8k 0

Despre strategia pe care trebuie să o aplici în SNG-uri am vorbit pe larg aici, astăzi este momentul să discutăm despre heads-up-ul într-un astfel de turneu. Vom analiza care sunt abilitățile de care ai nevoie pentru a te pune în poziția de a juca pentru victorie.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Sit'N'Go-urile sunt competiții de poker online, care nu au o oră de start prestabilită. Ele încep în momentul în care toate locurile disponibile au fost ocupate de către jucători. Structura și creșterea blindurilor diferă de la o cameră de poker online la alta, dar de cele mai multe ori vom avea un turneu de 9-10 jucători, cu schimbarea blindurilor la un interval de 10/15 minute.

Scopul oricărui SNG e să intri în bani. La o masă de 10 jucători, vor fi premiați primii 3, după următorul algoritm: locul 1 - 50% din bani, locul 2 - 30%, respectiv locul 3 -20%. Așadar, obiectivul central e să câștigi competiția, acest lucru aducându-ți jumătate din banii strânși de la toți jucătorii.

Odată ajuns în heads-up, probabil ai deprins multe din strategiile de bază pentru un SNG, acum trebuie doar să le aplici în duelul unu-la-unu. Doar că lucrurile se schimbă puțin față de un heads-up clasic. Vom vedea mai jos diferențele și mutările cele mai bune.

Nu deții un edge important contra adversarului

Din păcate pentru mulți, modul în care cele mai multe dintre sit-and-go-uri online sunt concepute determină ca finalul să fie de multe ori un adevărat gambling. Până când ajungi la heads-up, blind-urile sunt atât de mari încât jocul nu permite prea mult spațiu de manevră.

Pentru a avea un avantaj important în raport cu celălalt trebuie să fi adunat deja foarte multe fise. Dar, independent de asta, niciunul dintre jucători nu va avea un edge important asupra celuilalt, din cauza structurii. O dublare schimbă fundamental raportul de forțe de la masă, astfel că trebuie să fii dispus să joci agresiv și să îți asumi riscuri.

De obicei, "meciul" se încheie cu victoria celui care primește cele mai bune cărți în cel mai scurt timp.

Valoarea mâinilor

Asta nu înseamnă că duelul e complet bazat pe noroc, dimpotrivă. Încă există spațiu pentru a vă exploata edgeul. Foarte important e însă să cunoști valoarea mâinilor și procentele.

Când te afli în heads-up, valorile mâinilor se schimbă față de etapele anterioare ale turneului. În funcție de modul în care adversarul tău joacă, un as pre-flop reprezintă un avantaj de necombătut. Gândește-te astfel: dacă mâna ta este decentă când jocul este short handed, atunci ea devine una "monstru" în heads-up.

Perechile sunt cărți extrem de puternice de start, chiar dacă vorbim de cele mici și medii. Mâinile sunt de obicei câștigate cu doar o pereche la showdown, așa că dacă ai o asemenea mână înainte de flop, atunci ești într-o situație excelentă.

Mâinile care de asemenea cresc în valoare sunt cărțile mari (Broadway cards): K-Q, K-J, Q-J, K-T. Acelea care atunci când "lovesc" flopul fac top pair cu un kicker bun. Perechea mare este o mână uriașă în duelul unu vs unu și aproape întotdeauna justifică un all-in.

Mâinile care scad în valoare în heads-up sunt cele formate din cărți speculative slabe, cum ar fi conectorii mici și medii. În timp ce astfel de cărți pot fi mâini decente pentru a se ridica atunci când vrei să furi, nu ar trebui să fie jucate împotriva unui raise. Aceste mâini scad dramatic în valoare atunci când stackurile sunt mici. Cu ele vei prinde de obicei maxim second pair cu un kicker slab sau un guthsot. Adică o mână insuficient de bună astfel încât să-ți risti viața în turneu.

Pot committed

Ca urmare a faptului că stackurile sunt extrem de mici prin comparație cu blindurile, vei constata foarte rapid că devii pot committed. Să analizăm niște exemple, astfel încât să înțelegem de ce trebuie să împingem foarte frecvent sau de ce e necesar să plătim all-in-ul cerut de oponent.

Ai 6250 fise, la fel și adversarul tău. Blind-urile sunt de 250/500. Ești în small blind și primești J pică - 10 treflă, iar adversarul ridică la 1800. E o mână extrem de bună încât să nu răspunzi, îi vei oferi prilejul să fure prea multe blinduri, care înclină balanța în favoarea lui. 

Flopul vine J treflă - 6 treflă - 3 romb, iar oponentul tău pariază 3200. Ce ce ar trebui să faci? Shove all-in. Asta e tot. Acesta este genul de poker pe care trebuie să îl joci într-un heads-up, la sit-and-go-uri.

Blindurile sunt prea mari și jocul nu oferă posibilitatea de play-uri sofisticate. Dacă lovești top pair pe flop, trebuie să fii gata să îți pui toate jetoanele în joc. 

Să ne imaginăm alt exemplu: ai 6250 de fise, la fel și adversarul tău. Blind-urile sunt de 250/500 (în fapt, aceleași coordonate ca mai sus). Ai Q treflă - J treflă în small blind, iar de data asta ridici tu la 1800. Primești call, iar flopul coborât este următorul: 10 pică - 2 treflă - 9 romb.

Oponentul tău dă check, iar tu faci un semi-bluff: ceri 3000 de fise. Oponentul tău împinge. Ce faci în această situație? Fără îndoială, va trebui să plătești.

Ai două overcards și open-ended straight draw. Mai deții doar 1450 fise, iar în pot sunt 11.050 jetoane. Ești fără doar și poate pot-committed. Din fericire, deții o mulțime de outsuri, astfel că situația nu e deloc una oribilă, chiar dacă e posibil să pleci în spate.

În concluzie, heads-up-ul în SNG trebuie jucat extrem de agresiv, pentru că blindurile sunt prea mari să îți ofere spațiu de manevră. Ar trebui să shovezi frecvent din poziție, pentru că orice steal la acest nivel îți rotunjește serios stack-ul.  

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!