Cum trebuie să joci într-un turneu de poker. Ghid complet: de la momentele de început, la masa finală

2020-03-20 15:27:00 6,7k 0

Turneele de poker sunt extrem de populare în toată lumea, mult mai mulți jucători preferându-le în detrimentul meselor cash. Totuși, pentru a avea succes e nevoie de multă răbdare, de agresivitate și foarte multă atenție. Care este însă cheia spre succes? O rețetă universală nu există, evident, pentru că altfel ar folosi-o toată lumea, însă putem construi un ghid extrem de util de sfaturi și strategii care să te aducă într-o poziție extrem de avantajoasă pe termen lung și să îți sporească considerabil șansele să intri în bani sau la masa finală.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

 

1. Cum abordezi faza de început a turneului

În general (mai ales în turneele desfășurate în cazinou), structura este una "deep stack", ceea ce îți permite să aștepți astfel încât să găsești momentele prielnice pentru a intra în poturi.

Mulți jucători sunt loose, însă, independent de tipologia de joc, în fazele incipiente ale competițiilor, răbdarea este esențială. Blindurile sunt infime și nu simți nevoia acută să le aperi sau vreo presiune generată de faptul că ai un stack mult prea mic. De altfel, pentru a avea succes în turnee, trebuie să renunți în mare parte la jocul loose pentru simplul motiv că mulți alți adversari așteaptă doar să joace în carte. Evoluând cu connectori de aceeași culoare prea frecvent, de exemplu, se poate dovedi extrem de toxic, în cele mai multe dintre poturi urmând a intra din postura de "underdog". S-ar putea uneori să ai succes astfel și să îți construiești un stack mult peste medie, însă ceea ce ne interesează în primul rând e cum să evoluezi astfel încât să crești sănătos pe termen lung.

Așadar, sfatul pentru începutul turneelor e să evoluezi extrem de tight, găsindu-ți în paralel zona de confort atât de necesară. Presiunea este mică și mult mai important e să încerci să îți creezi o imagine la masă și să îi analizezi pe ceilalți în profunzime, pentru a avea o serie de date despre ei mai târziu, când vă veți afla față în față. Ai nevoie să fii concentrat la fiecare mână, chiar dacă de cele mai multe ori nu te vei implica în ea. Această atenție pe care o acorzi celorlalți își va găsi în curând, însă, răsplata, deoarece așa vei înmagazina o serie de informații prețioase despre adversari.


2. Ce cărți jucăm în turneu

Cum am spus deja, e nevoie de un joc cât se poate de solid și de corect, fără play-uri inutile, bluffuri sau steal-uri. Forța dată de mâinile de start e cea mai importantă, astfel că pentru moment e suficient să îmbini jocul din poziție (să evoluezi din button e ideal; dacă nu, ai grijă să intri în poturi mai ales când te afli în poziții târzii - late position -  la masă) cu agresivitatea și cu puterea de început ale mâinilor.

Astfel, te sfătuim să alegi următoarele categorii de cărți, la restul urmând a renunța fără foarte multe regrete:

