Ce trebuie să faci când ajungi să ai puţine fise într-un turneu de poker! Ghidul complet

2020-01-01 17:10:00 2,7k 0

Indiferent de calităţile avute la masa de joc, în fiecare turneu de poker (excepţie, poate, cele pe care le câştigi) vei ajunge în situaţia de a fi short-stack (jucătorul de la masă cu cele mai puţine fise). În astfel de situaţii, trebuie să ai un plan de a acţiona bine pus la punct, pentru a reuşi să revii cu şanse în competiţia respectivă. Primul și cel mai evident concept despre atitudinea pe care trebuie să o ai în astfel de momente se referă la găsirea situației potrivite pentru a încerca să te dublezi, însă lucrurile sunt mult mai complexe de atât. În cele ce urmează vom încerca să identificăm paşii de urmat în momentele în care rămâi cu foarte puţine jetoane, astfel încât să îţi maximizezi şansele de a trece peste aceste momente dificile. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Evaluarea situației

2. Cu cât ai stack-ul mai mic, cu atât costurile sunt mai mari

3. Nu poţi aştepta o mână premium

4. Nevoia de a te dubla

5. Uită de protejarea fiselor

6. Poziţia, factor determinant

7. Imaginea te ajută

8. Strategia pokerului simplificat

9. Fără limp

1. Evaluarea situației

Când stack-ul pe care îl ai începe să se subţieze în mod vizibil, primul lucru care trebuie să îl faci este să evaluezi cât mai bine situația. Prin colectarea unor informaţii vitale, vei reuşi să ştii cu exactitate unde te situezi. Cum faci acest lucru? Nimic mai simplu - doar răspunde-ţi la aceste câteva întrebări:

  • Cât de mare este stack-ul meu în comparație cu altele de la masă?
  • Cât de mare este stack-ul meu prin comparație cu mărimea blind-urilor?
  • Cât de mare este stack-ul meu comparativ cu stack-ul mediu din turneu?
  • Cât de multe mâini pot să îmi permit să nu acţionez, înainte de a "sângera" ireversibil?
  • Cât de greu îi va fi unui adversar să mă plătească dacă împing all-in?


În general, ar trebui să te consideri short stack ori de câte ori ai între 10 și 20 de blind-uri (BB) în fața ta. Când ai mai puțin de 10 big blind-uri, nu ai vreo opțiune pentru a face vreun play, cu excepția fold/push all-in. Nu trebuie să dai call-uri și nu ar trebui să te aștepţi ca vreo mutare din partea ta - alta decât opţiunile prezentate mai sus - să aibă succes.

Ar trebui să te gândeşti deja la un plan bine conturat de a te pune pe picioare încă din momentele în care ai ceva mai mult de 20 de blind-uri mari în faţă. În astfel de momente, chiar dacă nu eşti într-un pericol iminent, nu îţi poţi etala jocul obişnuit, astfel că trebuie să ai o strategie prin care să pregăteşti eventualul moment în care vei deveni short stack.

 

2. Cu cât ai stack-ul mai mic, cu atât costurile sunt mai mari

În timp ce stack-ul devine mai mic, fiecare bet, call sau raise pe care îl faci îţi "înghite" o porțiune din ceea ce reprezintă echitatea avută să câştigi turneul. Pentru că eşti într-o situaţie limită, în care nu îţi permiţi să pierzi fisele de care depinde însăşi supravieţuirea în competiţie.

În astfel de momente, nu îţi mai permiţi să joci draw-uri, costul pe care trebuie să îl plăteşti fiind prea mare şi nejustificându-se. Despre bluff-uri sau alte play-uri nici nu poate fi vorba, costurile sunt prea ridicate. Astfel, ceea ce trebuie să te intereseze, cu cât ai mai puţine chipuri, este să cauţi oportunități de a muta all-in. De menţionat totodată că nu poţi lăsa lucrurile să ajungă într-o stare de "alarmă de gradul 0": un all-in cu doar câteva chipuri nu va amenința pe nimeni. Ca atare, vei fi plătit cel mai probabil de mai mulţi, lucru care îţi scad şansele. În plus, dacă te vei dubla când ai doar 8 biguri, de exemplu, nu realizezi mare lucru; deţii mai multe fise, dar tot short rămâi.

