Cum să joci într-un turneu limit hold'em

2020-01-15 12:10:00 1,6k 0

Despre diferențele dintre limit hold'em și no limit am discutat pe larg aici, astăzi vom încerca să identificăm care este strategia de urmat în turneele de tip limit hold'em.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Mulți dintre jucători au început, în ultimii ani, să evolueze din nou constant la competiții de genul limit hold'em. De ce? În timp ce unii jucători nu reușesc să depășească primele câteva niveluri de blind-uri, într-un turneu no-limit, în limit hold'em e aproape imposibil să nu ajungi măcar până la prima pauză, ca urmare a structurii. Dar nu acest lucru îi motivează neapărat pe oameni să aleagă această formă de poker, ci faptul că pot profita de pe urma celor care sunt prea conectați la stilul no limit. Cu alte cuvinte, e nevoie de o serie de ajustări în strategie când faci această trecere, iar puțini sunt capabili să o execute așa cum trebuie. În consecință, este de multe ori profitabil să joci competiții de limit hold'em. Mai jos am sintetizat câteva din ajustările pe care trebuie să le faceți pentru a avea succes într-un turneu limit.

Diferențele de bază

Spre deosebire de no-limit, unde poți paria toate jetoanele oricând dorești, limit hold'em se joacă mereu cu beturi clare. Dimensiunea lor este determinată de mărimea pariului. În cazul în care se evoluează la un nivel de blinduri de 400/800, cel mai mic pariu pe care îl poți plasa este de 400, iar valoarea pariului maxim va fi 800.

În rest, jocul se desfăşoară, din punct de vedere al regulilor, ca şi no limit hold'em-ul; cu toate acestea, parierea şi creșterea mizelor se produce în trepte. Înainte de flop și pe flop se mizează progresiv, după următoarea formulă: să presupunem că ești primul care intră în pot; vei putea să mizezi, aşa cum am explicat deja, doar 400. Următoarea persoană care vrea să dea re-raise poate ridica la un total de 800. Orice jucător care doreşte un four bet poate duce miza totală la 1200 (măreşte tot cu același număr de unităţi).

Pe turn și river jucătorii pariază tot în trepte, dar valoarea pariului este mai mare. Dacă ar fi să doreşti să dai raise pe turn, acesta poate fi de maximum 800, iar un eventual adversar care să vină cu re-raise poate urca la cota 1600, etc.

Despre toate diferențele și cum se desfășoară efectiv jocul de limit, am discutat aici pe larg, acum ne vom raporta la câteva sfaturi importante pentru a te proteja sau a avea succes într-un turneu.

Cum se joacă un turneu limit hold'em

Etapele incipiente ale unui turneu limit se joacă aproape la fel ca la mesele cash. Ca și în turneele no-limit, sfatul nostru este să joci tight în fazele de început. Nu vrei să dai inutil chipuri adversarilor.

De fapt, ar trebui să evoluezi chiar mai tight decât la mesele de cash. Acest lucru se datorează faptului că, la fel ca în toate turneele, stackul tău de fise e finit. Nu ai opțiunea "rebuy" când jetoanele tale au dispărut, așa cum se întâmplă pe ring. Chipurile tale reprezintă mijlocul prin care supraviețuiești în turneu. În consecință, trebuie să le protejezi tot timpul, dar mai ales la început, când blindurile sunt încă mici.

Cum faci să eviți situațiile nefaste? Jucând din poziție și bazându-te pe mâini premium. Nu te implica atunci când deții mâini marginale, din afara poziției. Chiar dacă e tentant, având în vedere că beturile se fac în trepte. Utilizând o tactică loose, vei pierde mult pe termen lung, prin comparație cu jucătorii disciplinați. O asemenea strategie va duce de obicei doar la "sângerarea" stackului tău.

Evită mâinile populare cum ar fi K-J, A-10, Q-10 etc. Deși arată bine, riscul de a face o mână care este cea de-a doua ca valoare la showdown e mare. Chipurile pe care le pierzi la astfel de mâini ar putea fi diferența dintre ITM (into the money) și eliminarea pe bubble.

Furtul poturilor

La fel cum se întâmplă și într-un turneu no limit, nivelul blindurilor va crește. De obicei, acestea cresc în limit hold'em la fiecare 20 de minute; dar, în funcție de turneu, intervalul de timp variază. Totuși, plaja pe care trebuie să o ai în vedere nu depășește intervalul 10-60 minute.