  • The Big Three (AA, KK sau QQ) - jucate cu raise cel puțin 4xBB pentru a izola mâinile speculative. Dacă pe flop ai maximum doi adversari rămași, mizează pe continuation bet, șansele să deții mâna cea mai bună fiind în continuare foarte mari. În schimb, dacă mai mulți jucători participă la pot și devin foarte agresivi la rândul lor, fii mult mai circumspect: e posibil ca cineva să fi lovit un set și să te afli pe buza prăpastiei. Totuși, ca notă generală, încearcă să pariezi masiv cu astfel de cărți pre-flop, menținându-ți agresivitatea și după apariția primelor trei cărți din board. Pe termen lung, vei avea mult mai mult de câștigat și exact acest aspect te interesează.
  • A-K (As-Popă) - Ca și cu perechile mari, în general cu A-K mizezi pe varianta raise din orice poziție. Dacă cineva apelează la un three-bet (re-raise) sau four-bet (re-re-raise) trebuie să devii mult mai defensiv. În primul caz poți plăti pentru a vedea flopul, în timp ce în a doua situație sfatul e să foldezi, fiind șanse mici să deții cea mai bună mână. În general, te sfătuim să aplici strategia 3XBB pre-flop și să îți menții agresivitatea doar dacă pe flop ți se completează măcar una dintre perechi. Deși extrem de puternică, mâna reprezentată de A-K e una care produce cele mai multe eliminări într-un turneu.
  • Perechi și A-x suited - genul de mâini pe care le folosești în momentele în care în pot sunt implicați mai mulți jucători. Îți oferă oportunitatea de a câștiga foarte multe fise, dar trebuie să fii foarte atent cu ele. Perechile sunt bune doar în măsura în care ți se completează setul, în timp ce cu a doua categorie mergi în așteptarea flush nuts. Ai grijă să nu cazi în capcana de a le supraevalua și să plătești mai mult decât e cazul (verifică mereu pot odds) pentru a mai vedea o "stradă". Dacă cu perechile mari și cu A-K te sfătuiam să apelezi la raise și din early position, cu acest tip de cărți vrei să joci în general doar din poziție. Așadar, joacă-le mai ales din cutoff sau button și în general cu limp. Dacă decizi să răspunzi unui raise cu ele, ai în vedere că mâna e foarte posibil să îți fie dominată pre-flop, astfel că trebuie să fii precaut.

Abordarea extrem de tight a fazelor incipiente are și o altă recompensă, mai puțin vizibilă la prima vedere. Stând deoparte în majoritatea poturilor, te protejezi de oboseală, te consumi mult mai puțin. Ca atare, vei putea fi mult mai proaspăt și mai concentrat în fazele de mijloc ale competițiilor, un atu extrem de important. De exemplu, marele Joe Hachem - câștigător al WSOP Main Event în 2005 - explica de curând, într-un documentar la care a participat, faptul că el preferă să vină abia după câteva ore într-un turneu la care s-a înscris. Blindurile sunt extrem de mici și nu pierde foarte multe fise stând sit-out, însă câștigă enorm în plan mental, venind extrem de odihnit și putând să își mențină concentrarea la cote înalte în momentele cheie, când mulți dintre opozanți încep să comită erori din cauza oboselii.  


3. Tranziția spre fazele târzii și agresivitatea

Dacă ai urmat până acum strategia descrisă, șansele să îți fi construit un stack respectabil sunt mari. Tendința ar fi să continui să evoluezi tight, însă, poate paradoxal, această tactică nu va mai avea rezultatele de până acum. Odată cu mărirea blindurilor, e nevoie să îți mixezi jocul, să schimbi vitezele în care jucai, pentru a avea o șansă reală ca stack-ul construit să te ducă ITM sau chiar la masa finală. 

Prima etapă spre obiectivul tău îl constituie agresivitatea constantă și furtul blindurilor. Chiar dacă poate părea că riști mai mult decât este cazul, vei ajunge să te bucuri de recompense pe măsură în cazul în care găsești echilibru între momentele favorabile și imaginea pe care ți-ai creat-o. Sunt riscuri pe care trebuie să ţi le asumi, dacă nu vrei să rămâi short stack în apropiere de masa finală şi să ai, în consecință, perspective sumbre de a te apropia de victoria finală. Mulţi cad în capcana de a evolua foarte tight spre fazele finale, lucru care, în general, le dăunează din punct de vedere al numărului de fise. Acum agresivitatea e mai importantă decât în orice alt moment, astfel că trebuie să apelezi la ea constant. Vei fi surprins să constaţi câţi îşi doresc să avanseze încă un loc sau două şi să aibă parte de un premiu mai consistent, astfel că vor ceda blind-urile fără luptă. Ca atare, acum mâinile de start sunt mai puțin importante decât în primele faze, agresivitatea fiind cea care conduce jocul. Asta nu înseamnă că trebuie să încerci să furi mână de mână sau să apelezi la bluffuri foarte frecvent; trebuie să găsești un echilibru între toate acestea, analizând în permanență poziția în care ești, tipologia jucătorilor din pot și background-ul acestora. 

