Experiment: cum să joci într-un turneu de poker fără să te uiți la cărți. Ce skill-uri deprinzi

2020-01-07 01:10:00 2,0k 0

Carlos Welch, un jucător profesionist de poker, a încercat de curând un experiment extrem de interesant: să joace un turneu de poker, fără să se uite la cărți. Pare imposibil pentru mulți, însă un asemenea exercițiu este menit să te disciplineze, să îți arate cât de importantă e poziția la masă și cât de mult contează stack-urile: atât al tău, cât și al celorlalți. Dar, mai mult decât atât, prin această strategie, Carlos a fost capabil să se canalizeze exclusiv pe adversari: să le identifice perfect tipologiile și să anticipeze ceea ce aveau de făcut. Concluziile trase sunt extrem de importante pentru a ști cu exactitate ceea ce trebuie să faci într-un turneu, astfel că mai jos am selectat cele mai importante pilde trase de Welch. Într-un interviu pentru pokernews.com, acesta a explicat în detaliu cum au decurs evenimentele și cât de util a fost acest experiment.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

"Annette Obrestad (n.r. poate cea mai bună jucătoare de poker din lume) e cunoscută că a câștigat un Sit&Go de 180 de persoane, cu un buy-in de $4, fără a se uita la cărți. Am auzit că e un bun exercițiu pentru a-ți testa și îmbunătăți skill-urile la masa de poker, astfel că am vrut și eu să încerc", își începe Carlos relatarea, pentru ca apoi să explice faptul că a existat și o derogare de la planul inițial. Mai exact, și-a dat voie să se uite la  cărți în măsura în care cineva înaintea lui împingea all-in. Altfel, ar fi fost o loterie sau ar fi foldat mereu, ceea ce s-ar fi demonstrat a fi extrem de costisitor pe termen lung. Trebuie notat faptul că adversarii din turneu nu știau de strategia omului nostru, tratându-l ca pe un jucător obișnuit, care ia decizii în completă cunoștință de cauză.

El s-a înscris, așadar, la un turneu în Cherokee, North Carolina, cu un buy-in de 125 de dolari, la care au participat peste 400 de jucători. Iată concluziile trase la capătul experimentului. Trebuie spus că nu a intrat în bani, însă a avansat foarte mult în competiție, astfel că învățăturile sale au cu siguranță valoare și relevanță.

Nu juca mâini din early position

"Întotdeauna când particip la turnee pe mize mai mici - cum a fost și cazul de față - încerc să nu joc prea mult din early position. Cel puțin în primele faze ale turneului. Adversarii tind să plătească foarte mult, având în vedere că blindurile sunt mici prin comparație cu stack-ul inițial. Vor juca multe mâini speculative sau perechi mici. Iar un continuation bet din partea mea, pe flop, din afara poziției și contra mai multor opozanți nu e cea mai bună idee.

Cum știam că strategia de urmat într-un asemenea turneu e să joc foarte puține mâini din early position - doar cele premium -, am decis ca tactica pe care o adopt să fie una drastică: am foldat toate mâinile. Scopul în fazele de început la orice turneu e să joci mâini speculative care îți garantează poturi medii și, uneori, să bluffezi la un preț redus. Cum e foarte greu să faci aceste lucruri din early position, am hotărât că cel mai sigur pentru mine e să renunț la toate mâinile, încă de dinainte de apariția cărților comune.

Atacă limperii loose

În al doilea rând, am încercat să profit la maximum de jucătorii loose, care au un range de cărți foarte mare cu care speră să vadă flopul. Ei în foarte multe momente doar completează big blindul, astfel că sunt ușor de identificat. 

În consecință, am așteptat momentele când acești jucători limpează pre-flop și am dat raise din poziție, punând astfel presiune pe mâinile lor. Din moment ce din early position am jucat atât de puțin, mi-am creat o imagine de jucător tight. Astfel, când oamenii care doar completau blindul voiau să participe la un pot și se loveau de un raise făcut de mine, din poziție, de cele mai multe ori foldau. 

Chiar dacă s-a întâmplat să meargă mai departe și să vadă primele trei cărți comune, cei mai mulți dintre ei nu sunt capabili să se apere în fața unei agresiuni post-flop. Nici nu ar avea cum, din moment ce au mâini speculative. Ar fi trebuit să lovească cel puțin două perechi pe flop pentru a spera la ceva. Așadar, un continuation bet din partea mea, după primele trei cărți comune, încheia acțiunea. Aveam acces astfel la fise fără luptă.

În puține cazuri s-a întâmplat ca adversarii să ia ei inițiativa post flop și să facă beturi. În aceste cazuri, am foldat fără regret pentru că cei mai mulți dintre oponenți nu sunt capabili de bluff-uri în aceste situații. În consecință, foarte probabil își completaseră deja ceva foarte puternic și voiau să se protejeze.

Așadar, fără a mă uita la cărțile mele, am fost capabil să dezvolt o tactică destul de bună, care mi-a adus ceva fise. Bazându-mă exclusiv pe informațiile primite de la ceilalți și pe puterea dată de poziție.

Shovează cu un range mare din late position

Acest turneu a avut o structură foarte rapidă, ceea ce a însemnat că am ajuns să am un stack destul de mic, având în vedere că am foldat atât de des. Din fericire, adversarii mei au apelat în principal la următoarea strategie: au ridicat pre-flop cu mâinile puternice și au mers pe varianta limp cu cele marginale. 

Acest lucru a însemnat că pot împinge foarte frecvent all-in, din late position, după ce stack-ul meu a ajuns la aproximativ 20 de big blind-uri. Erau suficiente fise în joc puse de mine încât oamenii cu stack-uri medii, care merseseră doar pe completarea blindului, să plătească.

Am împins cu 100% din mâini în aceste situații și lucrurile au funcționat destul de bine. Unii profesioniști consideră că în mod optim shovezi cu 40-60% din mâini în acest scenariu, în jocurile cu mize mici. Eu am dus această tactică la extrem și, chiar dacă aș fi fost plătit (ceea ce e foarte greu), cu siguranță că plecam cu ceva procente de partea mea. Pentru că un limper la acest nivel nu va avea niciodată altceva decât cărți conectate, K-J, K-10, Q-J sau perechi mici. Drept urmare, independent de cărțile avute de mine, existau procente care să mă îndreptățească să sper la pot.

În rarele cazuri în care toți au foldat până la mine, aflat în late position, am apelat la următoarea strategie: am pus presiune pe blinduri, cu raise-uri consistente. 

Concluzii

Le recomand tuturor jucătorilor de poker serioși să încerce să joace astfel un turneu de mize mici la un moment dat în cariera lor. A fost o experiență distractivă care mi-a sporit confortul prin specularea poziției și a rangeului adversarului. Mult prea mulți evoluează doar raportându-se la cărțile de start avute.

De multe ori, citirea corectă a opozanților și identificarea corectă a momentelor de pe urma cărora poți să profiți sunt mai importante. Evoluând fără să te uiți la cărți vei deveni un jucător mai concentrat și mai perceptiv. După ce am învățat matematica de bază a jocului, cred că acesta este cel mai mare pas pentru a-mi duce jocul la nivelul următor. Pentru că deprinzi niște calități care să te ajute în momentele în care cărțile nu o fac".

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!