Pe măsură ce blind-urile cresc, raportul stack/big blind se micșorează. Altfel spus, ai tot mai puțin spațiu de manevră cu fisele pe care le deții. Unii jucători devin mult mai tight în aceste situații, încercând doar să ajungă la nivelul următor.

Sfatul nostru ar fi ca tu să faci exact contrariul. Ar trebui să te relaxezi și să încerci să furi poturi de la acești jucători "bunker". Ai deja o imagine de jucător tight dacă ai procedat cum am recomandat mai sus, acum e timpul să schimbi vitezele, bazându-te pe ceea ce cred ceilalți despre tine.

Din nefericire, furtul blindurilor nu funcționează la fel de bine ca în turneele obișnuite de no limit. Big blindul are mult mai multe șanse de a se apăra, având în vedere că betul este unul în trepte. Din acest motiv va trebui să joci agresiv pe flop, unde vei fura cele mai multe dintre poturi. Luptele dintre blinduri sunt adesea câștigate de perechea mijlocie sau de top, dar câteodată la fel de bine e suficient să ai un as high. Dar totul depinde de situație, de context. 

Trebuie să te uiți la imaginea ta, la ceea ce știi despre celălalt jucător și la modul în care el reacționează la tentativele de furt, la istoria mâinilor anterioare. Doar așa vei putea să spui cu certitudine că îți poți manifesta agresivitatea cu o rată de succes bună.

Cum să îți aperi blindurile

Deoarece furtul de poturi este o parte a strategiei tuturor turneelor, nu va trebui doar să te rezumi la stealuri, este necesar să îți și aperi blindurile.

Cea mai bună defensivă împotriva celor care vor să fure este de obicei agresiunea. Decât să ai o strategie reactivă, fii mai bine cel care ia atitudine. Nu e suficient un "smooth call", în speranța de a lovi flopul; vei renunța prea des atunci când primele trei cărți comune nu se coordonează cu ale tale cărți de start.

Este adesea mai bine să apelezi tu la three bet. Un re-raise făcut de tine îți oferă inițiativa în mână. Poți câștiga de multe ori poturi pe flop doar prin beturi, după o astfel de evoluție, adversarii vor crede că ai o mână monstru.

Să ne raportăm la un exemplu, pentru a înțelege mai bine. Ai primit K pică - J treflă în BB, la un nivel de blinduri de 50/100. Ai un stack de 2500, iar până la adversarul din button toată lumea foldează. Acesta face un bet, iar tu vii cu un re-raise, după ce și cel din small renunță la mână. De notat, că, în general, cu această mână ar trebui să dai fold la începutul turneului, când ești out of position. Dar, deoarece aceasta este o situație de posibil furt al blindurilor, mâna ta bate rangeul celuilalt.

Să presupunem că oponentul plătește, iar pe un flop Q-2-J rainbow, eși primul la vorbă. Dai un continuation bet, iar el mărește. În această situație, un fold al tău pare cea mai proastă alternativă. În no limit, aceasta era soluția de urmat, dar nu și acum. Rangeul lui este încă larg, astfel că poți mări din nou pentru a vedea dacă face față agresivității. De cele mai multe ori, după cum ai jucat, adversarul va da fold. Dacă nu vrei să fii atât de agresiv, poți doar să dai call, urmând a aborda o strategie similară pe turn și river. La showdown, în astfel de cazuri, vei vedea adesea că deții cea mai bună mână. Ceea ce ar putea fi o mână slabă într-un joc de tip ring se poate dovedi aici adesea o mână puternică împotriva unei încercări de furt.

Scenariul de mai sus subliniază cât de important este să gândești în "afara cutiei" și îți arată cum se schimbă valoarea mâinilor în cazul în care te confrunți cu o tentativă de steal din partea celuilalt. Dacă nu ajustezi, vei fi furat de ceialți, vei pierde prea multe poturi fără luptă. Cu toate acestea, dacă ajustezi prea mult, vei plăti prea mult o mână fără valoare de showdown. Trebuie să găsești echilibrul între a juca prea tight și prea loose, în funcție de ce se întâmplă la masa la care evoluezi.

Trebuie să fii capabil să te adaptezi diferitelor niveluri de blinduri și să știi când să furi, când să te aperi și când să nu faci acest lucru. Scopul tău este de a îți construi stackul și de a-l proteja. Fă acest lucru prin pariuri pentru valoare cu mâinile bune, prin foldarea celor marginale la timp și printr-o agresivitate bine dozată, care să îți aducă fise fără luptă.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!