În astfel de situații, foarte mulți dintre jucători fac greşeala să fie prea pasivi, neînțelegând că e vorba de momente cheie ale turneelor; ei aleg beturile pre-flop rar, doar cu mâini puternice. Totuşi, deşi furtul blindurilor îţi poate ajuta enorm stack-ul, trebuie să ţii întotdeauna cont de anumiţi factori atunci când decizi să aplici această tactică.

a. Poziţia pe care o ai. Nu mai departe de ieri am discutat despre puterea poziției în poker. Când vrei să furi potul pre-flop, te interesează în primul rând să nu fie alţi jucători implicaţi, pentru că aşa şansele să ai acces la blinduri cresc. Pentru a realiza corect mutarea, trebuie să fii primul care măreşte. Acest lucru se poate realiza cel mai uşor din UTG, pentru că nu sunt oameni care să fi acţionat înaintea ta, însă o astfel de abordare e departe de a fi cea corectă. Să vrei să furi la o masă de 9 din poziţie de început e o eroare fundamentală, pentru simplul motiv că mai sunt foarte mulţi opozanţi care acţionează după tine şi care pot da call sau chiar re-raise. 

Mutarea ta vizează doar furtul blindurilor, nu doreşti ca altcineva să se implice în pot. Ca atare, alege-ţi bine momentul: din middle şi mai ales din late position (cutoff şi button) e cel mai indicat să faci acest play, după ce adversarii din early position vor fi dat fold.

b. Oponenții situați în blind-uri. Încă de la începutul articolului am vorbit despre importanța menţinerii atenţiei active tot timpul la masa de poker. Adunând permanent informaţii despre adversari, vei ajunge să le cunoşti în profunzime stilul şi să le anticipezi mutările. În cazul furtului blindurilor, cunoaşterea este cheia spre succes. Fii atent la ce jucători sunt loose şi obişnuiesc să evolueze foarte des şi nu aplica această strategie în cazul lor. În schimb, trebuie să îi ai în vedere pe oponenţii foarte tight, care sunt tentaţi să renunţe la mâini foarte uşor, chiar dacă sunt în blinduri şi au investit în pot. Când butonul de dealer ajunge în dreapta lor, fii extrem de atent şi pregăteşte mutarea câştigătoare (raise-ul), pentru că aceştia te vor plăti doar cu o mână foarte bună. Deci, şansele să câştigi potul fără luptă, printr-un raise, sunt maxime.

Bineînțeles că nu trebuie să îi ai în vedere doar pe aceşti jucători; suficienţi adversari nu vor să joace out of position şi aleg să foldeze blindurile în marea majoritate a timpului. Asta chiar dacă, de regulă, sunt tentaţi să dea credit şi unor cărţi de start mai slabe. Urmărind foarte bine jocul îi vei identifica şi pe aceştia, astfel încât play-ul tău să aibă şanse maxime de reuşită.

c. Imaginea ta. Nu doar tu aduni informații despre ceilalți. Adversarii serioși joacă după același tipar, analizându-te şi încercând să identifice pattern-urile jocului tău. La furtul blindurilor te ajută enorm faptul că anterior ți-ai creat imaginea de jucător tight. Este foarte important ca opozanții să te perceapă astfel, acum (când furi) vor fi tentați să creadă că o faci în baza cărților din mână. Cu toţii ştiu cum ai jucat anterior şi, chiar dacă unii vor bănui ce fel de strategie abordezi, trecutul recent te ajută: e nevoie de mai mult de o suspiciune pentru a intra fără o carte premium în dispută cu un adversar care și-a creat imaginea de "bunker". 