Ideal e să împingi cu 15 sau 20 big blind-uri, pentru că un astfel de bet reprezintă o amenințare pentru orice adversar, chiar dacă acesta dispune de un deep stack.

3. Nu poţi aştepta o mână premium

Când ajungi în situaţia de a avea puţine jetoane, nu îţi mai permiţi niciun fel de lux. Nici măcar cel de a aştepta o pereche mare, cu care să încerci să te dublezi. Blindurile vor veni peste tine şi îţi vor "schilodi" şi mai mult stiva de fise, ca să nu mai vorbim de competiţiile în care există şi ante.

Ca atare, trebuie să fii pregătit să shovezi cu orice pereche, cu cărţi gen A-K, A-Q, A-J, A-T, sau chiar cu mâini mai slabe, cum ar fi A-x, K-Q, K-J, K-T, K-9 sau Q-10. Mai mult, dacă ai poziție și un număr de jucători au abandonat lupta (nu au intrat în pot) înainte de a îţi veni rândul să acţionezi, poţi să împingi cu oricare două cărţi. Atâta timp cât nimeni nu a dat măcar limp înainte, e o oportunitate extrem de bună să furi blindurile.

 

4. Nevoia de a te dubla

Unul dintre dezavantajele de a fi short stack, dincolo de puţinele fise avute la dispoziţie, este reprezentat de faptul că adversarii tăi sunt conștienți de situația în care te afli. Drept urmare, aceştia sunt mai dispuși să vină cu un call la all-in-ul tău, pentru a te scoate din joc. Acest lucru este valabil mai ales atunci când s-a ajuns ITM (into the money) la un turneu, și fiecare jucător eliminat îl aduce pe respectivul mai aproape de masa finală şi îi garantează un premiu mai consistent.

În consecinţă, nu prea ai spaţiu de manevră, toate energiile tale trebuind să se canalizeze acum spre găsirea cadrului ideal de a te dubla. Nimic altceva nu contează la fel de mult în acest moment în turneu pentru tine. Făcând o analogie, dublarea pe care o ţinteşti reprezintă exact gura de oxigen de care ai nevoie pentru a te ajuta să sprintezi către finish.

 

5. Uită de protejarea fiselor

Un joc bun, potrivit, în momentele când eşti short stack ignoră de cele mai multe ori majoritatea regulilor care se aplică de obicei turneelor ​​de poker. Într-un fel, stilul tău de acum este diametral opus de tot ceea ce ai învăţat despre competiţiile de poker. Toți jucătorii de turneu știu cât de important este să îşi protejeze jetoanele lor. Dar atunci când ajungi short stack, nu îţi mai doreşti să îţi protejezi chipurile. Vrei să găseşti o situație bună, deoarece te situezi într-o poziţie critică şi eşti dispus chiar la gambling pentru a te dubla. Ajungi în situaţia de a-ţi împinge fisele într-un ultim efort de a reintra cu şanse reale în cursa pentru fazele finale ale turneului.

Trebuie să ai puterea şi nervii să îţi pui jetoanele în mijlocul mesei atunci când găseşti o situație bună. Cadrul ideal în care poţi face acest push ţine de poziţie, amănunt pe care îl vom aborda imediat.

6. Poziţia, factor determinant

Poziţia contează la fel de mult în decizia ta de a merge all-in ca şi cartea pe care o ai în faţă. Dacă eşti în button, de exemplu, şi toţi au foldat până la tine, poţi să îţi încerci norocul şi să împingi cu orice carte, în speranţa că măcar vei fura blind-urile. Cei doi jucători de după tine vor fi tentaţi să îşi protejeze blindurile, dar probabil vor da call doar dacă au un stack generos, dublat de o carte decentă. Exceptând o pereche mare în mâna unuia, dacă vei primi call la all-in, în cel mai rău caz pleci cu 35% - 65% şanse, ceea ce nu este chiar un dezastru.