În această etapă trebuie să ştii când să te opreşti, iar acest lucru este vital. La un moment dat, unul dintre opozanţi va merge all-in la un raise al tău. Acesta este unul din momentele în care este necesar să stabilești cât se poate de clar dacă se justifică un call. Nu uita că te vei demasca, le vei arăta tuturor că ai mărit potul cu o mână marginală. Astfel, chiar dacă vei da raise-uri cu mâini slabe, nu face greşeala să plăteşti un all-in cu aceste mâini, chiar dacă ai introdus fise în pot (decât în măsura în care efortul financiar e unul mic, cel care a împins toate fisele în joc fiind unul dintre jucătorii cu foarte puţine fise).

Imaginea pe care ţi-ai facut-o la masa de joc te poate ajuta enorm în tentativa de a fura blind-urile. Dacă ai fost foarte selectiv cu mâinile jucate, ceilalţi etichetându-te drept un jucător tight, şansele ca manevrea să iasă cresc exponenţial. Te vei bucura de creditul acordat de ceilalţi, ei considerând de cele mai multe ori că eşti îndreptăţit de carte să măreşti, să ai pretenţii. 

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!


4. Ce alte aspecte trebuie să ai în vedere

Pe lângă cele trei variabile menționate mai sus, în fazele de mijloc-final ale turneelor ideal e să îi "vânezi" pe jucătorii tight de la masă şi să pui presiune pe aceştia.  Neașteptat de mulți opozanți aşteaptă o carte mare în aceste momente şi sunt "mâncaţi" de blinduri. Fiind extrem de agresiv, cu oricare două cărţi, vei avea oportunitatea să îţi măreşti considerabil stack-ul şi să te apropii de scopul final: victoria în turneu.

În unele cazuri, o parte dintre adversari vor lua decizia doar să te plătească (call), astfel încât să vadă un flop. Consideră că mâna pe care o au e suficient de speculativă încât să merite efortul financiar. Dacă în cazul unui re-raise (all-in) al adversarilor pre-flop te sfătuiam să fii precaut şi să renunţi uşor la pot, luând decizia corectă din punct de vedere al probabilităţilor, de data aceasta situaţia se schimbă. Chiar dacă oponenții îți plătesc raise-ul pre-flop, în general trebuie să îți menții direcția, astfel încât să nu renunţi la agresivitatea arătată. Celălalt a plătit exact pentru a vedea un flop, sperând că primele trei cărţi comune îl vor ajuta foarte mult, astfel încât să îşi permită ulterior să investească. Probabilistic, el va rata flopul, astfel că dacă tu îţi menţii agresivitatea - şi mizezi pe un continuation bet  -, vei fi răsplătit: adversarul va da mult mai des fold şi te vei bucura de chipuri fără luptă.

În mare măsură succesul depinde de optimizarea jocului tău, de timing. Trebuie să găseşti acele momente prielnice pe care poţi să le exploatezi la maximum şi astfel tactica se poate dovedi un real succes. Nu fura blindurile "orbeşte" și nu fi agresiv fără ca mișcările tale să se lege, să spună o poveste vadabilă. Alege-ți situaţiile care se apropie cât mai mult de "cadrul perfect", ţinând cont totodată de toţi factorii discutaţi anterior.


5. Apropierea bubble-ului

Este foarte important să te protejezi, pe măsură ce te apropii de intrarea în bani, însă există mereu reversul medaliei: dacă începi să îţi faci griji prea mult pentru supraviețuire, vei aborda o tactică prea pasivă de cele mai multe ori, lucru care te va împiedica să ajungi în postura de a avea şanse reale pentru a câștiga turneul.

Pentru a avea succes în demersul tău, e  nevoie să găsești echilibrul între protejarea vieții în turneu și o adoptare suficient de agresivă pentru a acumula fise. Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este legat de momentul turneului, de cât de aproape eşti de bubble. Fie că e vorba de bubble-ul pentru intrarea în bani (ITM), fie că ne raportăm la bubble-ul pentru masa finală. Acestea sunt momentele în care supravieţuirea cu orice preţ este cea care te preocupă cel mai mult. Ea îți asigură salturi semnificative din punct de vedere financiar, astfel că trebuie să îți dicteze evoluția.

Echitatea reprezintă acum lucrul care te interesează cel mai mult şi ea ar trebui să fie decisivă în hotărârile luate. Concret, saltul de care vorbeam anterior se traduce de cele mai multe ori în diferenţe de mii de euro la turneele importante. Aceste sume îţi pot asigura liniștea financiară pe termen mediu, dar te pot ajuta şi în eventuale participări la viitoarele turnee. Aşadar, rămânând în competiţie recompensa este una foarte mare, în timp ce, dacă te-ai dubla, echitatea de a câştiga concursul creşte de aproximativ 1,5 ori. Prin comparaţie, beneficiile nu se ridică la nivelul de risc la care te expui. 

Recomandarea noastră este să te ferești cât poți de astfel de situaţii care nu au un raport risc-recompensă favorabil şi, ca atare, să acţionezi în consecinţă. Nu de puţine ori asistăm la folduri cu mâini monstru ale unor jucători extrem de tight - se aruncă înainte de flop inclusiv perechi de dame sau chiar popi - pentru că obiectivul primordial acum este transformarea stack-ului în bani reali. Puţini ar trebui să îşi dorească să meargă pe o variantă de gambling pentru viaţa lor în turneu, după ce au muncit enorm să ajungă în această situaţie privilegiată, atât de aproape de recompensa mult visată. Totuşi, renunţarea la mâinile de start ca cele menţionate anterior nu reprezintă cea mai bună alternativă. Trebuie să foloseşti matematica în favoarea ta şi să iei hotărâri la "rece", cântărite atent. Fireşte, multe depind şi de tipologia jucătorului pe care îl ai în faţă: într-un fel răspunzi unui "shove" făcut de un jucător loose-aggressive şi altfel atunci când în pot sunt împinse fise de către un tip tight (eventual un pot multiplu, în care şansele ca mâna ta de start să reziste sau să se îmbunătăţească scad). 

6. Masa finală a turneului

Finalul de turnee e dificil de gestionat, presiunea - eliberată odată cu intrarea în bani - reapărând ca urmare a mizei foarte mari. Diferența de la un loc la altul se traduce în foarte mulți bani, astfel că trebuie să vezi care îți sunt prioritățile: joci pentru o sumă suplimentară sau pentru a câștiga. În primul caz, dacă banii reprezintă lucrul prioritar, sfatul nostru este să joci tight. În schimb, pentru a avea o șansă bună la victoria finală, trebuie să îți mixezi jocul, să pui presiune constant pe adversar.

De asemenea, depinde foarte mult și stackul pe care îl ai în față. În măsura în care ai ajuns deja la masa finală, iar în faţa ta e un munte de fise (eşti chip leader) eşti exact în poziţia pe care ţi-ai dorit-o. Fii mai precaut acum, pentru că nu mai ai de ce să rişti zadarnic. Stack-ul îţi garantează prezenţa între ultimii, dacă joci corect şi nu îţi asumi riscuri inutile. Conservă-ţi avantajul, gestionează-l cât mai bine, pentru că, în no limit hold'em, una sau două greşeli sunt suficiente pentru a îţi "înghiţi" complet stack-ul uriaş, construit în atât de mult timp. În schimb, dacă ai un stack de aproximativ 20-30 de big blinduri, abordarea trebuie să fie diferită: așteaptă mâna potrivită pentru shove all-in, pentru că doar așa vei putea să revii în cărți. Totuși, ai grijă să nu aștepți prea mult până împingi, pentru că de multe ori, dacă ai mult prea puține fise, vei fi plătit de mai mulți adversari, care vor încerca să te izoleze în tentativa de a te scoate din turneu. 

Nu în ultimul rând, acțiunea de la masă îți poate dicta abordarea corectă. Dacă în competiție au rămas mai mult jucători agresivi, cu un stil loose, ar trebui să revii la stilul tight, extrem de răbdător, pentru a-i prinde în capcană, evident în măsura în care fisele din față îți permit o astfel de tactică. În schimb, dacă cei mai mulți evoluează foarte acoperit, în carte, strategia corectă e să pui presiune pe ei și să încerci să furi cât mai mult, din poziție.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI TURNEE!