În schimb, dacă eşti primul care acţionează la masă (early position), nu mai ai la fel de multe şanse să îţi duci la bun sfârşit demersul. Adversarii tăi se vor confrunta cu o decizie de a da call sau fold şi, de cele mai multe ori, cineva te va plăti. Pentru a câștiga potul în astfel de momente, trebuie, cu siguranţă, să întorci o mână bună sau măcar una cu potenţial (connectori suited, de exemplu).

Atenţie la momentele în care ai în faţă un limper din early position. De multe ori, destui jucători maschează astfel o mână premium, mai ales când la masa lor se află un adversar cu fise puţine, care caută prilejul să se dubleze. În teorie, un oponent care a limpat nu ar trebui să te sperie, însă cunoaşterea adversarilor e esenţială pentru a şti cu exactitate dacă limpul respectiv ar putea reprezenta ceva mai mult decât o tentativă de a vedea flopul ieftin. 

 

7. Imaginea te ajută

În măsura în care tu eşti un jucător tight, care şi-a creat o astfel de imagine la masă, poţi să încerci să împingi all-in mai frecvent decât în cazul în care stilul tău de joc e unul loose. 

Chiar dacă toţi simt "miros de sânge" şi vei avea pe frunte o etichetă metaforică "vânat", în măsura în care un jucător tight împinge all-in, ceilalţi vor fi mai circumspecţi. Ei ştiu că îţi place jocul solid şi nu rişti inutil, astfel că vor fi tentaţi să te crediteze cu o mână mai bună decât cea pe care o deţii. În schimb, dacă ai jucat multe mâini anterior, creându-ţi imaginea de jucător loose, vei fi plătit mult mai frecvent de către opozanţi.

 

8. Strategia pokerului simplificat

Blufful, slow play-ul, floatingul sau alte play-uri sofisticate care fac parte din arsenalul tău sunt complet inutile acum, pentru simplul fapt că nu poţi fi creativ la masă în asemenea situaţii.

Supravieţuirea e tot ce te interesează în acest moment, iar ţelul principal pe termen scurt este dublarea. Aşadar, nu îţi pierde vremea încercând să îţi foloseşti skill-urile post-flop. Cea mai bună metodă e să încerci să te dublezi cu all-in pre-flop când încă ai un număr cât de cât respectabil de fise în faţă. Dacă nu eşti plătit, cu atât mai bine, vei lua câteva blind-uri fără să te expui la o situaţie de totul sau nimic.

 

9. Fără limp

Dacă te afli în situaţia de a avea puţine chip-uri la dispoziţie, va trebui să eviţi tentația de a limpa în speranța de a prinde ceva pe flop la costuri reduse. Deşi mulţi o consideră o idee bună, este mult mai profitabil pentru tine să mergi cu stop and go sau cu shove all-in, nu îţi permiţi să pierzi fise în limpuri inutile, care doar îţi vor consuma din puţinele fise avute la dispoziţie.

Aşadar, nu îţi pierde vremea încercând să îţi foloseşti skill-urile post-flop. Cea mai bună metodă e să încerci să te dublezi cu all-in pre-flop când încă ai un număr cât de cât respectabil de fise în faţă. Dacă nu eşti plătit, cu atât mai bine, vei lua câteva blind-uri fără să te expui la o situaţie de totul sau nimic. Fii selectiv şi fii agresiv, aceasta este calea de urmat pentru a avea o şansă să te redresezi.

Rezumând, în momentul în care rămâi cu cele mai puţine fise de la masă, jocul tău se simplifică extrem de mult. Nu mai ai motive să încerci play-uri sau să întinzi capcane, unicul scop devine supravieţuirea. Îţi doreşti să te dublezi şi îţi vei mări considerabil şansele dacă respecţi trei reguli:

  • Nu mai încerca să speculezi mâini, să intri în ele doar cu call, în speranţa că flopul te ajută.
  • Ia decizia de a merge all-in când nu este prea târziu, când ai în faţă încă un număr rezonabil de chip-uri (20 bb-uri sau mai mult).
  • Fii primul care intră în pot. Dacă înaintea ta a fost acţiune (call sau raise din partea jucătorilor), renunţă la mână, dacă nu ai ceva cu adevărat bun. Cel mai probabil vei fi dominat de cărţile opozanţilor, astfel că momentul ales pentru push-all-in nu e cel mai bun. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!